wz ciasto - 1500 przepisów (strona:32/100)

Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 268

zanim to nastąpi celebrujesz każdy miesiąc. Każdy pojedynczy dzień. Każdą milisekundę. Przynajmniej ja tak mam.Przecież pierwsze pięć miesięcy obchodzi się raz w życiu! Stąd to ciasto. Którego miało teoretycznie nie być. Bo Stwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka(...)próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest

bastalena
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 197

przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu  można dodać jedno jajo, ale ciasto może się(...)zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood 222

Nazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej(...)wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blaszkę i posyp cukrem trzcinowym drobnym DIAMANT... po upieczeniu nada skórce złoty połysk i fantastycznie bedzie chrupał! Piecz około godzinki. Aż ciasto będzie ciemnozłote i twarde z wierzchu. Pozostaw w balszce 5 minut, a nastęnie odwracając blachę spodem do góry,wyjmij ciasto i przęłóż je na specjalny stojak lub na kilkakrotnie złożoną ściereczkę

Z Kuchni Do Kuchni
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 304

eksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką kremówką, z odpowiednia ilością masła, z migdałami i olbrzymimi rodzynkami, które w babce (i jeszcze tylko w potrawce) uwielbiamy i to w dużych ilościach(...)zjadam ją do ostatniego okruszka, nawet jak jest już bardzo wysuszona, to jedyne ciasto, które smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm.Składniki: - 500g mąki tortowej- 200g masła- 200g letniej śmietanki 30%- 125g ksylitolu (lub cukru)- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Smaczne Zdrowe
Malzenstwo doskonale... 155

zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru.Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni i nastepnego dnia dopytywali czy zostaly jeszcze jakies resztki(...)nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie.Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie.Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem biszkoptu z piekarnika najlepiej sprawdzic patyczkiem

Przysmaki Karolki
Mini Torciki Improwizowane 155

Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię

Blondynka Gotuje
Pierniczki prawie jak Alpejskie 610

miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto ma zgęstnieć(...)się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam

Blondynka Gotuje
Makowiec mojej babci 1205

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować(...)Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce

Ze smakiem i z pasją
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 204

zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś(...)letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6  wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię

Różowa kuchnia
Pierniczki świąteczne 183

przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej(...)przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.  Stolnicę oprószamy  mąką. Ciasto  dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.  Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki

W kuchennym oknie Ewy
Piernikowe ciasto marchewkowe 163

Jesień powinna od czasu do czasu  pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta  marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika(...)mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich   (polecam bakalie i przyprawy  Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy

Smak mojego domu
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 123

Makowiec w negatywie, czyli ciemne ciasto i biały mak Okres przedświąteczny, to taki czas, kiedy wszystko staje na głowie. Przynajmniej u mnie w domu. I w życiu. I w szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem(...)rondlu umieścić miód, masło i konfiturę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać mak, wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka i białka) 100 g drobnego

Pełny talerz
Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 193

Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki(...)pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać ciasto.  Piec około 35-40 minut w 180 stopniach

FitKot
Keks - najlepszy! 353

bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem. 2 foremki (o wymiarach ok. 25 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wpełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Każde ciasto przekroić nożem porządnie prawie do samego dna. Włożyć

Kulinarne Inspiracje
Wykwintny sernik wg Aleex 434

pachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód(...)Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania