 Zrazy wołowe 244
Zrazy wołowe 244mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć zrazy do rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zrazy podawać z kluskami śląskimi oblane sosem. Więcej na temat wołowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam Zapraszam na stronę : KLIK beefmania.org
Kuchnia Danusi Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 232
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 232pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną wołowinę z cebulą podsmażamy na oleju, oprószamy przyprawą do wołowiny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji (u nas 35 min bez przykrycia). Podajemy razem z plackami. /* Style Definitions
R'n'G Kitchen Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 285
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 285też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 233
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 233mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ragu alla bolognese (sos boloński) 259
Ragu alla bolognese (sos boloński) 259oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić
Oryginalny smak Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 291
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 291czosnku, chili oraz szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy
Mango Papaja Wołowina z kurkami z pęczakiem 189
Wołowina z kurkami z pęczakiem 189natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa. Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut(...)masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii Wołowina duszona z warzywami 210
Wołowina duszona z warzywami 210czerwone cebule - 2 marchewki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki - sól - pieprz - olej 1. Wołowinę kroimy w plastry i obsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut
Apetyczna babeczka Enchilady z siekaną wołowiną 236
Enchilady z siekaną wołowiną 236papryczkę chili. Chwilę smażyć, a następnie dodać kukurydzę, papryczkę jalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone
Codzienne Gotowanie KARKÓWKA DUSZONA W KETCHUPIE 311
KARKÓWKA DUSZONA W KETCHUPIE 311Dziś przepis na kolejną wersję karkówkę :) Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie. W finale otrzymamy mięciutkie
Walijskie Pichcenie Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti 212
Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti 212Składniki: 500 g wołowiny (pokrojona w kostkę) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule 1 opakowanie grzybków mun lub 2 garści 2 szklanki oliwek kolorowych (mix) ocet blasamiczny 3 łyżki czerwonego pesto 1 puszka pomidorów białe wino 1/2 szklanki 1/2 szklanki wody 6 ząbków czosnku świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól himalajska mielone chilli natka pietruszki Przygotowanie: Do rozgrzanej(...)smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut, dodajemy oliwki, grzybki mun oraz wino. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. W połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki
ClauditteMissCooking Pierś z kurczaka ze szpinakiem 13813
Pierś z kurczaka ze szpinakiem 13813szpinakiem" :D Ci z Was, którzy śledzą mojego Facebooka wiedzą, że jakiś czas temu otrzymałam zestaw bulionetek do duszonych mięs wraz ze wspomnianą książeczką i obiecałam go przetestować. Sama broszurka jest dość estetyczna, zawiera dwa przepisy na wieprzowinę, jeden na wołowinę i trzy na kurczaka, a każdy tendencyjnie prosty, co podkreślone jest zresztą na wskaźnikach trudności przy każdym daniu(...)jest inaczej to niech się pochwali ;) Do składników z oryginału musiałam dodać jeszcze przyprawy, ale o tym za chwilę.Składniki (z przepisu):- 400 g piersi z kurczaka- bulionetka do duszonego kurczaka Knorr- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 100 g śmietankowego serka topionego- 200 g śmietany- 450 g mrożonego szpinaku 1. Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż, dodaj posiekany
Kulinarne zapędy Kokosa Sos mięsny do makaronu 212
Sos mięsny do makaronu 212cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewam łyżką wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu. Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 313
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 313razem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu zrazy są bardziej soczyste, szybsze w przygotowaniu ponieważ czas duszenia jest dużo krótszy a przy okazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego
Ola la LCHF Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 340
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 340zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Placek po węgiersku 289
Placek po węgiersku 289cukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym przez ok. 1-1,5 h do czasu, gdy wołowina zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy całość, by gulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować placki. Placki ziemniaczane: ok. 800 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki
Cooking Monster