wołowina duszona - 942 przepisów (strona:8/63)

CHILI CON CARNE 209

nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury, w międzyczasie czerwone papryki rozkrój na pół i pozbaw ich gniazd nasiennych, ułóż na blasze wyłożonej

Kuchnia bezglutenowa Loli
CHILI CON CARNE 209

nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1  mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone(...)momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury, w międzyczasie czerwone papryki rozkrój na pół i pozbaw ich gniazd nasiennych, ułóż na blasze wyłożonej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki schabowe z szynką dojrzewająca, kozim serem i suszonymi pomidorami 176

kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż te z wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 179

deszczem. Niebo zdążyło się już zachmurzyć i tylko minuty dzieliły nas od fali deszczu. Pan kelner uwijał się jednak szybko, więc danie zdążyłyśmy skosztować przed ulewą. Wołowina dobra, ale nie rewelacyjna, mogłabym dusić się odrobinę dłużej. Marchewka mogłaby być ale dente. Legumina świetna - uwielbiam połączenia słodkich owocowych sosów z wytrawnym mięsem. Chociaż nie wiem, czy nie smakowałoby to lepiej

Życie zamknięte w smaku
Zupa gulasz 185

słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego drobno pomidora , wyciśnięty czosnek

Stare Gary
Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem 140

naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka wrzucamy teraz paseczki papryki i dusimy kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy. Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy

Kuchenne Wariacje
Młode ziemniaki duszone z warzywami 157

rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną  wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem

Kulinarne przemyslenia
Klopsiki duszone w cebuli 147

masz pomysłu na obiad? Polecam pyszne klopsy wieprzowe, duszone na cebulce. Mniam! Składniki: ½ kg mielonej wołowiny 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ kg cebuli sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać(...)bułki tartej). Dokładnie wyrobić masę, formować kulki i ułożyć na wcześniej przygotowanej cebuli w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem, obłożyć plasterkami pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni i dusić około pół godziny

Tradycyjna Kuchnia
Przepis na bitki wieprzowe z karkówki 437

danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SPAGHETTI Z OJCA CHRZESTNEGO- KUCHNIA FILMOWA 154

przecież dzieło wybitne. Wprawdzie Clemenza podawał przepis na 20 mężczyzn, ja natomiast podaję na 5. Cykl KUCHNI FILMOWEJ robimy przy współpracy  portalu filmowego fdb.pl . SKŁADNIKI: - pół kilo mielonej wołowiny - sól, pieprz - oregano - 5 ząbków (drobno posiekanych) - mała cebula (drobno pokrojona) - łyżeczka mazeiny - 1 jajko - puszka pomidorów w puszcze - łyżka koncentratu pomidorowego - 200 ml soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina(...)spaghetti na osobę (u mnie bezglutenowy) - parmezan do posypania NA OLIWIE Z OLIWEK podsmaż cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj przyprawy i wino. WOŁOWINĘ WYMIESZAJ z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, cebulą i mazeiną. Wyrób bardzo dokładnie, mięso powinno być klejące i tworzyć zwartą masę. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pokrój

Kuchnia bezglutenowa Loli
Gulasz wołowy z papryką 181

się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny u mnie kark 2 duże cebule 2 czerwone papryki olej do smażenia 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka(...)mięsa. Również przełożyć do garnka. Całość zalać gorącą woda tak aby dobrze przykryło mięso. Dodać listki laurowe, angielskie ziele, słodką i wędzoną paprykę oraz paprykę ostrą wedle smaku. Całość dusić na średnim ogniu do miękkości. Co jakiś czas przemieszać i dolewać wodę, która odparowała. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną

Monia miesza i gotuje
Kasza jaglana ze strogonowem 134

paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą . Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów.  Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy

Z Kuchni Do Kuchni
Boeuf Strogonow 3057

paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą .Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy Dworski , puszkę pomidorów Valfrutta.Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy

Z Kuchni Do Kuchni
Boeuf Strogonow 212

piórka cebulkę i złocimy kilka minut.Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie

Ostra na Słodko
Wołowina. Cydr. Gulasz wołowy z jabłkami i cydrem 195

doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata w sosie musztardowym była przepyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza