 Chilli con carne 220
Chilli con carne 220posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty. Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie. Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około 20 minut. Paprykę umyć, pokroić w kostkę ok 1x1cm. Dodać i dusić kolejne
Zielona Kuchnia Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 197
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 197plasterki. Warzywa i grzyby również pokroić na cienkie plasterki i umieścić w misce razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać
zadanie-gotowanie Wieprzowina w sosie pieczarkowym 203
Wieprzowina w sosie pieczarkowym 203łyżki śmietany olej do smażenia Sposób wykonania Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i dusić na patelni pod przykryciem do czasu aż cebula się zeszkli. Wieprzowinę pokroić w kostkę, posypać delikatnie mąką i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Przygotować garnek z wrzątkiem, usmażoną wołowinę przełożyć do garnka żeby się dalej gotowała, dodać liść laurowy, kostki rosołowe, pieprz, ziele angielskie
Na słodko lub wytrawnie Placek po węgiersku 354
Placek po węgiersku 354kostkę. Paprykę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak wołowina. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Następnie dorzuć do mięsa 2/3 pokrojonej cebuli oraz paprykę. Smaż ok 2-3 minut. Dodaj teraz passatę pomidorową i połowę wina i duś kilka minut. Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku oraz
nietylkopasta.pl Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 229
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 229dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu
Codogara Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 230
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 230albo bulionudekoracja:natka pietruszkiCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Wołowinę kroimy w kostkę w poprzek włókien, i dodajemy do cebuli - podsmażamy. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy wodą albo bulionem (jeśli mamy). Dodajemy liście laurowe, pieprz i dusimy przez 2 h. Po tym czasie kroimy dynię oraz ziemniaki w kostkę, dodajemy do gulaszu
Bon Appetit Małgorzaty Szarpana wołowina 288
Szarpana wołowina 288Składniki: pół kg dobrej jakości wołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody 50 ml octu jabłkowego łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków(...)rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę. Po tym czasie dodałam sól i pieprz i przemieszałam mięso i sos na patelni. Odstawiłam do wystudzenia. Gdy mięso ostygło dzieliłam każdy kawałek na włókna. Wołowinę podałam w kanapce (wraz z żółtym serem
Kulinarny Pamiętnik Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 261
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 261Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach równouprawnienia podaję przepis dla mięsożerców, który jest doskonałym uzupełniam tejże fasolowej potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery(...)świeżą kolend rą i jalapeno chili Składniki (na ok. 10-12 burgerów) : 1/4 kg mielonej wołowiny (najlepsza na burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej bułki razowej lub chleba 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku (lub suszonego
Jem więc Jestem BITKI WOŁOWE W NIETYPOWYM SOSIE 179
BITKI WOŁOWE W NIETYPOWYM SOSIE 179obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie, wyciągamy mięso
Kuchnia MagdaLeny Czulent ? może tak , a może  i nie.. 216
Czulent ? może tak , a może  i nie.. 216niby czulent gotował się multicookerze- opcja duszenie przez około 2 godziny..ustawiłam w sumie na więcej, ale w między czasie sprawdzałam i wyłączyłam wcześniej. 2 szkl. fasoli Jaś Cenos [ u mnie było ciut więcej] 2/3 szkl.kaszy perłowej, jaglanej lub pęczaku 400 g ziemniaków 1 kg wołowiny [ wieprzowina] 1-2 marchewki(...)ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić szczelnie przykrytą potrawę 2-4 godziny na jak najmniejszym ogniu, uzupełniając co jakiś czas płyn.Potem zawinąć garnek w koc i zostawić przynajmniej na godzinę. W trakcie gotowania kontrolować czy płyn nie wyparował
Moje domowe kucharzenie Pieczeń wołowa 213
Pieczeń wołowa 213Wołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mężuś to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to jego ulubiony rodzaj. W związku z tym upiekłam mu solidny kawał wołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie(...)się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki, Sposób przygotowania
kulinarne odsłony pati Wielkanocny gulasz z wołowiny 207
Wielkanocny gulasz z wołowiny 207rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka. Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w duża kostkę, obsmażamy z każdej strony i dodajemy do cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około(...)Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku . Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale Pysznie Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 253
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 253oliwą. Po chwili dodajemy wołowinę - smażymy aż zrobi się brązowa (jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię to zrobi się ona bura, zamiast brązowa). Następnie wrzucamy do mieszanki pokrojone w kosteczkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dusimy jakieś 20 minut, żeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy pietruszkę, anchois (odsączone
Życie zamknięte w smaku Wołowina po arabsku! 278
Wołowina po arabsku! 278patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z chlebem pita
SMYKWKUCHNI Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 207
Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 207angielskie, anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu, i dalej dusze na wolnym ogniu około godzinę aż będzie miękka. W między czasie dolewam bulion drobiowy. Szklankę wywaru odlewam. Pierniki rozdrabniam blenderem , i zalewam je odlanym wywarem. Pod koniec duszenia wlewam do sosu.Przed podaniem posypuję natką pietruszki
wesoła kuchnia Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 392
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 392smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha