 Duszony rozbratel 255
Duszony rozbratel 255dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso z grzbietowej części wołu i jest ono soczyste, delikatne z przerośniętym tłuszczem. Mięso jest pyszne, polecam wypróbujcie. Po uduszeniu mięso jest kruche i soczyste. Duszony rozbratel. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 206
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 206godziny. Dodać octy, w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i dusić dalej, aż ajvar będzie gęsty. Gotowy ajvar, gorący przekładać do wyparzonych słoiczków i do razu zakręcać – nie trzeba pasteryzować. Podobne przepisy Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki Leczo prawie węgierskie Szaszłyki z wołowiny .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do Kuchni ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 242
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 242czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącym bulionem. Gdy jest taka potrzeba, dopełniamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie
Kuchnia MagdaLeny Okra zapiekana z mielonym mięsem 170
Okra zapiekana z mielonym mięsem 170rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy Przygotowanie Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem
R'n'G Kitchen Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 205
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 205pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości ( w tym momencie warto posmakować
Smaki Ewy Wołowina w sosie mango z czarną soczewicą 171
Wołowina w sosie mango z czarną soczewicą 171lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy, paprykę pociętą w paski oraz mango pocięte w kostkę. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy przecier z mango. Doprawiamy do smaku pieprzem. Całość dusimy przez 5 minut. Soczewicę gotujemy na miękko, bez dodatku soli. Odsączamy
Gotowanie i blogowanie Pasztet z wątróbką 288
Pasztet z wątróbką 288wątróbką nie ma jej typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem w garnku pod przykryciem. Wątróbkę na razie zostaw na boku , przyda się później. Cebula i mięso powinny puścić „soki” i dusić się we własnym sosie, jednak jeśli jest go za mało (powinno być co najmniej 3 cm od dna garnka), możesz dolać trochę bulionu warzywnego albo wody (nie za dużo). Duś
PaleoSMAK Wstążka karbowana z gulaszem 242
Wstążka karbowana z gulaszem 242kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem . Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek Goccia D'Oro. Wymieszaj.Włóż do lodówki na godzinę, może nawet dwie. Następnie podsmaż na oleju i dodaj papryki tak czerwonej jak żółtej. Dodaj troszke wody. Wsyp ziarenka jałowca, duś pod przykryciem aż mięso kompletnie zmięknie. Następnie mielone siemie lniane
Z Kuchni Do Kuchni Zrazy wołowe z boczkiem 418
Zrazy wołowe z boczkiem 418łyżki musztardy 1 szkl mąki sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę pokroić na plastry i rozbić. Posmarować każdy plaster musztardą i nakładać po kilka pasków boczku, papryki, cebuli oraz ogórka. Dokładnie zwinąć i pospinać wykałaczkami. Zwinięte rolady obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 1 i 1/2 godz. Wyjąć rolady i zdjąć
Anielskie Smaki Królik pieczony z warzywami 231
Królik pieczony z warzywami 231zawartego w nim białka (dla porównania z wołowiny-62%), a tłuszczu w tuszce jest zaledwie 3-6%. Zalecane jest w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.Włoskie książki kucharskie pełne są przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami
Smakowity Blog Kulinarny Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 240
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 240się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie.Składniki:ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej2 cebule pokrojone na ćwierć talarkidwie garści suszonych grzybówok 500 ml bulionu wołowegoolej, przyprawyWykonanie:Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu ok 15 min. Dodajemy cebule, sól, pieprz. Potrawę dusimy
Smaki Edyty Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 344
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 344mięsa, a cottage pie robi się z wołowiny. Nazwy jednak przez ponad 100 lat były i w dalszym ciągu używane są zamiennie. Cottage pie i shepherd’s pie były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było(...)przypieczone tylko z wierzchu, w środku zostanie delikatne, lekkie, kremowe i wilgotne – większa ilość sera sprawiłby, że zaczęłoby się ciągnąć. NADZIENIE MIĘSNO-WARZYWNE 4 średnie porcje 0,5kg mielonej wołowiny 200ml mocnego, esencjonalnego rosołu wołowego 100g cebuli (biała lub czerwona) 150g selera naciowego 150g marchewki 150g zielonego groszku (mrożony) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka
Karo in the Kitchen Quinoa z cukinią, grzybami pioppino i pulpecikami 183
Quinoa z cukinią, grzybami pioppino i pulpecikami 183grzybów proppino 1 mała cukinia 300 gram mielonej wołowiny 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek świeży rozmaryn suszony tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na oliwę z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy całe grzybki, tymianek i rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Cukinię kroimy w plasterki
Quinoa Raz! Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami 185
Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami 185lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień i dodajemy migdały
Gotowanie i blogowanie Czulent z policzkami wołowymi 365
Czulent z policzkami wołowymi 365już. Zrobiłam czulent czyli potrawę, którą piecze się albo dusi powolutku przez przynajmniej kilka godzin a czasami nawet dobę. Czulent to danie bogate w smaku bo zawiera nie tylko mięso i kaszę, ale także warzywa i przeróżne aromatyczne przyprawy. Jest rozgrzewający i bardzo pożywny. Do tego dania doskonale nadaje się wołowina, ale może być także mięso drobiowe. Robiłam jakiś czas
Smaczna Pyza Chilli con carne 245
Chilli con carne 245dodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 15 na średnim ogniu, co jakiś czas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię