woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:446/1096)

Buraki ze śliwką i jogurtem 162

Składniki: - 5 średnich buraków - 2 ząbki czosnku - 12 suszonych śliwek - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz  Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy

Apetyczna babeczka
Ryba po japońsku 325

cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć na złoty kolor z obu stron.  Sos: Cebulę pokroić

W kuchni u Moniki
Sernik na zimno Z galaretką Kiwi 958

około 2 łyżek   Sposób przyrządzenia: 1.Na tortownicy kładziemy biszkopty i na nie polewamy łyżeczką na biszkopta  herbatę. 2. Gotujemy wodę, rozpuszczamy żelatynę i czekamy do wystygnięcia, 3.W misce mikserem ubijamy ze śmietany, cukru pudru i cytryny bitą śmietanę potem dodajemy  twarożku/serka i ubijamy cały czas do twardej masy, do tego wlewamy żelatynę, ubijamy na sztywną

pichciszto
ŻELKA JEŻYNOWA 168

wody* Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje. Mrożone jeżyny umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik. Przecedzamy jeżyny przez sitko (można je wcześniej zmiksować blenderem). Otrzymamy ok 170-180 ml soku jeżynowego, który przelewamy do rondelka. Do soku z jeżyn dodajemy sok z cytryny

Słodki Pomysł
METROWIEC 231

pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni

słodki bratek
Szparagi ze świeżymi ziołami 223

zblanszowaniu szparagi zahartować, czyli zanurzyć na mniej więcej minutę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu przerwany zostanie proces gotowania, a szparagi zachowają soczysty, zielony kolor. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku świeży tymianek (listki z ok. 10 pędów) 5 liści szałwii sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać grube końcówki(...)dolnej części pędu). Gotować na parze ok. 5 minut od zawrzenia wody, po czym przełożyć do lodowatej wody na 1 minutę. Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i palcami ściągnąć skórkę. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować olejem sezamowym. Włożyć szparagi, skropić sokiem z cytryny i posypać drobno posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec

W SMAK
Sałatka z kaszy jaglanej z cukinią i jajkiem w koszulce 133

moździerzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 cukinia oliwa z oliwek 1 ćwiartka kiszonej cytryny ( przepis ) 250 g świeżego jarmużu 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1 szklance wrzącej wodzie dodajemy szczyptę soli i przykrywamy, nie mieszamy, gotujemy o 10 min, do momentu kiedy kasza wchłonie wodę 2. Cukinię kroimy(...)morele, doprawiamy podprażonym na suchej patelni kuminem, mieszamy z pozostałymi przyprawami dodajemy również drobniutko posiekaną 1 ćwiartkę kiszonej cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 4. Jarmuż blanszujemy we wrzątku, najlepiej na sicie, ok 1 minuty 5. W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, na wysokość ok 10 cm, dodajemy ocet winny, ok 3 łyżki,  jajko wybijamy do miseczki, wlewamy

Słodki Kompromis
Sałatka z buraków czerwonych 257

bardzo smaczna sałatka która stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 0,5 kilograma buraków czerwonych 1 cebula sól, pieprz cukier sok z cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy ze sobą

Bajeczna Kuchnia
Rolada biszkoptowa z masą makową 211

proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta soli Dodatkowo:   600 g gotowej masy makowej   2/3 szkl cukru pudru sok z cytryny 1. Żółtka oddzielić od białek. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując).  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Kto ugości moich gości?
Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI 183

bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane. Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem
Pieczona pierś z kurczaka w sosie kokosowym z pieczarkami i szpinakiem 489

łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego 8 -10 suszonych pomidorów z oleju 200g pieczarek brązowych 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody 150ml płynnego mleka kokosowego 400ml domowego rosołu 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 70g szpinaku (2 garści) 2 łyżeczki posiekanej kolendry lub pietruszki do posypania Przygotowanie 1 Ustawiam piekarnik na 180st. z termoobiegiem. 2 Piersi(...)Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mokrych składników. 11 Dodaję pozostałą sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. 12 Sos wlewam do naczynia żaroodpornego. 13 Piekę bez przykrycia ok. 40 minut w piekarniku. 14 Skrobię kukurydzianą mieszam z wodą. 15 Po 40 minutach wyciągam kurczaka. 16 Do pozostałego sosu dodaję skrobię rozmieszaną w wodzie i mieszam

Book of spells
Środa: Spaghetti z zielonym pesto i świeżą mozzarellą 187

mięty 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy Pół opakowania makaronu spaghetti 200 g mozzarelli w zalewie Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj cztery szklanki wody, wsyp łyżkę soli, następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków

Niedzielny kucharz
Spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto 169

mięty 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy Pół opakowania makaronu spaghetti 200 g mozzarelli w zalewie Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj cztery szklanki wody, wsyp łyżkę soli, następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków

Niedzielny kucharz
Amur na kaszy jaglanej z batatem 290

czosnku sól pieprz czarny sok z cytryny Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce. Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu

https:KKuchniaMniam