woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:454/1096)

CARPACCIO Z CUKINII 213

tego obieraczki do warzyw, następnie je solimy, dodajemy ocet (około 3 łyżek) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut i hartujemy w zimnej wodzie na cedzaku. Układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i uprażonymi orzeszkami pinii

Cytryna&Co.
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 217

łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę  1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego  szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI(...)cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Kruche ciasto jabłkowe 701

ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 2 łyżki wody 4 żółtka dodatkowo: masło do wysmarowania formy Nadzienie: 600 g jabłek 1/2 cytryny 330 g kwaśnej śmietany 18% 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 60 g kaszy manny 4 białka  szczypta soli 60 g cukru(...)Kruche ciasto: Formę o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,  posiekane nożem zimne masło i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś drugą wylepić równomiernie spód formy i również włożyć

Passions hobbies life
Zupa krem z dyni 221

czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie:                   Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki(...)oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru.   Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i gotujemy całość

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sernikobrownie dyniowe (VEGAN) 215

kawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree.  Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon , a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy.  1/4 powstałej masy łączymy z płatkami owsianymi

Kuchnia Ellie
Sałatka ziemniaczana Amiszów 190

młodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie, po ostudzeniu pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. • Gotowane białka pokroić drobno w kostkę. • Utrzeć

To co kocham
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 254

Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego). 2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. 3.   Ziemniaki delikatnie wydrążamy, zostawiając około 0,5-1 cm brzegu. 4. Do słonecznika dodajemy zeszkloną cebulkę i wydrążony miąższ ziemniaków. Ponownie blendujemy

Smakuje zdrowo
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 165

kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły

Państwo Wojtczuk gotują
Tarta makowo- pomarańczowa 187

kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę

Kuchnia w czekoladzie
Chłodnik z botwinki 288

sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tak, żeby woda przykryła buraki) i gotujemy ok. 10 minut. Wywar zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej i chłodzić w lodówce całą noc. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem

I LOVE LIFE
Kotleciki z komosą ryżową i czosnkiem niedźwiedzim 230

łyżeczka kminu rzymskiego po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu czarnego - lub do smaku do smażenia: olej lub oliwa do podania: 1 duża cytryna, pokrojona w ósemki Przygotowanie Komosę opłukać na gęstym sicie pod bieżącą wodą. Zagotować szklankę wody, dodać opukaną komosę, gotować na małym ogniu przez 11 minut. Odcedzić, odcisnąć nadmiar wody. W misce umieść odciśniętą quinoę i pozostałe składniki

Stare Gary
Liście botwinki na ciepło 218

ząbków czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki  płatków papryki (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku do podania cytryna, feta (opcjonalnie) przygotowanie Liście umyć, obciąć łodygi. Naszykować miskę z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. W głębokiej patelni zagotować wodę, lekko posolić. Dodać umyte liście botwinki, gotować 2 - 3 minuty. Szybko odcedzić i  natychmiast zanurzyć(...)lodowatej wodzie aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy botwinka ostygnie, odcedzić ponownie i w miarę możliwości osuszyć.  Na patelni rozgrzać nieco oliwy, wrzucić posiekany czosnek i płatki papryki. Podsmażać mieszając przez 30 sek, tak aby nie przypalić czosnku. Dodać botwinkę, delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny, podawać gorące lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem cytryny pokrojonej

Stare Gary
Napar z imbirem, cytryną i grejpfrutem 213

banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Sposób przyrządzenia : Ukroić plasterek imbiru, obrać i zetrzec go na tarce do szklanki. Imbir zalać przegotowaną wodą. Odczekać chwile i nastepnie dodać po 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny i grejpfruta

Kuchenne innowacje
Mus z truskawek i rabarbaru 330

truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około(...)truskawek i rabarbaru Składniki: 300g truskawek 300g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru (lub do smaku) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka (20g) masła ewentualnie do zagęszczenia 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2-3 łyżkach zimnej wody Wykonanie: - truskawki umyć, pozbawić szypułek, większe owoce przekroić na pół - rabarbar umyć, usunąć uszkodzenia, nie zdejmować skórki, pokroić

Smakołyki Bereniki
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 197

mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz 250 g twarogu półtłustego, 50 g serka mascarpone, 150 g dyni (polecam Hokkaido), 100 g wędzonego łososia, 2 duże pomidory, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka(...)gęstego jogurtu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, 2 łyżki posiekanej kolendry lub mięty, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ciasto Drożdże i cukier rozrobić w letniej wodzie, dodać sól i oliwę, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania