łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3minuty. Wyjąć(...)Natrzeć dokładnie kaczkę z każdej strony. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami
https:KKuchniaMniamimbiru i przyprawy curry- cukierPrzepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć
W poszukiwaniu inspiracjisłoik dżemu wiśniowego 1 torebka herbaty białej lub zielonej lub szarej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Krem wiśniowy: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka wiśniowa z cukrem + 200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: wiśnie, marcepanowe liście (u mnie galaretka z wisienką w środku) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny(...)Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie i warstwa wiśniowa: Zaparzyć w filiżance torebkę herbaty. Dodać cukier i sok z cytryny. Zostawić do ostudzenia. Ostudzoną herbatą nasączyć biszkopt, po czym posmarować go równomiernie dżemem wiśniowym. Krem wiśniowy: Zagotować 200 ml wody, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę, żelatynę i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo
Passions hobbies lifekoperkowy: 1 łyżka masła ( najlepiej klarowanego ) 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka zimnego rosołu (może być także woda) 1 kubek śmietanki 30 % (ok. 200g) 2 łyżki posiekanego koperku (same gałązki, bez łodyżek) sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny Sos koperkowy - przepis krok po kroku: Krok 1. Do rondla z grubym dnem wkładamy masło i podgrzewamy(...)śmietankę i mieszając, sos koperkowy zagotowujemy. Na koniec sos koperkowy doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po około 1 minucie zdejmujemy z ognia. Na tym etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest
Moja Książka Kucharskaziemniaków 4 średniej wielkości marchewki ½ korzenia selera 2 średniej wielkości cebule duża główka czosnku (lub półtorej małej) litr wody 5 listków świeżej szałwii 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili 4 oliwy z oliwek kawałek świeżego korzenia imbiru (3-4 cm) sól sok z cytryny (do smaku) Sposób przygotowania: Przygotuj rondel z grubym dnem. Rozgrzej wewnątrz niego oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę(...)ziemniaki, seler, marchew. Posiekaj także szałwie i imbir na drobne kawałki i dodaj do warzyw. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną weź blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi
Codogarapomysłem w trakcie i po treningu, na spacerze albo w trakcie rowerowych wycieczek za miasto! SKŁAD: – woda – sok z pomarańczy (25%), jabłek i ananasa (7,5%) z soków z zagęszczonych – nasiona chia – szałwia hiszpańska (6,2%) – sok z marakui (3,8%) i cytryny z soków zagęszczonych – ekstrakt z guarany (0,36%) – wyciąg z jabłka, krokosza barwierskiego i cytryny – naturalna kofeina(...)szklance naparu z rumianku. Jest źródłem błonnika oraz miedzi. Wspaniały pomysł na odprężenie po całodziennej gonitwie i biegu. SKŁAD: -woda – sok z gruszek (34%) i malin (7%) z soków zagęszczonych – nasiona chia – szałwii hiszpańskiej (6,2%) – sok z pomarańczy i cytryny z soków zagęszczonych – naturalny wyciąg z melisy (0,22%) i rumianku (0,16%) – wyciąg z czarnej porzeczki i marchwi
Ostra na Słodkołyżeczki czystka (na napar) 1/2 pomelo 1 zielone jabłko 2 łyżeczki ziaren szałwii hiszpańskiej - chia malutki kawałek imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu lub ksylitolu Przygotowanie: 2 łyżeczki czystka zalać szklanką gorącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut. Potem przecedzić i przestudzić. Pomelo obrać i pozbawić twardych błonek. Jabłko umyć i pokroić. Miąższ z pomelo
Ze smakiem i z pasjącukru 2 galaretki wiśniowe ( opcjonalnie ) Przygotowanie Gruszki obrałem, pokroiłem na małe kawałki, przełożyłem do rondla, dodałem 250 ml wody jeśli mamy gruszki twarde ), gotowałem pół godziny, dodałem cukier, często mieszałem. Pod koniec gotowania dodałem sok z cytryny. Gdy marmolada zgęstniała, dodałem dwie galaretki wiśniowe ( można pominąć ). Gorącą marmoladę przełożyłem do słoików, odwróciłem dnem do góry. Gotowe
R'n'G Kitchenokoło 5 rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku 2 jogurty naturalne lub kefiry pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka WYKONANIE: Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety, ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min. Do ugotowanego wywaru dodajemy
Kuchnia Beatypapryka czerwona 1 papryka biała 1 cebula 1 niewielka cukinia garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy. Wypłukaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody(...)proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody,lekko solimy i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę (ok 15 minut). Myjemy warzywa, siekamy cebulę w krążki, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski, cukinię kroimy wzdłuż a następnie każdą z części dzielimy nożem na centymetrowej grubości plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę na nią wrzucamy cebulę smażąc
Miód i pieprzspożywczego – żółtego (niekoniecznie) Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce. Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Na tarce z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ w smaku jest(...)całość mieszamy. Odkładamy mikser. Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość. Dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i sok z cytryny. Mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Pieczemy
Słodki Pomysłwody 2 łyżeczki miodu kostki lodu listki mięty **** INGREDIENTI 2 bustine di tè nero 500 ml di acqua 2 cucchiaini di miele cubetti di ghiaccio foglie di menta PRZYGOTOWANIE Do czajniczka wkładamy 2 saszetki herbaty, które zalewamy wrzącą wod ą i zaparzamy ok. 2-3 minut. Do 4 szklanek wkładamy plasterki cytryny, 1-2 łyżeczki
La grande e la piccola cuocawszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. JARMUŻ: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego
Ostra na Słodkozostanie i od proporcji jakie są podane przez producenta na opakowaniu) sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardosok z cytryny Wykonanie: Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy
Kulinarne przygody Gatitykolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru 0,25 mielonego kardamonu sól, pieprz sok z cytryny oliwa i/lub masło do smażenia Jak zrobić bób w sosie pomidorowym: Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Gdy bób będzie zimny obrać go ze skórki. W rondlu(...)wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut (gdy sos zrobi się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody). Gdy sos będzie wygotowany i aromatyczny doprawić go jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Do sosu pomidorowego dodać ugotowany bób, delikatnie wymieszać i podgrzać, aby bób się zagrzał. Podawać posypane natką pietruszki
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI 10 orzechów laskowych 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane
w mojej kuchniSKŁADNIKI 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając
w mojej kuchniugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie(...)tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.Smacznego
UgotujmyTo.pl