woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:458/1096)

Bób w sosie pomidorowym 268

kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru 0,25 mielonego kardamonu sól, pieprz sok z cytryny oliwa i/lub masło do smażenia Jak zrobić bób w sosie pomidorowym: Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Gdy bób będzie zimny obrać go ze skórki.  W rondlu(...)wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 15-20 minut (gdy sos zrobi się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody).  Gdy sos będzie wygotowany i aromatyczny doprawić go jeszcze do smaku solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.  Do sosu pomidorowego dodać ugotowany bób, delikatnie wymieszać i podgrzać, aby bób się zagrzał. Podawać posypane natką pietruszki

Codzienne Gotowanie
Dżem z whisky -- Jam con whisky 175

SKŁADNIKI 10 orzechów laskowych  1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka                          Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane

w mojej kuchni
Słodka przekąska dla łasuchów--- Dolce delizia per i buongustai 161

SKŁADNIKI 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając

w mojej kuchni
Śledzie pod pierzynką 429

ugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie(...)tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.Smacznego

UgotujmyTo.pl
Kurczak pieczony w pomarańczach 248

cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy

Kolizje Smaków
Deser z galaretkami i karmelizowanym rabarbarem 147

galaretka 200 ml śmietanki kremowej 1 łyżeczka cukru z wanilią 5-6 łodyg rabarbaru 150 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki soku z cytryny Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą osobno rozpuścić w 400 ml gorącej wody,przelać do płaskiego pojemnika i odstawić do stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w dużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Na patelnię

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka śledziowa z pomarańczą 191

śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc (jeżeli lubimy słoną sałatkę to godzina wystarczy). Jabłko, cebulę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę

KuchniaWeDwoje.pl
prawdziwy domowy chrzan 158

składniki: 500 g korzenia chrzanu 4 łyżeczki cukru 1 cytryna 1 szczypta soli wykonanie: Świeżo wykopany chrzan myjemy, obieramy, opłukujemy w zimnej wodzie i ścieramy np. przy pomocy thermomiksa, blendera lub ręcznie na tarce o drobnych oczkach. Jeśli ścieramy ręcznie, najlepiej tę czynność wykonywać na świeżym powietrzu, ze względu na bardzo intensywny aromat, jaki wydziela chrzan podczas ścierania. Wyciskamy

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety z ciecierzycy 236

ząbków czosnku  pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki  pieprz do smaku  łyżeczka sody oczyszczonej sok wyciśnięty z jednej cytryny 4 łyżki mąki ryżowej  bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć

Krakowskie smaki Ani
Sałatka śledziowa po sułtańsku 240

się idealnie!Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:400g śledzi (matjasów)200 g rodzynek2-3 cebule300g koncentratu pomidorowegosól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie) Śledzie namoczyć, odlać i pokroić na kawałki. Rodzynki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 20 min. i po tym czasie odsączam na sitku. Cebulę obieram i kroję na talarki. Wrzucam na patelnię

UgotujmyTo.pl
Legumina jabłkowa z żurawiną 182

mleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5  szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej

Kulinarny karnet Christophera
Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią i ksylitolem 204

brzoskwiń 250 ml świeżego soku jabłkowego 15-20 ml płynnej stewii 100 g ksylitolu 1-2 łyżki soku z cytryny 30 g pektyny Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w kostkę. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców, dodać stewię. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać

FitKot
Czerwcowy zestaw, czyli najprostszy obiad świata 174

dalej trzeszczy między zębami :) Składniki: sałata maślana  1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka soku z cytryny  1/3 łyżeczki cukru  szczypta soli  ew. szczypiorek i rzodkiewka Przygotowanie:  Sałatę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy w specjalnej suszarce lub ręcznikiem papierowym. Rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej miski. W szklance mieszamy śmietanę

bistro mama
Sernik z frużeliną żurawinową 226

twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Frużelina żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny 150 g cukru 200 ml wody 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli. wbić(...)Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku, każdorazowo miksując). Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć masę serową z białkami mieszając szpatułką. Gotową

Passions hobbies life
Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą 288

łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne(...)cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem 5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany. Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder. 2. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut

KreatywnePiny
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 203

kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni(...)studzimy. Imbir i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (pamiętajcie o rękawiczkach, bo kurkuma mocno barwi ręce). Następnie blendujemy dynię z ugotowaną quinoą, miodem, sokiem z cytryny, przyprawami i  trzema kumkwatami. Kumkwaty należy wcześniej wyszorować, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Gdy masa jest już gładka, schładzamy ją w lodówce, a następnie wlewamy do maszynki

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania