woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:449/1096)

Buraczki zasmażane 226

Buraki ugotować i zetrzeć na dużych oczkach. Gruszkę pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać. Następnie dolać trochę gorącej wody. Do zasmażki dodać starte buraczki, gruszkę i dokładnie wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i dodać szczyptę cukru.Przez moment podsmażyć

Amatorka kuchenna
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 189

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g masła 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 30 ml wódki 3 łyżki soku z cytryny Poncz: sok z 1 pomarańczy 100 ml przegotowanej letniej wody Dodatkowo: Wiśnie z zalewy spirytusowej szczypta kakao starta gorzka czekolada orzechy listki miety(...)nożem na 2 równe części. : Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu

Gosia gotuje
Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii 735

średnia cukinia ( nie może , być duża bo puszcza zbyt dużo wody ) 1 duża cebula kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka – płaska, cukru ( ten składnik ma wpływ na chrupkość ) 1 płaska łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych(...)odciskamy przez gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię

Ogrodnik w podróży
DŻEM TRUSKAWKOWY 204

mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną substancją która zagęszcza dżem 2 łyżki soku z cytryny * Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go   pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim(...)ogniu przez około pół  godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.  Następnie oderwałam z nich szypułki.  Przełożyłam je do garnka. Większe owoce przekroiłam na połówki.  Dodałam sok z cytryny. Zagotowałam i gotowałam przez około 30 minut.   Truskawki puściły sok. Wsypałam cukier i mieszankę żelującą. Mieszałam i ponownie

potrawyregionalne
Szybka wigilijna zupa rybna z halibuta z quinoą 222

filety z halibuta 2 marchewki 2 pietruszki 1 mini por 3-4 łodygi z kopru włoskiego kilka suszonych grzybków  pół cytryny 1 gwiazdka anyżu szafran lubczyk koperek pieprz sól około 1 i 1/2 litry wody  Wykonanie: Filety z halibuta umieszczamy w garnku, zalewamy woda, dodajemy trochę soli i zagotowujemy, skręcamy ogień na minimalny i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy(...)filety i odkładamy je na talerz. Do wody w której gotowała się ryba dorzucamy pokrojone w plasterki warzywa, szafran, anyż i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy  pokrojone na kawałki filety z halibuta, nalewamy zupę na talerze, dodajemy po parę łyżek quinoy i posypujemy świeżym koperkiem

Quinoa Raz!
Murzynek z serem 200

proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą

kgwjanczewo
Majonez domowy 172

soku z cytryny, soli  lub musztardy i mamy majonez o smaku jaki lubimy. Składniki: 1 jajko ekologiczne 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu 180 ml oleju słonecznikowego  ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty 1/2 łyżeczki soli mała szczypta białego mielonego pieprzu 2 płaskie łyżeczki  musztardy (jeśli majonez ma być

Codziennik Kuchenny
Konfitura marchewkowa na zimę 162

Bardzo prosta i pyszna konfitura marchewkowa !  Składniki: ½ kg marchewki 75 dag cukru 3 cytryny Wykonanie: Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paski, włożyć do garnka z małą ilością  wody i ugotować do miękkości. Następnie marchewkę wyjąć, a do wywaru wsypać cukier i po jego rozpuszczeniu dodać marchewkę. Smażyć do zgęstnienia konfitury po czym dodać sok z cytryn. Po chwili

Tradycyjna Kuchnia
Słodkie wspomnienie lata 163

cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód;  Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy cukier i maliny(...)wystudzoną galaretkę wylewamy na wyklejony spód. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Warstwa biała; serek mascarpone wykładamy do kubka blendera, żelatynę rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową., Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w sosie z nerkowców 120

łyżeczka zmiażdżonego czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 2 łyżki rodzynek 200 pieczarek pokrojonych w plasterki 200 ml wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę olej do smażenia chlebek naan(...)pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól. Zmiksować na jednolitą masę.  W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut.  Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut.  Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był

Codzienne Gotowanie
Przepyszny tofurnik na zimno, truskawkowy 336

lodówce 1/3 szklanki soku z cytryny 5 łyżek syropu z agawy szczypta stewii laska wanilii skórka starta z 1 cytryny 3 łyżeczki agaru Masa truskawkowa: około 20 truskawek 4-5 g agaru niecałe 100 ml wody Przygotowanie: Spód: Migdały i morele namoczyć około 15 minut. Dobrze odsączyć i zmiksować na klejącą masę. Wylepić masą spód tortownicy i odstawić w chłodne(...)mieszankę przełożyć do miski i zblendować razem z tofu Dodać sok i skórkę z cytryny, rozdrobnioną wanilię oraz stewię i ponownie zblendować na gładka masę Wylać na spód i schować do lodówki na minimum 3 godziny aż masa zastygnie Masa truskawkowa: Agar rozprowadzić w zimnej wodzie i zagotować (analogicznie jak z tłuszczem kokosowym) Zmiksować agarową mieszankę razem z truskawkami

pyszne zdrowości
Galaretki z kurczaka 171

łyżka octu winnego Dekoracja • 1 mała puszka groszku zielonego • 1 mała puszka kukurydzy • 4 ogórki konserwowe • 3 jajka ugotowane • zielona pietruszka • 2 cytryny Wykonanie: • Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku. • Ugotowane mięso kurczaka oddzielić(...)wierzchem galaretki. • Na ułożoną dekorację położyć kawałki kurczaka i zalać bulionem. • Do środka można również dodać kukurydzę, groszek i ogórek konserwowy. • Podawać z ćwiartkami cytryny

To co kocham
Karp w sosie po staropolsku. 210

porcji 1 i 1/2 kg karpia 1 l wody Składniki na sos : wywar z gotowania karpia 2/3 szklanki czerwonego wina 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera sok z 1 cytryny 5 dkg rodzynek 5 dkg migdałów bez skórki 5 dkg piernika 4-5 goździków 6-7 ziaren pieprzu 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka masła(...)drobnych oczkach. Cukier zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Ostrożnie wlej do upalonego cukru 1/2 szklanki wody gotuj do uzyskania gęstego syropu. Mąkę podsmaż na rozgrzanym maśle, wlej wywar warzywno-rybny, sok z cytryny, wino,starty piernik, rodzynki, migdały i upalony cukier ( karmel ). całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Dopraw

Przepisy i porady kulinarne
BARSZCZ CZERWONY NA ŻEBERKACH 292

tylko lekko mrugać. Pomoże też dodanie do ugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach.  SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula) 1 ząbek czosnku 4 ziarenka(...)listki laurowe sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszony majeranek i lubczyk sok z ćwiartki cytryny 4 łyżki śmietany 18% DO PODANIA : tłuczone ziemniaczki wymieszane z podsmażoną cebulką, posiekany koperek WYKONANIE Mięso opłukujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, w międzyczasie zbierając tworzące się szumowiny. Zmniejszamy płomień do minimalnego, przykrywamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania