woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:441/1096)

Zupa Botwinka 141

delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą i pieprzem według uznania

Dziś Ja gotuje
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 254

koniec z rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy na warstwę płatków. Frużelina morelowa: 500 g moreli 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Morele mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, dodajemy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy

Cynamonowe szczęście
Naleśniki z prażonymi jabłkami 159

naleśnikowej patelni.   Jabłka prażone: 3 jabłka obieram ze skórki, kroję w ósemki, a te w plasterki. Wrzucam na patelnię. Dodaję około 5 łyżek wody (woda odparuje), 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Można dodać także szczyptę cynamonu (u mnie dzisiaj bez). Uprażone jabłka układam na naleśniku i zawijam w sukieneczkę Podaję z kleksem posłodzonej śmietany

MojaQchnia.pl
Porzeczkowy kopiec kreta 183

serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp pokojową. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę. Mąkę tortową

Wanilia i Kardamon
Lemoniada truskawkowa 183

Idealna na nadchodzące lato lemoniada truskawkowa. Zdrowa, pyszna i świetnie chłodząca. Polecam wszystkim:) 0,5 kg truskawek 1 cytryna 2 duże łyżki płynnego miodu miodu 1 l wody Truskawki zmiksować na jednolitą papkę. W wersji dla mniej leniwychy przetrzeć je przez sitko, ale nie jest to koniczne, chyba że macie truskawki z wyjątkowo dużymi pestkami. Dodać

Polska Zupa
Koktajl pomarańczowy z miętą. 180

listki świeżej mięty  Sposób wykonania :   M ango umyj, przekrój wzdłuż na pół, obierz ze skórki, usuń pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciśnij sok, usuń pestki. Listki mięty opłucz bieżącą wodą. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Rozlej do szklanek i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne
Tort leśny mech 376

przygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, kratka w dolnym poziomie piekarnika). Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę wraz z sokiem z cytryny. Jajka płuczemy przez ok. 30 sekund w gorącej wodzie, wycieramy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm (moja

Poezja smaku
Sałatka z fetą, winogronem, awokado i orzechami laskowymi 172

awokado   garść winogron garść orzechów laskowych 50 gram sera feta  dressing: 1 łyżka dżemu wiśniowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych, 2 łyżki wody, szczypta pieprzu i soli  Sałatę kroję w paski, awokado w plastry, fetę w kostkę, winogrona na pół a orzechy prażę do zarumienienia i siekam. Składniki dressingu dokładnie

Mango Papaja
Sałatka z fetą, pomidorkami, płatkami migdałów, jajkiem i sosem z masła orzechowego 154

łyżki płatków migdałów  ulubione pieczywo  Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego  świeżo zmielona sól i pieprz 5 łyżek wody  1 łyżka oliwy z oliwek  odrobina soku z cytryny  Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka i paprykę w kostkę. Jaja gotuję we wrzątku 6 minut, studzę, obieram i kroję na ćwiartki

Mango Papaja
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z JARMUŻU 176

kawałki) • 1 duży grejpfrut czerwony obrany, z pousuwanymi błonami, bez pestek) • ½ pęczka natki pietruszki umyta, osuszona, posiekana razem z łodyżką) • 2 garście liści jarmużu • 1 cytryna obrana, z pousuwanymi błonami, bez pestek • 1 szklanka wody WYKONANIE 1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytrusów, potem jabłko, na koniec jarmuż i pietruszka). 2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie

Mała w garnku miesza
Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne ! 191

ścieramy z cytryn zesterem lub na tarce do warzyw ( najmniejsze oczka ). Potem wyciskamy sok z cytryn. Do miski metalowej przekładamy skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryn, dosypujemy i w kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą a na nim stawiamy metalową miskę z sokiem ). Gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, ciepło zacznie ogrzewać naszą metalową miskę, mieszamy sok z cukrem

Kuchnia na wzgórzu
Krewetki w marynacie imbirowej 191

krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin

Kopystką po garach
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I SOSEM WINEGRET 253

kromka chleba 1 łyżka słonecznika łuskanego sos winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka miodu  1 łyżka musztardy  1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku ( wyciśniętego przez praskę) 1 łyżka wody Wszystkie składniki na sos poza oliwą wymieszać w miseczce, na koniec cienkim strumieniem dodajemy oliwę cały czas mieszając. Ja wszystkie składniki wrzucam do małego słoiczka

KuchcikoweLove
Bardzo zdrowa i niskokaloryczna przekąska – hummus z warzywami. 195

ostygnięcia. Odcedź ciecierzycę, zachowując płyn z puszki. W blenderze umieść wszystkie składniki: ciecierzycę, pastę tahini, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj trochę wody pozostawionej z ciecierzycy. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu

wysmienity
Tort kajmakowy z krakersami 249

kremówki 30% Krem do dekoracji: 250 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze Do nasączenia: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 130 g krakersów (solonych) Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić

Oryginalny smak
Jabłecznik z kokosową bezą 191

również przyrządzić większą porcję i zamrozić do innych wypieków. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój na plasterki. Przełóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny, wanilię i zagotuj. Gotuj aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe. Zetrzyj ciasto na tarce i wyłóż nim formę lekko ugniatając. Następnie wyłóż jabłka. Ubij pianę z białek z solą

codojedzenia
królik w śmietanie 167

domu przygotowywane było na pierwszy dzień świąt. Uwielbiam zapach tego dania, jego delikatny smak i podawane zawsze jako dodatek buraczki. Składniki: 1 królik 2 cytryny 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 ml wody 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany sól pieprz cukier

Ugotujmy Coś
Cappuccino z wiśniami 189

Masa wiśniowa Składniki:   700g wiśni drylowanych w syropie, w   kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny 50g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody Masa serowa   Składniki 600g serka homogenizowanego u mnie Jogobella 150g cukru 1 cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino

W garach u Gosi
Nalewka jarzębinowa 177

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jarzębiny 150 g cukru 0,5 litra wody 0,5 litra spirytusu 95% sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny Zaczynamy od przemrożenia jarzębiny. Mrozimy ją przez dobę. Ma to na celu zniwelowanie goryczki. Po dobie wkładamy wciąż zamrożoną do słoja

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 192

zainteresowanych do mojej oceny, która być pozwoli Wam zdecydować czy warto spróbować tychże produktów :) BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE  kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek

Zdrowie na języku :P
Sałatka z grillowaną brzoskiwnią, serem pleśniowym i prażonymi orzechami z dressingiem śliwkowym 152

gram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka płatków migdałów dressing: 1 łyżka powideł śliwkowych, 1 łyżeczka oleju pistacjowego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka listków rozmarynu utartego w moździerzu Na rozgrzanej patelni grillowej smażę pokrojone na ćwiartki brzoskwinie przez 2-3 minuty. Na zwykłej, suchej patelni prażę orzechy

Mango Papaja
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 212

które znam jeszcze od mojej babci i zawsze się sprawdzają. I nie otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej sernik! Smacznego i miłego weekendu

SMYKWKUCHNI
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 167

będziecie mogli je przetworzyć na właśnie takie pomidorki marynowane.       Potrzebujemy: 500 g małych pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Pomidorki myjemy i nakłuwamy wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach

Marder&Marder Manufacture
Frużelina czereśniowa 154

żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku.   Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym.   Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną

Di gotuje
przepyszny sernik z czereśniami na herbatnikach i kruszonką z herbatników... 205

piec około 60 minut, nastepnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, sernik wystudzony schowac do lodówki na kilka godzin z cukru pudru, soku z cytryny przygotować nie za gęsty lukier, można dać ciut wody i polać wierzch sernika - sernik jest obłędnie pyszny, wilgotny, delikatny, kruszonka z herbatników smaczna i warto upiec ten sernik z czereśniami...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z serem halloumi, kukurydzą, oliwkami, ogórkiem, fetą i bobem z dressingiem z masła migdałowego 196

czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle 1/2 szklanki bobu dressing: 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Bób gotuję w osolonej wodzie przez 10- 15 minut, do miękkości. Ugotowany bób przelewam zimną wodą i obieram. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę na niej plastry sera halloumi po 2-3 minuty

Mango Papaja
Sałata na słodko 423

Składniki: 1 sałata (tzw. masłowa) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (obecnie można go zastąpić sokiem z plastra cytryny) 1 duża szczypta soli Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Zimną śmietanę mieszamy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i solą. Polewamy sałatę

Trzeci talerz
Makaron z karczochami i kurczakiem 223

twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

Pink Envelope
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 161

czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli 12 pomidorków śliwkowych czerwonych i pomarańczowych sos: 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno GREEN- SPOON sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na półmisek wykładamy sałaty, pokrojone w mniejsze kawałki mozzarellę, piórka cebuli oraz pomidorki

Z Majeczką w kuchni
Herbatka z kwiatów bzu czarnego na przeziębienie. 153

Składniki :  1 czubata łyżka świeżych kwiatów bzu czarnego (lub 2 saszetki suszonych kwiatów)  woda  1-2 łyżeczki miodu naturalnego  2-3 plasterki cytryny Sposób wykonania :   K wiaty bzu czarnego zalej w szklance wrzątkiem , odstaw na około 10 minut pod przykryciem . Dodaj plasterki cytryny ( wygnieć je ) oraz miód , wymieszaj . Pij herbatkę ciepłą podczas przeziębień .Możesz także

Przepisy i porady kulinarne
WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY 183

Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pomidora, rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 165

bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Pieczona z burakiem. 189

mleczka kokosowego jajko/białko łyżeczka zmielonego siemienia lnianego cynamon 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli coś do posłodzenia ew. sok z cytryny, podobno zapobiega zmienieniu koloru brzydko brązowy Płatki zalać wodą i przykryć. Buraka zmiksować z mleczkiem i jajkiem. Zmieszać wszystkie składniki ze sobą. Przełożyć do wysmarowanej jakimś tłuszczem (oliwa/olej/olej kokosowy/masło) kokilki. Piec około 40min

More food, love and dreams
Surówka z buraczków 308

buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste

O kuchni z uczuciem
KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE 211

pogoda więc nie bardzo chce się jeść...no ale coś trzeba.Polecam Wam pysznego kalafiora w cieście...pychotka. Składniki: 1 główka kalafiora 1 łyżka soku z cytryny sól Kalafiora oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 212

herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne

Moja Galeria Smaku
CYTRYNA Z WANILIĄ 138

zakręcamy słoiczek i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat zmieszany ze skórka cytryny.  Polecam nadaje się świetnie jako dodatek do herbaty, wody jak i wszelkich deserów, ciast

Ciastka - domowe słodkości
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 130

zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki   Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce   Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru   W pierwszej kolejności

Kuchenne Wariacje
Pomarańczowy puszek 209

łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 16 g cukru waniliowego 3 łyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą

Wanilia i Kardamon
Sorbet mocno cytrynowy 319

białego wina  nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody

KreatywnePiny
sos holenderski 141

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien

Domowy Smak Jedzenia
Zielone smoothie 136

zielone smoothie jest najzdrowsze na świecie! Do dzieła! Składniki: 1 kiwi sok z jednego jabłka (50 ml) świeżo wyciskany lub jednodniowy 1 banan 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sok. Najlepiej smakuje schłodzone lub podane z kostkami lodu

Mango Papaja
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM 222

banan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody mineralnej. Możemy też przygotować koktajl z jogurtem greckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka

Z Majeczką w kuchni
Cytryny 172

Jeśli zostaną nam cytryny, można je pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić każdy kawałek osobno. Tak zamrożone cytryny można potem wykorzystać zamiast lodu w kostkach do wody lub napojów. Ochłodzą one napój i dodadzą mu cytrynowy posmak, a co najważniejsze nie rozcieńczą napoju jak tradycyjne kostki lodu

Mama Gotuje
SAŁATKA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 213

czerwona cebula  łyżka ziół prowansalskich  1 łyżka masła 1 łyżka koperku  3 łyżki majonezu + 3 łyżki śmietany + sok z cytryny  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić

pieprzny smaczek
Mus truskawkowy z mascarpone 176

truskawek 1 serek mascarpone 1 jajko sok z cytryny cukier żelatyna Przygotowanie: Mus: Truskawki miksujemy z odrobiną cukru do smaku i 2 łyżeczkami soku z cytryny . Do musu dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mascarpone: serek miksujemy z jajkiem , dodajemy cukier wg uznania. Do tej masy również dodajemy żelatynę – 1.5-2 łyżeczki, rozpuszczone w gorącej wodzie. Z wyłożeniem

Za drzwiami kuchni
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 226

łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika

CookYourself
Sałatka rybna z cytryną 224

rybna z cytryną Składniki: 2 jajka sól, pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego zielona cebulka 1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal  1 cytryna 1 garść kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
36. Sałatka z surimi z sosem z brandy 158

jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu  2 łyżki brandy 1/2 łyżeczki tabasco sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać.  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem

Jadło i czytadło
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 187

dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą i sokiem z cytryny. Minęło ok. 30 min. i macie obiad na stole. Polecamy to danie, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Cały dom pachnie przyprawami, a i podniebienie jest

vegetanie
Hummus z suszonymi pomidorami 297

godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis

SzczyptaSmaQ
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 340

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i

WojnaNaSmaki.pl
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 251

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Reszt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 166

różyczki są malutkie to skróć czas do 3 minut. Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior .Gotuj ok. 10 minut, po czym odcedź i dołóż do brokuła.Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku

Pasje Jolki
Tort z malinami i bitą śmietaną 524

Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami.  Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki:Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą

Oryginalny smak
Proste orkiszowe pierniczki 204

łyżka oleju kokosowego1 jajookoło 1/3 szklanki ciepłego mleka1/2 łyżeczki kakao do koloru1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszkipolewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie

Mango Papaja
Konfitury z zielonych fig 163

Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki.Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku.Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym

Anioły w kuchni
Szparagi w cieście francuskim. 198

łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z awokado i krewetkami 333

soku z cytryny1 łyżka keczupu pikantnego1 ząbek czosnku100g śmietany 18%sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojonew kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Jeśli  były mrożone przelewamy wcześniej wrzątkiem na sitku. Po przestudzeniu dodajemy do sałatki. Śmietanę łączymy z keczupem, przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka ze szpinakiem i szparagami 243

jednak zastąpić np. kulkami mozarelli .Składniki:* szparagi zielone* liście szpinaku* pomidory suszone* oscypek/ mozarella* oliwa z oliwek* sól morska, u mnie KamisWykonanie:Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić.Oscypek pokroić w w plastry - usmażyć na patelni, na odrobinie oliwy.Szpinak umyć, osuszyć.Pomidory pokroić w paski, a usmażony krążki sera przekroić

kolorowotorcikowo
Moje taboule 180

dni.Taboule z papryka i pomidoremskladniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 2 pomidory garsc rodzynek okolo 6 listkow swiezej miety 1 woreczek kaszy kuskus sok z polowy cytryny okolo 4 lyzki oliwy z oliwek wykonanie:Kuskus wkladamy do miseczki bez gotowania i zalewamy go oliwa z oliwek.Papryke i cebule kroimy w drobna kostke. Pomidory zaparzamy i obieramy(...)kroimy w drobna kostke podobnie jak papryke. Wszystko dokladamy do kuskusu.Dorzucamy garsc rodzynek oraz posiekana drobno miete. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.Tak przygotowany kuskus zalewamy okolo 250 ml zimnej wody. Doprawiamy sola, mieszamy i odstawiamy do lodowki na pol godziny.Smacznego!Taboule jest moja propozycja na trwajaca wlasnie zabawe "Bar salatkowy

Przysmaki Karolki
Karafka Dafi 183

wodą. Karafka wykonana z wysokiej jakości szkła, designerska karafka na wodę to wygodne akcesorium dla wszystkich użytkowników dzbanków filtrujących i nie tylko. Wystarczy nalać wodę z filtra Dafi do karafki, dodać do niej cytrynę, mięte czy sok i orzeźwiający napój gotowy.  Sprawdza sie na pikniku, grillu jak i na obiadowym stole. Zaletą jest je cena bo naprawdę niska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orzechowy tort kajmakowy 521

stosowne) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki. Poncz 2/3 szklanki wody kieliszek wódki kieliszek rumu 2 łyżki z cytryny cukier (do smaku) Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań.     Dekoracja

coolinarnastrefa.blogspot.com
SERNIK NA BISZKOPCIE Z CZEKOLADĄ 163

dobrej margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki gorącej wody SER : 1 kg zmielonego sera 4 jajka 0,5 szklanki cukru szklanka śmietany 30 % 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego sok i skórka otarta z połowy cytryny lub ulubiony aromat ROBIMY BISZKOPT : Na sztywno ubijamy białka, dosypujemy stopniowo cukier, dobrze ubijamy. Żółtka mieszamy(...)stopni C ustawienie góra-dół ok. 20 minut. POLEWA : Rozpuszczamy masło z cukrem i kakao, gdy zacznie się gotować dolewamy gorącej wody. mieszamy i wyłączamy. SER : Ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, śmietanę, cytrynę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy łyżką.  SKŁADANIE CIASTA : Na 1 biszkopt wylewamy połowę kakaowej masy, równo rozsmarowujemy. Dajemy większą

Pani na deser
Orzeźwiający Napój Wieloowocowy 190

Witam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1 ogórek sałatkowy 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kiwi słoik lub dzbanek Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój wieloowocowy https://www.youtube.com/watch?v=lQ85zZFyPC4 Przygotowanie: Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, pokrojone daję

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 268

rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę pół na pół z mlekiem – schłodzi masło i samo się zagrzeje. Zostawiamy na chwilę całość żeby przestygła, mieszanka nie może być za gorąca bo zabije drożdże.   Po przestygnięciu wlewamy mieszankę do mąki, dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto przez 8 minut – ręcznie lub w misie miksera(...)cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka stołowa drożdży instant (dwa opakowania po 7-8g) 300ml mleka lub pół na pół wody z mlekiem 50g masła 82% tłuszczu (1/4 kostki) 1,5 łyżki soku z cytryny opcjonalnie – jajko do posmarowania i sezam do posypania

Karo in the Kitchen
Gyros domowy w chlebku pita 179

Składniki na chlebki woda letnia, 1 i 1/4 szkl drożdże suche, 7g olej, 3 łyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego(...)pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt naturalny, 200g czosnek, 4-5 ząbków sok z cytryny, 2-3 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy połowę cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól ,cukier, olej oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy

Gotowanie moimi oczami
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 181

garści świeżego szpinaku 2  ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól ( używam różowej himalajskiej) świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Quinoa opłukałam pod zimną bieżącą wodą i wrzuciłam do gotującej się wody. Garnek przykryłam pokrywką i zmniejszyłam płomień palnika na minimalny. Gotowałam do momentu, w którym kasza wchłonęła(...)całą wodę i stała się przezroczysta i miękka. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania