rozmaitych przystawek. Świetnie komponuje się z serem żółtym i wędliną. Składniki: 1 kg oczyszczonej czerwonej papryki½ kg winnych jabłek 1 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Paprykę, pokroić, zmiksować, zaś jabłka obrać i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie paprykę połączyć z jabłkami, gotować do odparowania (połowy pierwotnej objętości), wsypać cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wycisnąć sok z cytryn
Tradycyjna KuchniaSkładniki: matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr korzenia imbiru (można pominąć, albo zastąpić skórką z 1/3 cytryny (sparzonej)) Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Zagotowujemy wodę, bądź jeszcze bogatszy w witaminy bulion warzywny, własnej roboty (przepis pojawi się na blogu niebawem). Dodajemy curry i starty imbir/skórkę z cytryny. Warzywa
Krupeczkimała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka tymianku ● 1 łyżka octu jabłkowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 80 ml. bulionu warzywnego Bio Przygotowanie: Pomidory natnij lekko na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą na ok 30-60 sekund, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie(...)Zmiksuj paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko. Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź. W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaopakowaniu. Pomidory i ogórka (jeśli używamy) pokroić w drobną kostkę. Dymki pokroić w cienkie plasterki, połączyć w misce z pomidorami, połową soku z cytryny i mieszanką przypraw. Delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki i miętę opłukać zimną wodą, wysuszyć i starannie, drobno posiekać. Zioła i kaszę dodać do warzyw i delikatnie wymieszać razem z oliwą, solą (wg smaku) i ewentualną dodatkową
zadanie-gotowanieSkładniki (na 4 małe porcje lub 2 duże): 2 jabłka 1 gruszka odrobina soku z cytryny 2-3 łyżeczki rodzynek 1-2 łyżeczki płatków owsianych (mogą też być inne, np. żytnie) szklanka wrzątku pół szklanki zimnej wody 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Owoce umyj i obierz, usuń szypułki. Pokrój w małą kostkę i przełóż do garnuszka. Skrop niewielką(...)ilością soku z cytryny. Przemieszaj owoce. Zalej je około 1 szklanką wrzątku. Gotuj owoce kilka minut do miękkości. Pod koniec wsyp rodzynki i płatki. Gotuj jeszcze chwilkę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, tworząc krochmal. Wlej krochmal powoli do owoców, ciągle mieszając. Wlej całość lub mniej, jeśli wolisz rzadszy kisiel. Można też przygotować nieco więcej krochmal, żeby
Anioszek w kuchniśliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty.Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru.Składniki:-5 kg mirabelek-1,5 kg cukru-1 cytryna Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ).Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Przecieramy przez sitko. Do przecieru dodajemy cukier
Maminek kulinarnykwaśne, dodaję łyżeczkę słodkiej papryki i ostrej papryki według uznania. Kasza nie jest przesadnie wyrazista w smaku, więc polecam wszystko przyprawić nieco mocniej niż zwykle. Teraz już wystarczy wytrzeć nadmiar wody z wydrążonych bakłażanów i nałożyć farsz, który powinien być wilgotny, ale niezbyt płynny, powinien dać się nałożyć "z górką". Jeśli wydaje się wam, że jest zbyt luźny- po prostu pozostawcie(...)lekko przypieczony od spodu bakłażan świetnie połączą się z chrupiącą surówką. Moja propozycja- koper włoski. Kroję go w pióra, solę, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na jakieś pół godzinki. Po tym czasie pozbawiam go nadmiaru wody, spowoduje to, że anyżowy smak warzywa złagodnieje. Na dużych oczkach ścieram słodką marchewkę i kwaskowe, winne jabłko. Doprawiam pieprzem, jeśli jeszcze jest
Pichceniomaniadługie wolne poświąteczne wieczory. Dla tych,którzy nie mają jeszcze pomysłu na prezent...JESZCZE ZDĄŻYCIE go zrobić ;) Składniki: 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 40 gram żurawiny(garść) 1-2 laski cynamonu 1 łyżki soku z cytryny sok z połowy pomarańczy 1 pokrojona na plastry lub półplastry pomarańcza 3łyżki rumu Sposób przygotowania: Zanim zaczniesz...wrzątkiem zalej żurawinę. Pokrój(...)plastry pomarańczę. Przygotuj sobie wszystkie składniki i naczynia i...zaczynamy! 1. Do gara wlej wodę i wsyp cukier. Zaaagotuj. 2. Od zagotowania gotuj jeszcze około 20-30 aż baza do syropu ciut zgęstnieje 3. Dodaj sok z połowy pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. Dorzuć cynamon. 4. Zagotuj całość,a następnie gotuj 20 minut 5.Zdejmij z gazu. Wystudź
U Fiolkidługie wolne poświąteczne wieczory. Dla tych,którzy nie mają jeszcze pomysłu na prezent...JESZCZE ZDĄŻYCIE go zrobić ;) Składniki: 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 40 gram żurawiny(garść) 1-2 laski cynamonu 1 łyżki soku z cytryny sok z połowy pomarańczy 1 pokrojona na plastry lub półplastry pomarańcza 3łyżki rumu Sposób przygotowania: Zanim zaczniesz...wrzątkiem zalej żurawinę. Pokrój(...)plastry pomarańczę. Przygotuj sobie wszystkie składniki i naczynia i...zaczynamy! 1. Do gara wlej wodę i wsyp cukier. Zaaagotuj. 2. Od zagotowania gotuj jeszcze około 20-30 aż baza do syropu ciut zgęstnieje 3. Dodaj sok z połowy pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. Dorzuć cynamon. 4. Zagotuj całość,a następnie gotuj 20 minut 5.Zdejmij z gazu. Wystudź
Fiolka w kuchnifiletów tilapii (lub innej ulubionej ryby), cytryna, sól, czarny pieprz (świeżo zmielony). Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa (dobrej jakości), 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko. Dodatkowo: olej do smażenia. Już od jakiegoś czasu chciałam wykorzystać ten przepis, ale podchodziłam do niego jak do jeża :) Bałam się, że smak(...)otworzone tuż przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli filety są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Polać je sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. W tym czasie można przygotować ciasto. Oddzielić żółtko od białka. Do miski wlać piwo i wodę. Dodać żółtko i sól i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach. W drugiej misce wymieszać mąkę
Świat Domowej Kuchniwww.uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI: 200 g melona 200 g arbuza 500 g twarogu sernikowego 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Królewski Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. Za pomocą łyżeczki z melona oraz arbuza wydobywamy miąższ. Jeśli nie mamy specjalnej łyżeczki można go pokroić w grubą kostkę
Kuchnia od dwojgaćwiartki i szatkujemy, ogórki kroimy w paseczki, koper siekamy. Warzywa przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na jakieś pół godziny. Następnie odlewamy ewentualną wodę, która się wytworzy i dodajemy jogurt wymieszany z sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. surówka z młodej kapusty Inne przepisy na surówkę z młodej kapusty: Surówka z młodej kapusty z marchewką Surówka
e-PrzepisyKulinarnemakaronu penne lub innego ulubionego por ok 300 g łososia wędzonego 150 g sera żółtego łyżka mąki pół szklanki śmietany 18% sok z 1/2 cytryny mały pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente. Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Łososia kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, koperek siekamy. Makaron, łososia
e-PrzepisyKulinarnemakaronu penne lub innego ulubionego por ok 300 g łososia wędzonego 150 g sera żółtego łyżka mąki pół szklanki śmietany 18% sok z 1/2 cytryny mały pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente. Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Łososia kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, koperek siekamy. Makaron, łososia
e-PrzepisyKulinarne