woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:465/1096)

7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★ 178

mąki z kaszy gryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi - 3 łyżki zimnej wody - 3 duże, soczyste jabłka - cynamon - duża garść płatków migdałów - sok z połowy cytryny * mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej(...)jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem

Pland based fille
Barszcz na zakwasie 207

pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku)ćwiartka jabłka2 zgniecione ząbki czosnku1-2 łyżeczki majerankucukiersól morskaświeżo mielony pieprz Do dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego(...)szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny

Poezja smaku
Tarta ze szpinakiem i serem feta 239

oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera, zmiksować, dolać tyle wody, aż otrzymamy pożądaną strukturę ciasta. Wyłożyć ciasto na blat, zagnieść, rozwałkować dosyć cienko i przenieść na formę(...)minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego :) * upiekłam

Zabawa smakiem
Makaron z pesto pokrzywowym i kiełkami 143

tylko listki, wrzucam do wrzącej wody i zostawiam na 10 sekund. Następnie przelewam zimną wodą i odcedzam z jej nadmiaru. Pokrzywę odciskam z wody, kroję na desce i przekładam do pojemnika, dodaję orzechy, parmezan, sok z cytryny, czosnek i miksuje blenderem. Olej dolewam na końcu ale stopniowo jak się połączy wlewam kolejną porcję. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron podaję z pesto

wesoła kuchnia
Koktajl regenerujący z kaszą jaglaną 114

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą). 2) Mango obrać i pokroić na kawałki, dodać sok z limonki lub cytryny i zblendować na gładką masę. 3) Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, miód, mleko oraz olej kokosowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać blenderem. 4) Gotowy koktajl

Fitsweet.me
Koktajl gruszkowy bez cukru 186

koktajle znajdziecie tutaj. Przepis na prosty i pyszny Koktajl gruszkowy bez cukru : 3 szt gruszki 3 suszone daktyle 1 łyżka soku z cytryny 350 ml mleka 0,5 % szczypta mielonego cynamonu Daktyle płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kwadrans aby zmiękły, usuwamy pestki, kroimy drobniej. Umyte gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Gruszki i daktyle miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z czarnuszką i czarną herbatą 142

czarnuszką i herbatą: 550 g mąki żytniej razowej typ 720 150 g zakwasu żytniego (tutaj link do jak zrobić zakwas ) 200 ml ciepłej wody 200 ml naparu z czarnej herbaty (bez cukru i cytryny ) łyżeczka soli 3 łyżki czarnuszki podprażonej na suchej patelni. Ja wszystkie składniki wyrabiam w robocie kuchennym, ale jeśli nie macie, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto jest(...)długo i że pfeee, przypominam, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł! Po 10h mamy chleb pięknie wyrośnięty i możemy piec. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, wierzch chleba spryskujemy wodą i ładujemy do pieca. W 230 stopniach pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut. Chleb wyciągamy, studzimy na kratce i nie dotykamy. Czekamy aż całkowicie

ladykitchen
Modra kapusta 128

obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem

Bullio
Modra kapusta 161

obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem

Bullio
Sos majonezowy ze szpinakiem 126

tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez. 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 250 g liści młodego szpinaku. Szpinak przebrać, umyć, zalać niewielką ilością wrzącą wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Garnka nie przykrywać. Szpinak odcedzić, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać gęstą papkę. Żółtka(...)cytryny (sok wlewamy powoli) i łyżeczkę musztardy, następnie wlewać olej „cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Do gotowego majonezu dodać przetarty szpinak, wymieszać i doprawić

królestwo garów
Sałatka z czerwonej kapusty do obiadu 175

filmu z przepisem na: Sałatka z czerwonej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liście kapustę, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie zalewam wodą, tak aby była prawie przykryta, dodaję około 2 łyżek soku z cytryny i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję około 25 minut, tak aby była chrupka ale nie rozgotowana. Ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Deser z Tofu z Herbatą Matcha i Truskawkami 164

czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: No to tu będzie prosty temat. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody. Do miski wrzuciłam tofu i zmiksowałam go porządnie. Dodałam sok z cytryny i słodziłam. Czym? Ja słodziłam cukrem pudrem, bo akurat to miałam pod ręką. Aby było zdrowiej możecie posłodzić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym (uwaga, pamiętamy

Blondynka Gotuje
Letnia zupa z zielonego groszku z chrzanową śmietanką 135

chrzanową śmietanką Składniki:  2 większe dymki lub szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 1 gałązka mięty łyżka masła 500ml wody lub dobrej jakości wywaru mięsnego lub warzywnego 400g mrożonego zielonego groszku sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz 4 łyżki creme fraiche lub jogurtu greckiego 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) Przygotowanie:  Śmietanę (lub jogurt) wymieszać(...)pozwolić, aby cebula się przysmażyła (zbrązowiała). Wlać wodę (lub bulion), zagotować i gotować do czasu aż cebula będzie miękka.  Dodać groszek i ponownie zagotować, po czym od razu zdjąć z ognia.  Wyłowić łodyżki mięty i tymianku, a zupę dokładnie zmiksować.  Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, aby zupa stała się lekko kwaskowa

Codzienne Gotowanie
Kalmary z warzywami i makaronem 129

łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 30% 200 g makaronu kolanka 1 szklanka wody 2 garście rukoli sól, pieprz WYKONANIE Kalmary i warzywa wcześniej odmrozić. Kalmary umieścić w misce, wycisnąć połowę cytryny, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką i wymieszać. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać(...)nowej miseczki. Do miski gdzie została zalewa po kalmarach wsypać warzywa, doprawić ponownie solą i pieprzem, wymieszać i wsypać do patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy kalmary. Do warzyw wlać śmietanę, wodę i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać również makaron, wymieszać i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać kalmary i w razie potrzeby doprawić. Rukolę umyć i podawać w osobnej

Passions hobbies life
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 113

orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem

Tradycyjna Kuchnia