woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:473/1096)

Potrawka z królika 239

seler, pietruszka i por listek laurowy, goździki, ziele angielskie 100 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki (u mnie bezglutenowej) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Tuszkę królika podzielić na kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę(...)kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje.  Po ugotowaniu mięso wyjąć i lekko ostudzić. Następnie oddzielić od kości. Marchewkę pokroić na plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę.  Pozostały rosół

Ze smakiem bez glutenu
pieczony sernik jogurtowy z czekoladą i musem śliwkowym... 225

kg/wiaderko, czekolada mleczna 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram, woda 4 łyżki, śliwki 3/4 kg, cukier brązowy 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, tortenguss rote 1 opakowanie lub mąka ziemniaczana 2 łyżki składniki temperatura pokojowa, zwłaszcza jogurt = żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć w robocie z 4 minuty na dużych obrotach, z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli wsypać(...)zostawić ciut uchylone drzwiczki na 30 minut, potem sernik wyjąć i dobrze wystudzić, najlepiej całą noc w chłodnym miejscu śliwki bez pestek w garnku posypać cukrem, wlać 4 łyżki wody i zagotować , mieszać na średnim ogniu aż śliwki się ugotują,rozpadną, do szklanki z wodą wsypać tortenguss rote, wymieszac i wlać do śliwek, mieszać do zagęszczenia, wystudzić gdy mus zacznie

W Mojej Kuchni Lubię
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 240

Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką  temperaturę dymienia)Składniki(...)piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa

mojewypiekiinietylko
Brukselka zapiekana pod kruszonką 179

brukselki 1 ząbek czosnku 1/5 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku sok z cytryny do skropienia Przygotowanie: Brukselki myjemy. Osuszamy. Przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy kruszonką. Mieszamy bułkę tartą z oliwą z oliwek, parmezanem i doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Tort – pomysł na dekorację VII "Barbie - motyl" 308

soku z cytryny 100 g (1 tabliczka) białej czekolady Schłodzony serek mascarpone, konfiturę, cukier puder i sok cytryny mieszamy mikserem do uzyskania kremu o stałej konsystencji. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do kubka, który zanurzamy w płytkim garnku z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując(...)soku z cytryny 100 g (1 tabliczka) białej czekolady Schłodzony serek mascarpone, konfiturę, cukier puder i sok cytryny mieszamy mikserem do uzyskania kremu o stałej konsystencji. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do kubka, który zanurzamy w płytkim garnku z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując

Trzeci talerz
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 277

mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne/chili 2 łyżki domowej bulionetki warzywnej /1 kostka rosołowa woda Przygotowanie: Do garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż(...)Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie!   A jakie są Wasze ulubione zupy? Wolicie kremy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 182

wpadłam na to, że śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych(...)łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy

Smaczne Zdrowe
KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 564

pieprz do smaku 5 g majeranku otartego 3 ząbki czosnku 75 ml zimnej wody Składniki na sos: 500 g pieczarek 80 g cebuli 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego) sól i pieprz 5 g tymianku suszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki pietruszki Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić(...)pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut. Odstawić na 30 minut. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do przygotowania sosu cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. W garnku

Ola la LCHF
Rote Grütze 253

łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek, włożyć do garnka. Polać sokiem malinowym, dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, cukier i cynamon. Wszystkie składniki zagotować od czasu do czasu mieszając.  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie.  3. Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki

Kuchnia smaków
Koktajl na odporność wg Juicemana + recenzja książki 266

zmielonego cynamonu 1 łyżka miodu manuka* 2,5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki 1/2 obranej cytryny 1 jabłko, wydrążone i pokrojone na kawałki 1 obrana pomarańcza 2 marchewki, pokrojone na kawałki *moje wskazówki – ilość wody można dostosować do własnych upodobań i soczystości pomarańczy – u mnie gęstszy koktajl, bo takie lubię. Jeśli nie posiadacie miodu

Słodkie okruszki
Kompot z suszu 175

moreli suszonych 2 morele suszone na słońcu garść rodzynek 2 – 3  suszone gruszki 5 łyżek cukru trzcinowego 1 wyparzona cytryna laska cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wszystkie owoce opłukałam ... a następnie przełożyłam do garnka. Zalałam 3 litrami letniej przegotowanej wody. Zostawiłam na noc. Rano wstawiłam na gaz. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień, wsypałam cukier, dodałam goździki, cynamon i pokrojoną w grube

Kuchnia u Krysi
Ćwikła 247

buraki pozostawiamy do przestudzenia. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem

prawdziwe jedzenie
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 245

cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy  sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę skropić sokiem z cytryny. Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić go na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, zmniejszyć ogień, dusić chwilę aż zacznie robić się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Syrop z pokrzyw na zimę. 234

Składniki : około 70-80 szt. wierzchołków pokrzyw ( około 10 cm długości ) 3 l przegotowanej wystudzonej wody (najlepiej źródlanej, ja przywożę ze źródełka w Dukli) 3 kg cukru (może być też cukier trzcinowy nieratyfikowany, jest zdrowszy) Sok z 2 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego możemy też dodać kilka listków mięty Sposób wykonania :   P okrzywy opłucz, posiekaj, wrzuć do słoja, dodaj(...)listki mięty, zalej wodą. Woda powinna całkiem przykrywać pokrzywy. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na około 30 - 40 godzin. Co parę godzin przemieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką. Po tym czasie przecedź pokrzywy przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z pokrzyw np. wyciskając je rękami w gumowych rękawiczkach.  Do otrzymanego soku wsyp cukier, garnek z syropem postaw

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie po sułtańsku 160

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do miseczki zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godzin6aby wymoczyly się z nadmiaru soli. Przyspieszyć można zmieniając wodę w miseczce. Po tym czasie osuszamy śledzie ręczniczkiem papierowym i skrapiamy je sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy 15 minut. Nastepnie dobrze odsączamy. Cebulkę kroimy

Olcia gotuje!
Szparagi z sosem z awokado 128

pocukrzonej wody. Gotować 6-7 minut. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. - szparagi zielone – odłamać końcówki. Można ich nie obierać. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 3 minuty. Miąższ awokado zmiksować z jogurtem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, curry i cukrem

królestwo garów
Marmolada z czerwonego grejpfruta 122

posmak gorzkawy pozostał. Na szczęście nie wszystkim to przeszkadza i znalazła swoich fanów Marmolada z czerwonego grejpfruta 2 średnie grejpfruty 1 spora cytryna (potrzeba 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku) 4 szkl cukru W dużym garnku zalać grejpfruty wodą (tak aby swobodnie pływały) i gotować na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie delikatnie odlać wodę i ostudzić (ja zostawiłam

Pieguskowa Kuchnia
Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 218

ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cayenne 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru pieprz świeżo mielony łyżeczka soku z cytryny 3 jajka 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła Wodę zagotować, dodać soczewicę , sól, gotować aż soczewica będzie miękka i się rozpadnie. Odsączyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć

Mój pomysł na
Keks gotowany 187

skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru i sól ( nie podejdą wówczas wodą podczas oczekiwania na zużycie). Tłuszcz utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodając po jednym(...)garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez 1h i 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody, otworzyć formę. Gy przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Polać górę babki lukrem. * można użyć ulubionych bakalii

kawawszklance
Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli 181

smażenia sól, pieprz   szafranowe Aioli 1 jajko, 20 g musztardy dijon, 150 ml oleju, sól, cukier, pieprz, 5 ml soku z cytryny, 3 g czosnku, 0,5 g szafranu Móżdżek cielęcy włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ocet, liście laurowe, pieprz. Gotować, od zagotowania 3 minuty. Móżdżek przełożyć do zimnej wody, ostudzić. Obrać z błony,  podzielić

królestwo garów
Frużelina malinowa 228

limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Przygotowanie:Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania