woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:475/1096)

Polędwica dorsza pieczona w piecu 185

sami! Składniki: kilka porcji/kawałków polędwicy z dorsza szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu świeżo zmielony pieprz kilka plasterków wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny masło sól olej do smażenia Przygotowanie: Porcje polędwicy myje w zimnej wodzie, dobrze acz delikatnie odciskam, układam na papierowym ręczniku, by dobrze przeschła. Przyprawiam pieprzem, kardamonem, mielonym zielem, bardzo delikatnie, by nie zdominowały smaku ryby

Zasmakuj Kuchni
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 127

łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez(...)przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno

Fill The Bowl
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 161

łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez(...)przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno

Fill The Bowl
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 180

łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę  1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego  szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI(...)cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Kruche ciasto jabłkowe 657

ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 2 łyżki wody 4 żółtka dodatkowo: masło do wysmarowania formy Nadzienie: 600 g jabłek 1/2 cytryny 330 g kwaśnej śmietany 18% 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 60 g kaszy manny 4 białka  szczypta soli 60 g cukru(...)Kruche ciasto: Formę o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,  posiekane nożem zimne masło i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś drugą wylepić równomiernie spód formy i również włożyć

Passions hobbies life
Zupa krem z dyni 175

czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie:                   Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki(...)oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek imbiru.   Wyciskamy łyżkę cytryny dodajemy do bulionu i gotujemy całość 15 min. Między czasie dusimy do miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i gotujemy całość

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sernikobrownie dyniowe (VEGAN) 170

kawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree.  Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon , a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy.  1/4 powstałej masy łączymy z płatkami owsianymi

Kuchnia Ellie
Sałatka ziemniaczana Amiszów 130

młodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie, po ostudzeniu pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. • Gotowane białka pokroić drobno w kostkę. • Utrzeć

To co kocham
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 207

Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego). 2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny. 3.   Ziemniaki delikatnie wydrążamy, zostawiając około 0,5-1 cm brzegu. 4. Do słonecznika dodajemy zeszkloną cebulkę i wydrążony miąższ ziemniaków. Ponownie blendujemy

Smakuje zdrowo
FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM 111

czerwona sól pieprz  szczypta cukru starty imbir 1-2 cm. starte 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``` Fasolkę płuczemy,obcinamy końce i gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki,Cytrynę parzymy i szorujemy.Na tarce o dużych oczkach ścieramy skórkę.Wyciskamy sok.W miseczce mieszamy sok z olejem sezamowym ok.100ml.,startym na tarce czosnkiem,startym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 124

kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły

Państwo Wojtczuk gotują
Narodowe flagi- ciastka patriotyczne 207

Ciasto: 150 g zimnego masła  2 żółtka 1/2 szkl cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu   Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody czerwony barwnik spożywczy     Przygotowanie:    Ciasto: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać(...)wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, żółtka, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.   Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie flag wykrawać ciasteczka. Umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta makowo- pomarańczowa 149

kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę

Kuchnia w czekoladzie
Chłodnik z botwinki 222

sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tak, żeby woda przykryła buraki) i gotujemy ok. 10 minut. Wywar zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej i chłodzić w lodówce całą noc. Chłodnik z botwiny doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem

I LOVE LIFE
Kotleciki z komosą ryżową i czosnkiem niedźwiedzim 183

łyżeczka kminu rzymskiego po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu czarnego - lub do smaku do smażenia: olej lub oliwa do podania: 1 duża cytryna, pokrojona w ósemki Przygotowanie Komosę opłukać na gęstym sicie pod bieżącą wodą. Zagotować szklankę wody, dodać opukaną komosę, gotować na małym ogniu przez 11 minut. Odcedzić, odcisnąć nadmiar wody. W misce umieść odciśniętą quinoę i pozostałe składniki

Stare Gary