woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:164/1096)

Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką 125

Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką Składniki: 750 g marchewki 2 cebule 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 łyżki masła 1 szklanka wody przyprawy: sól himalajska, pieprz, sok z połówki cytryny Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód. Następnie(...)wrzucamy cebulkę i dusimy, mieszając 10-15 minut, do momentu aż będzie miała złocisty kolor.  Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do karmelizowanej cebulki, zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. Całość dusimy na małym ogniu, do miękkości, czyli około 30 minut, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Dzięki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Cytrusowy syrop lawendowy 123

250ml wody sok i skórka z pomarańczy sok i skórka z cytryny WYKONANIE: Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w syropie

Pyry na Gaz
Drożdżówki z serkiem 157

cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić, dodać(...)jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem

Moje domowe kucharzenie
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 156

cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy od zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast(...)zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5 cytryn. Do ciepłego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i dopiero teraz przecedzamy wszystko przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia, słodycz regulujemy dodatkiem wody lub cukru. Na koniec polecam artykuł o właściwościach kwiatów a także owoców czarnego

prawdziwe jedzenie
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 433

zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się(...)BISZKOPT - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli- do piany dodać cukier, nadal ubijając- stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko

Smakołyki Bereniki
Makaron z jabłkami 146

cytrynycynamoncukier do smaku1 goździkwoda1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody+ makaronSposób wykonania:1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły.2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści.3. Jabłka

Kuchnia domowa Ani
Miód z mniszka lekarskiego 109

konsystencję. Przepis znalazłam kiedyś na pewnej grupie kulinarnej na Facebooku i teraz przygotowuje go każdej wiosny. Składniki: - 1000 kwiatów mniszka lekarskiego kwiaty - 1.5 kg cukru białego - 1 cytryna - 2 litry wody Przygotowanie: Kwiaty mniszka lekarskiego tzw.mlecz zbieramy w piękny słoneczny dzień, potrzebujemy 1000 kwiatów. Główki kwiatów oczyszczamy z robaczków i innych paproszków, zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy, od momentu zagotowania(...)przez sito aby mieć pewność że nie dostanie się do naszego miodu. Gotujemy długo. Jak tylko sok zacznie wrzeć dodajemy 1 kg cukru i odcedzony przez sito sok z cytryny. Po godzinie gotowania na małym ogniu dodajemy pozostały cukier. Dalej gotujemy. Kiedy sok się zapieni, możemy powiedzieć, że miód jest gotowy, ale im dłużej pogotujemy, tym bardziej miód zgęstnieje

Życie zaczyna się w kuchni
Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) 231

podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci można pominąć) Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Sposób przygotowania: Wodę podgrzewamy a następnie dodajemy cukier i energicznie mieszamy do rozpuszczenia(...)zagotowania wody. Gotujemy ok. 5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem a następnie starannie przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny i wlewamy przygotowany syrop i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie przelewamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30 minut sorbet wyciągamy

Słodka Strona
Ryba pod sezamową kołderką 133

wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę(...)drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut  posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 133

dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając(...)dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta

In my kitchen
Ciastka ponczowe 112

Ciastka ponczowe Składniki: Ciasto: - 250 g mąki - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 80 g cukru - sól - 80 g masła - 1 szklanka mleka - 2 jajka Syrop: - 1 szklanka wody - 100 g cukru - skórka z cytryny - 6 łyżek rumu Dekoracja: - 200 ml kremówki - 1 łyżka cukru pudru - sezonowe owoce np. truskawki Przygotowanie: Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Koktajl warzywny ze szpinakiem, pomidorem i pekinką 146

smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej sparzamy i pozbawiamy skórki). Dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 138

marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych(...)pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia

Moniki Smakołyki
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 274

oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody  1/2 szklanki suszonych grzybów  30 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody  1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę(...)godziny lub dłużej, do miękkości mięsa. W międzyczasie, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozcieramy mąkę ze śmietaną, musztardą  i wodą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy.  Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki

cool and minty

Proponowane wyszukiwania