papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając(...)przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko, ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając. Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu
W kuchni Karmel-itkigalaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy
mojewypiekiinietylkocytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki
kgwjanczewokostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki
Stare Garytemperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać(...)cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień
Kulinarny Pamiętnikwygląda i smakuje obłędnie. Pyszna zarówno dobrze schłodzona jak i na ciepło. Składniki: - 2 cytryny - pół szklanki listków świeżej bazylii - 1 litr wody - 2-3 łyżki wody - kostki lodu - opcjonalnie 1 pomarańcza Cytryny obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do kielicha blendera. Dodać bazylię, cukier i odrobinę wody. Zmiksować na gładki syrop. Przetrzeć przez sitko. Do syropu dolać wodę
CookYourselfkwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: • 1,5 kg malin • 2,5 litra wody • 1,25 kg cukru • sok z 10 cytryn • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić powstały sok, aby tylko pestki zostały na sitku. • W gorącym soku malinowym rozpuścić cukier, wystudzić. • Następnego
To co kochamcytryny 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Przygotowanie: Arbuza obrać ze skóry i wyjąć pestki. Zmiksować z miodem i sokiem z cytryny do gładkości. Żelatynę zalać zimną wodą. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłą wlać do zmiksowanego arbuza i energicznie wymieszać. Arbuzową masę
Nastoletnie Wypiekaniewięc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje. SKŁADNIKI : 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej) 1 jabłko 1 cytryna (sok, skórka z cytryny) 200 g cukru pół szklanki wody SPOSÓB WYKONANIA : Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus
Basia w kuchnipieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: woda mineralna 1 cytryna 1 pomarańcza kilka gałązek świeżej mięty kilka kostek lodu troszkę płynnego miodu do smaku Przygotowanie: Cytrusy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie dzbanka razem z miętą i miodem. Ugnieść wszystko drewnianą łyżką, zasypać lodem i zalać wodą. M ożna również wrzucić kilka zamrożonych truskawek
The Sweet DamselI love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and
Kulinarna rozmowaPrzez długi czas w mojej szklance królowały zielone koktajle ze szpinakiem. Tym razem gęsty koktajl zamieniłam na zdrowy sok. Wycisnęłam co najlepsze ze szpinaku, cytryny, ogórka oraz zielonego jabłka. Dlaczego akurat taki sok? Ponieważ oprócz potęgi witamin i mikroelementów potrzebnych zimą, ma właściwości oczyszczające i podkręcające metabolizm co na pewno przyda się po zbliżających się szybkimi krokami Świętach(...)oraz będzie tracił wartości odżywcze SOK ZIELONY SMOK Składniki: (na 2 porcje) 2 zielone jabł ka 200 g szpinaku 1 duży świeży ogórek 1 limonka (ewentualnie cytryna) 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak, jabłko oraz ogórka myjemy . Limonkę obieramy ze skóry, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy
Bon appetit mon amieszkl cukru 70 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe 3/4 szkl soku z cytryny 1 1/4 szkl wody 3/4 szkl cukru 200 g miękkiego masła Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki
Nastoletnie Wypiekaniewiększą ilość cukru, ja u siebie zmniejszyłam o połowę ponieważ nie lubie bardzo słodkich alkoholi. Składniki: 5 dużych cytryn 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Cytryny szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy cieniutko aby nie było pod spodem tej białej skórki. Do słoika(...)wrzucamy skórki z cytryny i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki co 2 dni. Po tym czasie odcedzamy. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, garnek odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej wody z cukrem wlewamy nasz spirytus, całość mieszamy i zlewamy
Życie zaczyna się w kuchni