woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:161/1096)

Miód z mniszka ze skórką cytrynową 186

szklance ciepłej wody i podawać do picia) Składniki na 6 słoiczków po 200 ml: 1 kg kwiatów mniszka (około 1000 kwiatów) 1,5 litra źródlanej wody 1,5 kg cukru 2 cytryny Kwiaty wrzucić do garnka zalać zimną wodą, wstawić na gaz do zagotowania pod przykryciem, od momentu zagotowania gotować jeszcze 20 min na średnim gazie (tak aby powoli bulgotało(...)naparu. Napar przelać do szerokiego garnka, wsypać cukier, zagotować, od momentu zagotowania gotować na średnim gazie, tak aby woda lekko odparowała a syrop zgęstniał, u mnie 2 godziny i 20 min (na 6, następnie 5 mocy palnika). Podczas gotowania syropu cytrynę wyszorować sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do gotującego się syropu (później ją odcedzimy). Sok z cytryny wycisnąć, wlać do gotującego

moj przepis na
Domowa masa cukrowa 259

cytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy

Ciastkozercy
Nalewka cytrynowa ( tradycyjna ). 213

Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny dokładnie wymyj, sparz wrzątkiem, osusz. Skórkę otrzyj na tarce o małych(...)oczkach, uważając, aby nie ścierać białego pod skórką miąższu ( jest gorzki ). Wyciśnij dokładnie sok z cytryn, usuń z niego pestki. Wlej do czystego słoja sok z cytryn, wsyp otartą skórkę , wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną

Przepisy i porady kulinarne
Babka drożdżowa Magdy Gessler 146

szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby Sposób wykonania: 1. Lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże oraz dodać1 łyżkę cukru i 1/3 szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce

Kuchnia domowa Ani
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 149

mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie  rozkładamy je na rozłożonej(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:)  od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Prosty syrop z mięty 229

oryginalnie! Kto jednak woli tradycyjne smaki, zapraszam do przepisu podstawowego: SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko

Wielopokoleniowo
Pieczona szynka z nutą czosnku, cytryny i ziół 111

myszki) 4 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku 6 łyżki miodu 6 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody słodka papryka sok oraz skórka z cytryny sól oraz pieprz Sposób przygotowania: Wodę wymieszaj w miseczce z olejem , 4 łyżkami płynnego miodu, obranym i drobno pokrojonym czosnkiem, szczyptom słodkiej papryki oraz sokiem i skórką z cytryny

Menu Zdrowia
Ptysie z różaną masą bezową 157

łyżeczki octu winnego – szczypta soli - woda różana - czerwony barwnik (można pominąć) Syrop do masy: – 400g drobnego cukru do wypieków – 175 ml wody – 1 łyżka octu winnego – sok z ½ cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego(...)masę bezową . W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy

mojewypiekiinietylko
Dżem z pigwy 112

szybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru   Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią(...)wrzucić do garnka o podwójnym dnie. Wlać 800 ml wody. Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem. Gotować do miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy hummus 147

długotrwały proces moczenia, gotowania i ostudzania ciecierzycy. Domowy hummus – składniki puszka ciecierzycy 2-3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku sól pieprz sok z połowy cytryny 1 łyżka pasty tahini woda ewentualnie ostra papryka Domowy hummus – przepis Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól, pieprz, oliwę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Baba Wielkanocna o smaku cytrynowym 145

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła, roztopionego sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z cytryny SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Sposób przygotowania: Miksujemy razem jajka z cukrami aż potroi się objętość i uzyska się puszysta masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem

Z notatnika
Lukier królewski 98

łączy się z barwnikami, w proszku, żelu czy płynie, i długo zachowuje świeżość.  Składniki  Czas przygotowania: 10 min 250 g cukru pudru 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 1 jajko Przygotowanie: 1. Jajko można przed użyciem sparzyć wrzątkiem, następnie samo białko jaja ubijamy na niezbyt sztywną pianę 2. Do ubitego białka dodajemy cukier puder

Słodki Kompromis
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 704

pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.)  Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp

coolinarnastrefa.blogspot.com
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 141

łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 200 g jarmużu 40 g podprażonych, solonych orzechów nerkowca 200 g ananasa+150 ml wody+ 2 łyżki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Składniki na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła ghee(...)minut orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać cukier/ksylitol i sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyc płomień i gotować około 10 minut, odstawić do wystudzenia (można użyć ananasa z puszki, choć nie polecam) cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania