woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:157/1096)

Miód z mniszka lekarskiego 142

konsystencję. Przepis znalazłam kiedyś na pewnej grupie kulinarnej na Facebooku i teraz przygotowuje go każdej wiosny. Składniki: - 1000 kwiatów mniszka lekarskiego kwiaty - 1.5 kg cukru białego - 1 cytryna - 2 litry wody Przygotowanie: Kwiaty mniszka lekarskiego tzw.mlecz zbieramy w piękny słoneczny dzień, potrzebujemy 1000 kwiatów. Główki kwiatów oczyszczamy z robaczków i innych paproszków, zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy, od momentu zagotowania(...)przez sito aby mieć pewność że nie dostanie się do naszego miodu. Gotujemy długo. Jak tylko sok zacznie wrzeć dodajemy 1 kg cukru i odcedzony przez sito sok z cytryny. Po godzinie gotowania na małym ogniu dodajemy pozostały cukier. Dalej gotujemy. Kiedy sok się zapieni, możemy powiedzieć, że miód jest gotowy, ale im dłużej pogotujemy, tym bardziej miód zgęstnieje

Życie zaczyna się w kuchni
Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) 283

podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci można pominąć) Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Sposób przygotowania: Wodę podgrzewamy a następnie dodajemy cukier i energicznie mieszamy do rozpuszczenia(...)zagotowania wody. Gotujemy ok. 5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem a następnie starannie przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny i wlewamy przygotowany syrop i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie przelewamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30 minut sorbet wyciągamy

Słodka Strona
Ryba pod sezamową kołderką 181

wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę(...)drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut  posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 176

dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając(...)dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta

In my kitchen
Ciastka ponczowe 166

Ciastka ponczowe Składniki: Ciasto: - 250 g mąki - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 80 g cukru - sól - 80 g masła - 1 szklanka mleka - 2 jajka Syrop: - 1 szklanka wody - 100 g cukru - skórka z cytryny - 6 łyżek rumu Dekoracja: - 200 ml kremówki - 1 łyżka cukru pudru - sezonowe owoce np. truskawki Przygotowanie: Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Koktajl warzywny ze szpinakiem, pomidorem i pekinką 189

smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej sparzamy i pozbawiamy skórki). Dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 181

marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych(...)pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia

Moniki Smakołyki
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 323

oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody  1/2 szklanki suszonych grzybów  30 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody  1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę(...)godziny lub dłużej, do miękkości mięsa. W międzyczasie, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozcieramy mąkę ze śmietaną, musztardą  i wodą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy.  Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki

cool and minty
Serowe placuszki. 206

kolację. Placuszki są przepyszne... najlepiej zrobić j z podwójnej porcji... Składniki; 30 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 10 dag mąki pszennej   3 nektarynki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru olej do smażenia   przygotowanie; Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier oraz mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto omączonymi dłońmi formujemy(...)rozgrzanym oleju na rumiano.   Nektarynki sparzamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry. Wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je na patelnie, wlewamy 2 łyżki wody , sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Smażymy przez kilka minut aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Podajemy z placuszkami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 192

stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną(...)część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy

Kulinarne życie
Sałatka jerozolimska z granatem 136

świetna jest Maldon Sea salt ) Dressing:   1 łyżka pasty tahini, 2-3 łyżki oleju sezamowego (można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ(...)także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego. #s3gt

Cztery Fajery
Sałatka jerozolimska z granatem 276

morskiej (świetna jest Maldon Sea salt ) Dressing:   1 łyżka pasty tahini, 2-3 łyżki oleju sezamowego (można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata ), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ(...)także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Poniedziałek: Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 177

posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych Rozgnieciony ząbek czosnku Olej do smażenia Łyżka masła Sól i pieprz Dresing 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili Woda(...)rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny. Krok 3 Usmaż steka. Posól i popierz mięso. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Kiedy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, wyłóż na patelnię mięso

Niedzielny kucharz
Syrop z kwiatów czarnego bzu 267

godzinach przedpołudniowych) po dojrzałe, w pełni rozwinięte  kwiaty, bo niedługo zaczną opadać i będzie po... kwiatach :) Składniki: ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru pół cytryny pokrojonej na plasterki sok z 1 cytryny * zamiast dwóch ostatnich składników można użyć 40 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: Zebranych kwiatów nie myjemy (żeby zachować cenny pyłek), tylko delikatnie(...)rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja.  Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 221

internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna 400 ml spirytusu  600ml wody ok. 250-300g miodu lipowego Łebki mleczy najlepiej zbierać za dnia, a jeszcze lepiej rankiem, ponieważ wtedy są otwarte i dadzą lepszy aromat. Warto je lekko(...)miodu sporządzamy syrop, który pozostawiamy następnie do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie

Kuchenna Kontrrewolucya