woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:140/1096)

Syrop z mniszka lekarskiego 111

Syrop z mniszka lekarskiego Składniki : 400 szt kwiatów mlecza 1 kg cukru 1 litr wody 1 szt cytryna Przygotowanie : Zerwane kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze lub obrusie na 2 godz., aby pozbyć się owadów. Następnie kwiaty przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Garnek z kwiatami odstawić w chłodne miejsce najlepiej

Kuchnia Danusi
biale skarpetki 104

skarpetki. Następnego dnia pierzemy je w pralce razem z innymi białymi rzeczami. 2. Cytryna Bawełniane skarpetki gotujemy w garnku przez ok. 20–30 minut w wodzie z dodatkiem kilku plasterków cytryny. Następnie pierzemy w pralce. 3. Proszek do pieczenia W misce z ciepłą wodą rozpuszczamy trochę szarego mydła („Biały jeleń”) i wsypujemy opakowanie proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy aby proszek

w mojej kuchni
Łabędzi puch 3046

szklanki, kajzerki czerstwe 2 szt, wiórka kokosowe 10 dag, masło 200 g, posypka: kokos 10 dag, masło 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, do nasączenia: woda ok 0,5 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny blat biszkopta nasączamy połową wody z sokiem z cytryny, następnie smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy 3/4 masy kokosowej, przykrywamy go górną częścią biszkopta, którą również musimy nasączyć i wykładamy pozostałą masę.  Masło

kulinarne odsłony pati
Tort piętrowy My Little Pony 172

Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić.  Każdy tort przekroić na trzy blaty. Wszystkie blaty rozłożyć i równomiernie nasączyć syropem - dobrze sprawdzi się do tego celu silikonowy pędzel(...)śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać łyżkę wody, cukier i zagotować, a następnie zmiksować blenderem i porządnie wystudzić.  Do osobnego naczynia wlać 1,5 szklanki wrzątku i rozpuścić w nim dwie galaretki truskawkowe - trzeba je długo i porządnie mieszać

Kulinarne Inspiracje
Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki 147

się ran. Można go dodać do herbatki, wypieków, doskonale smakuje także rozsmarowany na bułeczce z masłem. Syrop – miodek Składniki: 4 cztery kopiaste garście koszyczków mniszka 1 litr wody 1 mała cytryna ok. 1 kg cukru nierafinowanego brązowego Sposób przygotowania: Kwiaty mniszka zebrane w słoneczny dzień (najlepiej w maju) ułożyć na papierze, żeby pozbyć się owadów. Potem wsypać do garnka(...)zalać litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia ok. (20 min). Po zagotowaniu garnek zdjąć z palnika, po czym wywar odstawić na noc. Następnego dnia wlać wszystko na sito, przecedzić i dobrze wycisnąć kwiaty. Do soku dodać cukier i cytrynę pokrojoną w plasterki (bez skórki, chyba że mamy pewność, że ekologiczna). Syrop podgrzewać, ale nie zagotować, żeby

Strefa Zdrowego Żywienia
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 171

szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki(...)ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe

IMPRESJA SMAKU
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 362

pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając(...)łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.   Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu

Czerwona Porzeczka
Ciasto czekoladowe z bezą 273

kakao 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem 500 ml śmietanki 30/% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Poncz 0,5 szkl wody 2 łyżki wódki łyżka soku z cytryny Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka i zmiksować(...)stopni i piec około 30 minut. Upieczoną bezę wystudzić. Krem : śmietankę i mascarpone wyłożyć do miski i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Poncz : wodę, wódkęi sok z cytryny wymieszać ze sobą. Biszkopt umieścić w blaszce do pieczenia i nasączyć go ponczem a następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem ze śmietanki i mascarpone

Pieguskowa Kuchnia
Syrop z kwiatów czarnego bzu 155

zaczął kwitnienie, więc mamy najlepszy czas na zrobienie syropu. Jest tego wart :) Smakuje świetnie-gorąco polecam SKŁADNIKI -około 20-25 kwiatów czarnego bzu (baldachimów) -1,5 cytryny -1,25 litra wody -750g cukru Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pogodny, suchy dzień-najlepiej do południa. Zbieramy je delikatnie by nie strząsać najważniejszego dla nas pyłku. Polecam ścinać je nożyczkami(...)Kwiaty następnie ścinamy do garnka (bez dużych zielonych części) oczywiście uprzednio dokładnie je oglądamy, czy nie ma na nich robaczków. W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz pokrojoną na plastry-dokładnie umytą cytrynę.  Całością zalewamy kwiaty i ponownie zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na około 24h. Następnie całość przecedzamy przez drobne sitko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Naturalne źródło białka 149

wchłanianie białka. Najprostrzy przepis z zastosowaniem nasion CHIA to koktajl. Osobiście to stosuje i z czasem dopracowałem odpowiednie proporcje. Produkty 35 g nasion CHIA 1/2 litra wody - kufel od piwa 1/4 cytryny - chyba, że ktoś lubi bardziej kwaskowe Przygotowanie      Odważamy ok. 35 g nasion i zalewamy 1/2 litra zimnej wody(...)mały kufelek od piwa). Wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na kilka godzin (2-3 godz.) aż nasiona nasiąkną i będziemy mieć pełny kufel. Co jakiś czas trzeba mieszać bo nasiona wchłaniają wodę, pęcznieją i zbijają się. Dzięki mieszaniu rozluźniają się i mogą dalej swobodnie pęcznieć zajmując coraz wiąkszą część kufla. WAŻNE Jak już pisaliśmy białka potrzebują do trawienia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jabłka prażone z wanilią 229

jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny  3 łyżki wody  2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami(...)kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką.  Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały - choć ja osobiście lubię taki lekko brązowawy, ciemny kolor prażonych jabłek.  Podlać na dno kilka łyżek wody, aby jabłka nie przywierały do dna. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 30 min. - dość często mieszając - aż puszczą

Grunt to przepis!
Napój orzeźwiający z imbiru i cytrusów 107

Woda z dodatkiem lekko pikantnego imbiru przełamanego słodyczą miodu. Z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Wspaniały napój, smakuje na ciepło i na zimno. Musisz go spróbować! Jeśli jesteś bardzo spragniony chłodu możesz do niego(...)wrzucić kostki lodu. Napój na każdą porę roku! Na zdrowie! Składniki: 1,5 litra niegazowanej wody łyżeczka imbiru w proszku łyżka płynnego dowolnego miodu połowa cytryny ze skórką 1 pomarańcza ze skórką Wykonanie: Wodę wlej do dzbanka, przypraw imbirem, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Wyszoruj dokładnie skórki pomarańczy i cytryny, pokrój w plasterki, wrzuć do napoju

Zasmakuj Kuchni
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple 96

moje polędwiczki w sosie własnym : Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, składniki: główka średniej wielkości czerwonej kapusty, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, ok. 2 szklanek wody, kilka łyżek soku z cytryny, 2 łyżki miodu (lub do smaku), sól, pieprz, 2-3 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki masła i 2 łyżki mąki Czerwona kapusta zasmażana(...)dużego garnka, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, starte na wiórki jabłka, listki laurowe i ziele. Dodać 2 szklanki wody i dusić całość około 40 minut, do miękkości (gdyby płyn szybko wyparował, można dolać odrobinę wody). Dodać miód i sok z cytryny do smaku. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać, tworząc zasmażkę. Dodać do kapusty, doprawić solą

Lekcje w kuchni
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 441

zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki(...)galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu.  3.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
domowa konfitura różana. 189

750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!)  podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej(...)misie każdą zasypując 1-2 łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania