Składniki : 50 dkg świeżych owoców żurawiny lub 25 dkg suszonych około 80 dkg miodu sok z 1 cytryny 2 l wody Sposób wykonania : O woce żurawiny opłucz i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na małym ogniu ( aby woda tylko '' mrugała '' ) przez 20 minut. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do naciągnięcia na około 40 minut
Przepisy i porady kulinarnesię pozbyć kilka niechcianych kilogramów. Zapraszam😗 Składniki: szpinak 3 garście, kiwi 1 szt, mango pół szt, banan 1 szt, jabłko 1 szt, cytryna pół szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, kiwi, mango i jabłko obieramy i umieszczamy w mikserze wraz z bananem i wod ą . Wyciskamy sok z cytryny
kulinarne odsłony patifiletów śledziowych solonych, 3- 4 jabłka (średniej wielkości), 2 cebule, 400 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, garść koperku, sok z połowy cytryny, mleko i woda do moczenia śledzi Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie
Passion of CookingDziś moja propozycja na nieznośne upały - orzeźwiający sorbet z rabarbaru. 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody Obrany, umyty i pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rabarbar się
Jadło i czytadłoSkładniki: (na 1-2 porcje) Sorbet cytrynowy: Sok z połowy cytryny 80 ml wody łyżka miodu Sorbet rumiankowy: 100 ml wody gorącej 80 stopni 1 torebka rumianu ja użyłam rumianku firmy Posti 2 gałązki mięty sok z połowy grejpfruta sok z połowy pomarańczy łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sorbet cytrynowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo
KreatywnePinyKule śniegowe, na taki tytuł trafiłam wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy.A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście
kolorowotorcikowokiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze(...)garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu
W kuchni Karmel-itkinajmniejszych obrotach miksera. Frużelina ananasowa: 1 i 1/3 puszki ananasów w syropie 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia (około 2 łyżki wody), odstawić do napęcznienia. Delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Ananasy odsączyć, pokroić w drobną kostkę(...)cytryny, rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotować. Zdjąć z ognia. Dolać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić i schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Nasączenie: Sok z 1 cytryny wymieszany z ½ szklanki wody Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę przelać do miski, zmiksować do utrzymania gęstego kremu. Dodać cukier, wymieszać na najmniejszych
kulinarnyswiatdomiSkładniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców) skórka starta z ½ cytryny 2,5 szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy(...)Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut
Pyry na Gazsztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego sól szczypta Poncz. 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 10 dag cukru 2 kieliszki rumu Do przybrania. 200ml śmietany 30% owoce świeże, kandyzowane lub z puszki Wykonanie. Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z letnim mlekiem(...)mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop. 25 min. Wystudzić i nasączyć ponczem. Poncz - zagotować 1/2 szklanki wody z 10 dag cukru. Dodać sok z połowy cytryny i 2 kieliszki rumu. Babeczki odwracamy spodem do góry i nasączamy. Po 10 min. odwracamy i nasączamy od góry. Teraz możemy trochę poszaleć. Ubijamy
Kulinarny karnet Christopheragęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta 1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie kilkanaście pokruszonych orzechów lub pistacji Zaczynamy od przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć. Syrop : cukier (ewentualnie miód) wsypać do rondelka, zalać wodą(...)podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawaniliowego) skórka otarta z cytryny Nadzienie: 1 kg jabłek 4 łyżki cukru (lub 5 jeśli jabłka są kwaśne) cynamon wg uznania 2 łyżki masła sok z połowy cytryny 30 ml wody Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny
Trzeci talerzsmakuje świetnie Składniki na 1 porcję 1 kawałek łososia 2 łyżki ugotowanego i obranego bobu 200 g jogutru gęstego ( może być śmietana) 1/2 cebuli białej 1/2 cytryny 3 łyżki wody sól, pieprz do smaku Sposób wykonania Lososia smażę na rozgrzanym tłuszczu , 3 min od strony skórki , 2 min po przekręceniu . w rądelku podsmażam cebulę , po chwili dodaje obrany(...)bób i wodę ,jeszcze chwilka podgrzewania . Miksuje , do zmiksowanego bobu dolewam ogrzany jogurt ( ogrzany aby nie zważył się ) podgrzewam całość aby połączyły się składniki . Sól ,pieprz i sok z cytryny do smaku . Na talerz przelewam sos przez sito ,jest wtedy gładki ,aksamitny, pozbawiony grudek . Na to kawałek łososia i lekka kolacja gotowa
Eli Gotowaniedużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa
Smakołyki Berenikipoście pyszna lemoniada arbuzowa. Która jest nie dość, że przepyszna, to chłodna. Idealna na gorące dni ! Składniki: 1 kg arbuza (waga bez skórki) 3 cytryny 3 łyżki cukru 0,5 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia cukru 1 szklanka wody mineralnej kilka listków mięty kostki lodu Przygotowanie: Arbuza(...)umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito do miski przez sito. Do zmiksowanego soku z arbuza dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn. Szklankę napełniamy do połowy ciepłą wodą i rozpuszczamy cukier i wlewamy do arbuza i mieszamy. Do dzbanka wrzucamy kostki lodu, kilka listków mięty oraz trzecią cytrynę pokrojoną na małe kawałki, ja pokroiłam
Gotuj z Mąką