sera mascarpone 400 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)niewielkiej ilości wody i dodajemy do jeżyn. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie
Wędrówki po kuchnisłońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością papryczki. Składniki: 750g pomidorów 1 czerwona papryka 1 ogórek 1/2 małej papryczki chilli 1 cebula 100ml wody mineralnej niegazowanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny garść świeżej bazylii 2 łyżki oliwy extra virgin sól cukier Wykonanie: 1. Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki(...)umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię, oliwę i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania solą i cukrem. Najlepiej podawać schłodzony
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanka wiśni 500 ml zsiadłego mleka 4 gałązki mięty 1 łyżka soku z cytryny 1 białko szczypta soli 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej Do garnka wlewam wodę, dodaję wiśnie, sok z cytryny, gałązki mięty. i gotuję pięć minut. Zdejmuję z gazu, wykładam miętę, wsypuję chłodnik wiśniowy i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego wywaru wlewam mleko zsiadłe. Białko ubijam
wesoła kuchniaSkładniki : 30 dkg suszonych lub 60 dkg świeżych owoców dzikiej róży 5 dkg świeżego korzenia imbiru 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 l wody 0,5 kg cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : O woce róży opłucz, osusz, odetnij kwiatostany i ogonki, wsyp do słoja. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Imbir obierz(...)płyn znad owoców, wlej do drugiego słoja, szczelnie zamknij, a owoce zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody, wymieszaj, pozostaw na dobę. Owoce przecedź przez sitko, dokładnie wyciśnij z nich resztki soku. Połącz płyny ze sobą , lekko podgrzej na ogniu. Dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Cienkim strumieniem wlewaj spirytus, cały czas mieszając. Słój zamknij i odstaw na 6 miesięcy
Przepisy i porady kulinarnemniszka...i kolejny eksperyment..tym razem dodatkiem są goździki i cynamon..podpatrzyłam tutaj. 350 kwiatków (same łepki bez ogonków) 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu] ok 1 litra wody(...)cukru Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki i cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około
Moje domowe kucharzeniesłodkości owoców. składniki: 1,5 litra wody, ½ szklanki cukru, 6 dużych papierówek, sok z 1 cytryny, kilka łyżek czarnych i czerwonych porzeczek. Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazdek nasiennych. Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy dla koloru trochę czerwonych i czarnych porzeczek. Studzimy, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczka proszku do pieczenia Masa na krem: syrop z brzoskwiń w puszce 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 kubka wody 1,5 kostki masła dodatkowo: sok z 1 cytryny dżem malinowy lub inny brzoskwinie z puszki parę garści prażonych płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą(...)ożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. 6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny. Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem, nasączamy i cienko rozsmarowujemy
Mój pomysł nacukru ( opakowanie - 40 g ) pół łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 180 g cukru sok z dwóch średniej wielkości cytryn 200 g masła Krem śmietankowy z jagodami: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka z owoców leśnych + 200 ml gorącej wody 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii 1 słoiczek jagód w syropie(...)leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Krem cytrynowy: 200 ml wody zmiksować z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Pozostałe 300 ml wody zagotować z cukrem. Zdjąć z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i ciągle mieszając zagotować. Od momentu zagotowania trzymać
Opowieści z piekarnikacztery półlitrowe szklanki : 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże garście bazylii ( może być kolorowa jak na zdjęciu ) 2 cytryny 2-3 łyżki miodu rzepakowego 1l wody mineralnej szklanka lodu Ogórka i cytryny obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dodać lód, uzupełnić wodą mineralną. Zmiksować i gotowe. Niech moc cudownych elektrolitów będzie
Jemy PijemySKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)tortów ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam
Aga w kuchniSKŁADNIKI 400 g miąższu ananasa 4 cytryny 1-2 łyżki miodu 10 listków mięty 500 ml wody kostki lodu **** INGREDIENTI 400 g di ananas 4 limoni 1-2 cucchiai di miele 10 foglie(...)menta 500 ml di acqua cubetti di ghiaccio PRZYGOTOWANIE Do blendera wkładamy miąższ ananasa, listki mięty, 1-2 łyżki miodu, następnie wlewamy wyciśnięty sok z 4 cytryn oraz 500 ml zimnej wody. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Lemoniadę przelewamy do dzbanka i schładzamy. Schłodzoną lemoniadę przelewamy do szklanek, dodajemy listki mięty, plasterki cytryny oraz kostki lodu
La grande e la piccola cuocaduża łyżka miodu ( jak jabłka są kwaśne to więcej ) Lukier : - pół szklanki cukru pudru - 2 duże łyżki przegotowanej wody ( dolewać powoli bo może wystarczy 1 łyżka ,zależy od jakości cukru ) - 1 łyżka soku z cytryny Na patelnie wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy(...)minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny , mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego
Wypieki Reneżółtek - 10 dag cukru - aromat waniliowy - pół szklanki bakalii - szczyptę soli Na lukier: - 20 dag cukru pudru - łyżkę stołową rumu - 1-2 łyżki soku z cytryny i łyżkę stołową wody oraz trochę sklarowanego masła do posmarowania formy Będą Ci potrzebne: - dwie miski (duża do zagniatania ciasta i mniejsza na lukier) - sitko - dwa spore, najlepiej litrowe kubki - mały rondelek - jedna duża(...)podgrzewamy rum z wodą, po czym przelewamy gorący płyn do cukru. Chwilę mieszamy by składniki się połączyły, potem dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż masa uzyska gęstość ciasta naleśnikowego (jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody). Wyjmujemy upieczone ciasto na stół i pozostawiamy na 10-15 min (nie dłużej, bo przejdzie zapachem blachy), aby troszkę przestygło, po czym
Moja Książka Kucharskamascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy(...)wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem
Kuchenne Wariacjesmaków, może go spokojnie pominąć. Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta
Qlinarnie i Qlinarnie