woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:147/1096)

Lecznicza nalewka z kwiatów bzu czarnego. 140

zapach i smak, a co najważniejsze skutecznie pomaga nam w walce z przeziębieniem.  Składniki : 50 baldachów kwiatów bzu czarnego 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 70 dkg cukru 2 duże cytryny sok z 3 limonek 1 laska wanilii  Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, zbierz szumowiny, odstaw do wystudzenia. Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą(...)wodą , a następnie sparz wrzątkiem. Pokrój na plastry, usuń pestki ( są gorzkie ). Kwiaty czarnego bzu opłucz pod bieżącą wodą ( tak jest w przepisie, ja nie płukałem ) oczyść, jeśli jest taka potrzeba. Kwiaty włóż do czystego dużego słoja, dodaj plastry cytryny, laskę wanilii , zalej wystudzonym syropem, wymieszaj. Słój zamknij pokrywką i odstaw na tydzień w ciepłe i słoneczne miejsce. Pamiętaj

Przepisy i porady kulinarne
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut 119

tortownicę max 26 cm : 200 g mielonych migdałów 200 g mąki kukurydzianej 150 g brązowego cukru 2 cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier. Dodaj mąkę, zmielone migdały

greenscarf
Kurczak pieczony wg Jamiego Olivera 149

pomarańcza 2 gałązki rozmarynu garść tymianku 1 cytryna oliwa 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 kawałki masła 1. Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Ugotować je w osolonej wodzie wraz z cytryną przez 12 minut. Odcedzić. 2. W miseczce wymieszać 1 łyżkę oliwy z solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Natrzeć nimi kurczaka. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cytrynę nakłuć

Moja Galeria Smaku
Syrop z kwiatów czarnego bzu 128

przeciwzapalne - płukania chorego gardła i okłady przy zapaleniu spojówek; eleminuje toksyny; Syrop z kwiatów czarnego bzu 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1,25 l wody 0,75 kg cukru 20 g kwasku cytrynowego  2 cytryny, sparzone i pokrojone w pół ćwiartki Kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny dzień. Wybieramy kwiaty w pełni rozwinięte ( ale nie przekwitłe! ). Zebrane kwiatki rozkładamy(...)robaczki się ewakuują. Bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop obcinamy kwiaty w ten sposób, by zostawić jak najmniej zielonych gałązek.  Nastepnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy cytryny i kwasek. Wrzątkiem zalewamy kwiaty - powinny być w całości przykryte.  Po wystygnięciu chowamy do lodówki na 48h, mieszamy raz dziennie.  Po tym czasie dokładnie filtrujemy syrop

Atlas Smaków
Karczoch pomocny w odchudzaniu - co warto o nim wiedzieć? 87

parze czy w lekko osolonej wodzie lub z dodatkiem czosnku i spożywać z innymi warzywami, kaszą czy po prostu samego bez dodatków. Jak przyrządzić karczocha? Przy wybieraniu karczocha w sklepie należy zwrócić uwagę na jego barwę - musi być cały zielony i mieć twarde liście. Przy przygotowaniu można skrapiać liście sokiem z cytryny aby warzywo nie ściemniało. Na samym początku należy(...)łodygę, następnie obrać karczocha z twardych, zewnętrznych liści i odciąć czubek. Gdy karczoch jest już obrany można go pokroić na mniejsze kawałki lub gotować w całości np. w wodzie z dodatkiem cytryny ok. 35 minut aż zmięknie. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spożywania karczocha i już niebawem będzie gościł na waszych stołach jako dodatek do wielu dań. Pozdrawiam

MintTaste
Świąteczny, pikantny śledzik w rzepakowym oleju 120

poeksperymentujecie w te Święta na waszych rodzinach :) Składniki: 4 płaty śledziowe matiasy 2 cebulki szalotki sól morska 2 cytryny 1 limonka 1 zielona papryczki chilli 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pudru natka pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie wymocz w zimnej wodzie(...)godzin), następnie w mleku (ok. 1 godziny).  Sprawdź czy w  filetach nie kryją się żadne ości. Odsącz, osusz ręcznikiem i pokrój rybę w drobne paseczki. Cytrynę wyszoruj pod ciepłą wodą i zetrzyj z niej skórkę ( nie ścieraj białej warstwy, gdyż jest gorzka). Tak samo postępuj z limonką. Z jednej cytryny wytnij fileciki ( okrój ją ze skórki a następnie

Wielki apetyt
Sos śliwkowy 222

słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i pomarańczą. Składniki: • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 2/3 szklanki białego wina • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżka cukru • 1/2 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Śliwki zalać winem i odstawić na godzinę. • Dodać cukier, wodę, sok pomarańczowy i gotować 15 minut

To co kocham
Sorbet lodowo-bazyliowy 140

ciepłe letnie dni proponujemy zimny sorbet lodowo-bazyliowy który na pewno zadowoli nie jedno podniebienie Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - lody śmietankowe - bazylia Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop

Kuchenne Wariacje
Strawberries in syrup---Truskawki w syropie 123

SKŁADNIKI truskawki - 2 kg cukier - 1,5 kg woda - 1-1,5 l skórka z jednej cytryny /w całości/ sok z cytryny - 2-3 łyżki(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min -  aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy

w mojej kuchni
Syrop z kwiatów czarnego bzu 87

postanowiłam więc tę tradycję zapoczątkować i w tym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory z tych białych kwiatów. SKŁADNIKI: - 100 baldachów czarnego bzu - 3 kg cukru - 5 dużych cytryn - 3 litry wody Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo się obsypują. Układam je przewiewnym, zacienionym miejscu (ponoć promienie słońca spowodowałyby, iż syrop nie miałby już swoich(...)wszystko nad naczyniem, aby stracić jak najmniej kwiatowego pyłku. Do dużego garnka wsypuję cukier, zalewam go wrzącą wodą. Mieszam dokładnie, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zalewam kwiaty i po jakimś czasie, jak mikstura trochę przestygnie, wyciskam sok z trzech cytryn, a dwie wyparzone cytryny kroję w plasterki. Całość mieszam, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 doby

Wielopokoleniowo
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 164

nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy

les mirabelles
Szarlotka z bitą śmietaną 384

pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1  galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2  śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt(...)25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w kostkę podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Bita Śmietana

Wanilia i Kardamon
Tort z masą budyniową i bezami. 261

cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej. owoce do dekoracji: borówki i maliny, woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego(...)się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki).  Przygotować biszkopt i bezy.  Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową. Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować

W kuchni u Moniki
Ciasto na Walentynki 167

kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia  ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy  na 2 części

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania