woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:146/1096)

Smoothie z nektarynek, mleka owsianego i chia 151

chia 3 – 4 łyżki syropu klonowego 1 – 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Z nektarynek usunąć pestki i wrzucić do kielicha blendera. Wlać mleko owsiane, wodę i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Posłodzić syropem klonowym, wsypać nasiona chia. Wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby nasionka napęczniały. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek 130

bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny     Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno kroimy, przekładamy do miski. Rzodkiewki(...)cienko szatkujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą (na ok. 10 – 15 minut). Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego

mojewypiekiinietylko
Limoncello 243

cytryn i czasu. Zrobienie genialnego limoncello jest proste. Zobaczcie sami! Potrzebujemy: 1 litr spirytusu dobrej jakości 12 cytryn ze sprawdzonego źródła 1,5 litra wody +1 szklanka wody 750 g cukru. Przygotowanie: Cytryny porządnie szorujemy we wrzątku. Kupujcie dobrej jakości cytryny, warto poszukać tych jak najmniej woskowanych. Porządnie wyszorowane cytryny obieramy. Obieramy jak najcieniej, obieraczką do warzyw, tak, żeby(...)cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Skórki przecedzamy, dodatkową szklanką wody płuczemy słoik i skórki, żeby wyciągnąć jak najwięcej dobroci do limoncello. Odcedzony ze skórek płyn mieszamy z przestudzonym syropem i gotowe. Limoncello przelewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu. Co zrobić z obranymi cytrynami? możecie użyć do zalania innych cytryn, żeby zrobić kiszone cytryny przelać do butelki

ladykitchen
Kanapka z matiasem i krewetkami 233

mandolinie, wkładamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy na 15 minut, aż zrobi się chrupki. Jabłko obieramy i kroimy na cieńkie słupki, umieszczamy w misce z wodą i odrobiną cytryny. Śledzie kroimy po skosie na niewielkie kawałki, seler odsączamy z zalewy na sitku. W miseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba

Plate of Joy
Mus bananowo - truskawkowy z pokrzywą 121

Składniki : 2 banany spora garść liści pokrzywy 7 dużych truskawek około szklanki wody sok z cytryny do smaku Przygotowanie : Banany obrać, liście pokrzyw umyć ( ja użyłam tylko same liście bez ogonków), truskawki umyć pod bieżącą wodą Składniki przełożyć do miksera, zmiksować Jeśli mus za gęsty dodać wody. Z tych składników miałam porcje dla 2 osób. Jeśli mamy więcej czasu

Proste Potrawy
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 182

borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1  i 1/2  szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier(...)proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem, borówki umyć i osuszyć ręcznikiem.    Do żółtek dodać olej Kujawski ziołowy "cytryna z bazylią", wodę gazowaną i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.    Do masy dodać białka, borówki i kwiaty czarnego bzu, delikatnie wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły

SzczyptaSmaQ
Dyniowy kompot wigilijny 105

miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście. Składniki: ½ kg dyni ½ kg śliwek suszonych lub gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka goździków Sok z cytryny 6 szklanek wody Wykonanie: Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Hummus. 124

poście :) Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy pasta tahini (5 łyżek sezamu, 2 łyżki oliwy) 1/2 szkl. wody kmin rzymski czosnek 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny sól Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć w wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić(...)pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zmiksować. Następnie partiami dodawać ciecierzycę oraz wodę i miksować, aż do uzyskania konsystencji pasty. Doprawić solą

zadanie-gotowanie
Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru 204

wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce i liście zawierają trujący glikozyd -sambunigrynę. Dopiero po obróbce termicznej owoce i kwiaty są jadalne. Składniki: 20 baldachów czarnego bzu 700 ml wody 350 g ksylitolu 1 cytryna Wykonanie: kwiaty należy zbierać w miejscach z dala od ruchu ulicznego i spalin samochodowych. Koniecznie w słoneczny dzień i w pełni kwitnienia. Całe kwiatostany najlepiej ścinać sekatorem(...)Przewiewny kosz to dobry środek transportu dla kwiatów, bo zanim doniesiesz kwiaty do domu zazwyczaj drobne żyjatka zamieszkujace kwiaty zdążą już je opuścić  zagotować wodę z ksylitolem, dodać sok z cytryny i pokrojoną skórę kwiaty czarnego bzu należy odciąć od gałązek (nadają gorzkiego posmaku), najlepiej odcinać kwiaty nad szklanym naczyniem, w którym będą się macerować. Starać się wyciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 120

kcal/ W: 64 g/ B: 18 g/ T: 14 g] 50 g kaszy jaglanej 150 ml napoju sojowego 100 ml wody 15 g masła orzechowego 3 daktyle suszone cynamon Przepłucz kaszę jaglaną kilka razy w gorącej wodzie. Zagotuj mleko roślinne. Wsyp kaszę, dodaj daktyle. Gotuj pod przykryciem 15 minut. Zblenduj ciepłą kaszę na gładki budyń z masłem orzechowym i cynamonem(...)ziaren słonecznika pół pęczka koperku sól, pieprz 2 suszone pomidory Ziarna słonecznika namocz na noc w zimnej wodzie. Rano odcedź i opłukaj. Dodaj sok z cytryny i zacznij miksować. Dodaj wodę (2-3 łyżki). Miksuj około 2 minuty. Przenieś masę do miski. Koperek, cebulkę i suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj do masy. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. RAZEM: RAZEM

365 dni dookoła kuchni
Koktajl ze szpinakiem i nowy 'Kocioł' 176

miodu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania Do blendera wrzucić umyty szpinak, pokrojony na mniejsze kawałki banan i seler. Dodać miód, imbir, wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy przelać do szklanek i smacznego

pink envelope
Miodek majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego 202

Ilość porcji: 2 h (+1 h oczekiwania) Składniki: 500 kwiatów mniszka lekarskiego (około 250 g) 1 pomarańcza 1/2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody (4 szklanki) Przygotowanie: Kwiaty mniszka lekarskiego zbierać w słoneczny dzień, gdy są otwarte i mają dużo pyłku. Ważne aby miejsce / polana / działka gdzie(...)kwiaty i odpowiednią polanę 2 Zebrać 500 kwiatów 3 Wysypać kwiaty na stolicy na 1 godzinę 4 Gotować kwiaty w przez 20 minut w 1 litrze wody 5 Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny 6 Dodać sok do odcedzonego wcześniej wywaru 7 Dodać 1 kilogram cukru 8 Gotować syrop przez 1 h 9 Przelać syrop do słoiczków 10 Odstawić słoiczki

KuchniaWeDwoje.pl
Lemoniada arbuzowa - arbuziada 100

zrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna  do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść) listki melisy (garść) kostki lodu(...)Wykonanie: Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i voila

Mania Wypiekania
Mini-makaroniki cytrynowe z rozmarynem 248

pierwszego kęsa! Makaroniki (ok. 60 małych połówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody skórka z cytryny ew. barwnik (żelowy/sypki) Rozmarynowy lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu      Migdały(...)Mieszamy dokładnie z 150g cukru pudru, dokładamy 60g białka, skórkę startą z jednej cytryny i ewentualnie żółty barwnik. Pamiętajcie, że intensywność kolorów zmniejsza się razem z pieczeniem, jeśli więc chcecie uzyskać mocny kolor to należy dodać barwnika od serca.      W rondelku mieszamy wodę i kolejne 150 g cukru pudru, stawiamy na średni palnik i podgrzewamy nie mieszając

sama złodycz
ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym 167

waniliowego 6 g proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 jajko starta skórka z jednej cytryny Składniki (do dekoracji) orzechy laskowe całe Składniki (sos) 3½ szklanki wody 1½ szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Blachę posmarować olejem lub masłem. Urwać kawałek ciasta o wielkości orzecha, uformować kulkę i zgnieść na płasko. Ułożyć(...)blasze. Udekorować orzechami laskowymi. Piec w piecu w temperaturze 175 °C, aż do zrumienienia. W tym czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować. Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno. Artykuł ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy

Proponowane wyszukiwania