woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:134/1096)

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple 128

moje polędwiczki w sosie własnym : Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, składniki: główka średniej wielkości czerwonej kapusty, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, ok. 2 szklanek wody, kilka łyżek soku z cytryny, 2 łyżki miodu (lub do smaku), sól, pieprz, 2-3 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki masła i 2 łyżki mąki Czerwona kapusta zasmażana(...)dużego garnka, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, starte na wiórki jabłka, listki laurowe i ziele. Dodać 2 szklanki wody i dusić całość około 40 minut, do miękkości (gdyby płyn szybko wyparował, można dolać odrobinę wody). Dodać miód i sok z cytryny do smaku. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać, tworząc zasmażkę. Dodać do kapusty, doprawić solą

Lekcje w kuchni
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 476

zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki(...)galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu.  3.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
domowa konfitura różana. 225

750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!)  podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej(...)misie każdą zasypując 1-2 łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli

chili & sugar
Zapiekanka miodowa z czereśniami 124

Przygotowanie   Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia. Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę. Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie

R'n'G Kitchen
Pączki hiszpańskie 273

wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego

mojewypiekiinietylko
Orzeźwiający bananowiec 214

żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu

Cynamonowe szczęście
Polski szprycer cydrowy z truskawkami 205

wody, 300 g truskawek, 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 cytryna, 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), likier goryczkowy (opcjonalnie), lód w kostkach, kwiaty do przybrania. Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia. Zimny napar przecedzić przez sito, dodać truskawki pokrojone w plastry

SzczyptaSmaQ
Sos jagodowy na ciepło 376

lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :)   Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu(...)Mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę. Voila! Sos gotowy! Smacznego

PastelFood
Lemoniada ogórkowa 146

Przepis wart zapamiętania, albo zapisania w swoim sekretnym zeszyciku. Śmiało, korzystajcie :) Zapraszam na Lemoniadę Ogórkową!"Składniki:1,5 l wody gazowanej2,5 cytryny1/3 zielonego ogórka10 kostek lodu80 g cukru białegoSposób przygotowania:Za pomocą wyciskacza do cytrusów, wyciskamy sok z 2 cytryn. Ostatnią połówkę cytryny obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.  Odstawiamy.Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy(...)blendera pozostawiając około 5 plasterków do dekoracji napoju.Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną.Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka i zalewamy lemoniadą.Podajemy schłodzone.Na zdrowie

Słodkie Przyjemności
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 173

smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu  4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody z miodem i sokiem z cytryny. Następnie gruszki wyjąć z wody i odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut

Przepisy i porady kulinarne
Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry 179

kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu   albo coś takiego: syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy ( jęczmień ), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois ( ryba ), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek(...)czyli sos słodko - ostry  18 papryczek chili 1 szklanka octu winnego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy) 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 szklanki wody Do zagęszczenia sosu: szklanka wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos) Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej

Kuchnia moimi oczami
Humus z dynią 155

upieczonej lub ugotowanej na parze dyni 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki w proszku 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki wody przegotowanej (w razie, gdy pasta jest za sucha, można użyć więcej w zależności od preferowanej konsystencji i zawartości wody w dyni) sól do smaku Wykonanie: Do przygotowania humusu(...)szklankę. Odcedzoną ciecierzycę i upieczoną dynię wrzucamy do blendera. Dodajemy tahini, czosnek, kmin rzymski, paprykę w proszku, sok z cytryny i miksujemy. Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku. Dodajemy taką ilość wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję. Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersamiLINK lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami. Moi synowie bardzo

Lamarida.pl
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 213

kostkę cukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy w dłoniach masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk(...)stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja: 4 pulpeciki, brukselka i sos to tylko około 270 kcal.  Smacznego! Przykładowy jadłospis dzienny ( 5 posiłków

SMYKWKUCHNI
Słodko-ostry kurczak po żydowsku 227

daktyle. Wymieszaj całość i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce na całą noc. Krok 2 Pokrój cytrynę w półplastry. Zagotuj w garnku odrobinę wody, wrzuć do niej cytryny i gotuj 2 minuty. Odcedź i ostudź. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż kurczaka z marynatą i warzywami na tacę do pieczenia i piecz w piekarniku

Niedzielny kucharz
Co siedzi w jajku? 262

gotowane w wodzie, ale bez skorupki. Świeże jajko (o temperaturze pokojowej) należy wbić delikatnie do niewielkiej miseczki. W garnku zagotować wodę z octem winnym lub sokiem z cytryny - na 1 litr wody około 2 łyżki. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny, woda powinna tylko delikatnie wrzeć. Mieszając energicznie łyżka, zrobić wir. W jego środek wlać delikatnie jajko z miseczki. Gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO SMIETANOWĄ 163

Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 330 ml śmietany 30 % 400 g truskawek poncz: woda cukier sok z cytryny dodatkowo: 3 łyżki żelatyny 3 łyżki wody dekoracja: czekoladowe rollsy  CUKIETERIA Wykonanie: *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę

Z Majeczką w kuchni
Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 224

czosnkowo cytrynową nutą. Składniki: - ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej - 2 duże ząbki czosnku - olej lub oliwa - różowa sól himalajska - po 1 łyżeczce soli i cukru (do wody) - skórka starta z cytryny Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 5 minut od ponownego zawrzenia wody (żółta, młoda fasolka gotuje się

mojewypiekiinietylko
Torcik biszkoptowo-serowy z truskawkami 154

szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 200 g serka śmietankowego • 2 łyżki soku z cytryny Poncz • 1/2 szklanki wody • 3 łyżki rumu • sok z 1/2 cytryny Dekoracja • 500 g truskawek • kilka kostek czekolady gorzkiej • 100 g płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę

To co kocham
Szpajza cytrynowa 145

się z różnymi owocami lub kakao. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel.  Smakuje rewelacyjnie. 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka z cukrem zmiksować do białości. Dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić

Di gotuje
Sałatka z sałatą lodową z warzywami 339

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku(...)cytryny, 2 łyżkami oleju i 1 łyżką wody. Dodać szczyptę cukru. 5. Do warzyw dodać sos oraz posiekaną cebulę dymkę i koperek. Wszystko wymieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Oponki wiedeńskie 1712

oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę(...)głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze

Kuchnia Danusi
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 181

malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam(...)otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam

bastalena

Proponowane wyszukiwania