Co siedzi w jajku?

Co siedzi w jajku?

Co siedzi w jajku?

Nie jedz tyle jajek, bo to niezdrowe! Jeszcze niedawno był to popularny pogląd. Jajka najczęściej obwiniano za podwyższony cholesterol i właśnie w nich upatrywano największego zagrożenia miażdżycą. Od pewnego czasu naukowcy przekonują nas, że jajko to prawdziwa skarbnica białka, mikroelementów i witamin. Nie powinno go więc zabraknąć w prawidłowej diecie. Białko wzorcowe Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajane przez ludzki organizm. W 1965 r. białko jaja zostało uznan... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codzienna kuchnia niecodzienna

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.