znikają dnia pierwszego. Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że: - 1kg ogórków gruntowych, - gałązki lub pęczek świeżego kopru, - duży liść chrzanu, - dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk - ok 4 ząbków czosnku. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki
Malinowe Pocałunkichrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które najlepiej jak poleżą kilka godzin w zimnej wodzie). Moim sposobem jest wyszorowane ich czystym zmywakiem kuchennym, ostrą stroną. Na wierzch układamy np liście wiśni, porzeczki lub dębu. Wsypuję do każdego litrowego słoja płaską łyżkę soli. Sól musi być kamienna i nie jodowana. I zalewam gotującą się wodą. Mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem
Malinowe PocałunkiPyszna bułka drożdżowa z przepisu babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca... Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek 1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g oleju rzepakowego ok 500 ml mleka cukier waniliowy/ odpowiedni zapach
Malinowe Pocałunkistopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy
Malinowe Pocałunkigruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy
Malinowe Pocałunkiprzedstawiam Wam kochani mój przepis na wykwintny i jakże banalny deser. Jak to powiadają w prostocie siła i piękno ;) Składniki: 4 duże morele 4 łyżki serka Almette żurawina z wiśnią 2 szkl mrożonych truskawek syrop z fiołkami (można zastąpić miodem) Wykonanie: Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i każdą z połówek posypujemy delikatnie cukrem (miejsce po pestce). Układamy na rozgrzanym
Malinowe Pocałunkiwystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie
W Mojej Kuchni Lubięchwile, a po wszystkim do umycia mam tylko jedną miskę. Jako dodatek możecie użyć dowolne owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie
Animelka BlogDzisiaj odświeżam przepisy na publikowane przeze mnie wina i nalewki. Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie Ewyokoło 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą. Propozycja: Ciasto czekoladowe doskonale komponuje się z owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni należy ułożyć na wierzchu ciasta przed upieczeniem). Doskonale smakuje z bitą śmietaną. Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniprzepis od razu wiedziałyśmy, że musimy go zrobić. Smak powala...rewelacja. Pomysł zaczerpnięty z blogu Kuchnia Agaty . Bardzo polecamy... Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź inne owoce, 250 g sera z wiaderka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego / u nas domowej roboty cukier waniliowy
Anioły w kuchniciężko poprzestać na jego jednej, małej porcji. Jest po prostu uzależniający! I dziś to właśnie on stanowi bazę dla nieco innego deseru. Smaki pozostają te same - czekolada i wiśnie. Zmienia się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego
Ratunku obiadOstatnio podaję kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki. Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi. Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką. 200g
Kulinarny karnet Christopheradoskonały gorący smakołyk na mroźną zimę. 2 pomarańcze 100g wiśni bez pestek 100g jagód 2 łyżeczki cukru 4 łyżki rumu 4 kwadraty folii aluminiowej 4 małe kostki cukru Dobrze umyte, wyparzone pomarańcze przeciąć na pół. Wykroić miąższ, nie uszkodzić skórki, pozostaną miseczki. Miąższ pomarańczy kroimy w małe cząstki, dodajemy pozostałe owoce i skrapiamy 2 łyżkami rumu z cukrem. Pomarańczowe
Kulinarny karnet Christopheratemp.180stop.z termoobiegiem 45min. Przygotować gnache, polewę czekoladową . 100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady. Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache. Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca
Kulinarny karnet Christophera