wiśnia - 6835 przepisów (strona:369/456)

Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 273

Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Lody tiramisu - Ola z bloga Poznaj smaki świata Niebiańska panna cotta z sosem malinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimny drań delikatny jak ptasie mleczko-szybki tort bez pieczenia 1274

pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż jest to w przepisie

Z Kuchni Do Kuchni
Biszkopt genueński 174

uwolnić powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny. Na skomponowanie ciasta, wystarczy 2 torebki galaretki truskawkowej wiśnie lub truskawki śmietana 30 % lub 36% Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować. Poczekać około 5 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Zaziarenkowany sernik z lodami 181

szaleć. Gałka lodów, Wasze ulubione. Pozostałe kluczowe skladniki, które nadają charakteru chrupkiego całości to Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- cynamon w połączeniu z lodami i sernikiem – to trzeba spróbować! Wiśnie suszone premium Skworcu ..w przyszłości zaleję je spirytusem, jak to robiła moja babcia! Ananas kandyzowany Skworcu – wiecie , że ananas odchudza? Kandyzowane mango Skworcu Szybciutko trójkącik wychłodzonego w lodówce sernika, obok gałeczka

Z Kuchni Do Kuchni
Syty deser z dodatkiem wódki 162

przejść się piechotą wesoło podśpiewując lub wsiąść do MPK. Składniki -lody, Wasze ulubione -czarne winogrona -cynamonowy raj od Ziarenkowo -kawałeczki serniczka z tego przepisu TUTAJ -mango kandyzowane od Skworcu -wiśnie suszone premium od Skworcu -ananas kandyzowany od Skworcu -wódka weselna- czyli jakikolwiek rodzaj wódki Postępowanie banalnie proste, tylko musi być szybkie, bo lody się topią rzecz jasna. Gałka lodów

Z Kuchni Do Kuchni
JEDZENIE NA CZCZO MI SZKODZI – kradzione ciastko czekoladowe 162

byle jakie ciastko. Przepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą. Pycha!! Chcecie spróbować? Oto przepis: 150 g gorzkiej czekolady 250 g brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ladykitchen
Knedle ze śliwkami 189

kuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami.  Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić ! Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;) Składniki: * 750 g ziemniaków * 2 jajka * około 300 g mąki pszennej * około 500 g śliwek * 3 łyżki cukru pudru * sól * 3 łyżki bułki

kolorowotorcikowo
Tarta z borówką amerykańską 224

szybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki  z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one.  Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado

Kulinarne przygody Gatity
Rolada bezowa z mascarpone 422

lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy). Rolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka

Poezja smaku
Letnia zupa z wiśni 191

Zupa wiśniowa  nie jest zupa zbyt pożywna, ale na letnie upały będzie w sam raz. Składniki: 2 szklanki dojrzałych wiśni 3 szklanki wody cukier do smaku, ewentualnie szczypta soli, sok z cytryny około 2-3 łyżek - według uznania 2-3 goździki 100 ml wina czerwonego wytrawnego (niekoniecznie ),ale w wersji dla dzieci koniecznie bez wina ! Przygotowanie: Do wrzącej wody(...)wsypałam umyte, wydrylowane wiśnie, goździki , sok z cytryny, wino i szczyptę soli Po zagotowaniu, przetarłam je lekko przez sito i pozostawiam w zupie (można zmiksować), gotowałam całość około 5-6 min. Moją zupę podałam z kluseczkami, już na talerzu każdy posłodził według swojego smaku :) Taką zupę można podawać schłodzoną z kleksem ubitej śmietany. Porcja dla 2 osób

Proste Potrawy
Jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika? 216

czarnej porzeczki z liśćmi wiśni  1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru 100 listków wisienki woda Przygotowanie : Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję  Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinach Po tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia

Proste Potrawy
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 221

natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni,  1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone,  szklanka cukru pudru(...)szklanka śmietanki 30%,  laska wanilii,  konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem

Z miłości do słodkości
Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g) 400

dodatkowo dodałam 4 miareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezowy wierzch: 3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni 150 g czerwonej porzeczki szczypta soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód blendujemy razem na gładko. 2. Masę twarogową przelewamy do okrągłej formy o średnicy(...)temp 180 stopni (grzałka: góra-dół). 4. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. 5. Po trochu dodajemy do nich cukier dalej ubijając. 6.  Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką. 7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku. 8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy

Malowane smakiem
Biscotti z migdałami 150

sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajko z cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe(...)migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami

wyzwania kuchenne
Drożdżówka cioci Basi na oleju rzepakowym z owocami 160

mogliśmy zajadać się cieplutką, niezwykle miękką i puszystą drożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie inne owoce. Składniki: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości