wiśnia - 6835 przepisów (strona:362/456)

Ciasto z nektarynkami 142

Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa babka bez jajek 365

Dziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z kremem budyniowym 155

pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować

Garnkowe fanaberie
Babka bananowo-gruszkowa 320

czas ucierając.Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami.Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Mix smaku
Ciasto z owocami II 167

szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 łyżka octu* 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej* 2  łyżeczki proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać

Mix smaku
Sernik „Zebra” 343

Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik „Zebra” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Panna Cotta Granatowa 169

kremówki (double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek morelowo budyniowy 170

Placki z owocami zawsze cieszą się wielkim powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody…  Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem.     Składniki na ciasto kruche:   - 500 g mąki

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 221

Fromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł

mojewypiekiinietylko
Pierwsza rocznica bloga 220

wpisy, do kolejnych komentarzy, poszukiwania nowych smaków… i nie tylko.  Pierwsza rocznica bloga nie może się obyć bez czegoś słodkiego. Choć wirtualnie, ale serdecznie zapraszam na sernik czekoladowy z wiśniami w „tortowym” wydaniu (przepis będzie w dniu jutrzejszym).Danusia Wydrukuj przepisThe post Pierwsza rocznica bloga appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasta i desery 204

Pierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekkie rogaliki z marcepanem, czekolada i wisnia czyli poWeekendowe Lakocie odc.51 148

zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny piernik po świętach 259

mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba przełamać ten lęk przed tego typu wypiekami. Poza tym zawsze gdy ponoszę klęskę

Przysmaki Karolki
Deser kawowy z owocami 214

kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)Masa budyniowa:2 szklanki mleka½ szklanki cukru pudru250 gmargaryny2 opakowania budyniu waniliowego z cukremPonadto:Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao1 łyżeczka mielonej kawyOkoło 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.Sposób wykonania

Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec drożdżowy 250

lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze

Kuchnia domowa Ani