innych-u mnie płatki kukurydziane 4 białka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 5 łyżek suszonej żurawiny, lub suszone wiśnie, kawałki toffi *Jest to naturalny zamiennik kakao, naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny polecamy dla każdego Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni C .Przygotować dwie blachy
w mojej kuchniwierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni. Smacznego
vegetaniepieczenia Wszystkie składniki wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta i smażyć bez tłuszczu na rumiano. Podawać z dowolnym dżemem - u mnie z domową konfiturą z wiśni
Kto ugości moich gości?owoców. Mamy sporo słoiczków przygotowanych w sezonie, więc nawet zimą mamy odrobinę ogrodu w garnku. Czasem jednak miewamy ochotę na mały dodatek, który zaczaruje smaki. Tym razem do domowych wiśni dołączyły suszone owoce: CZARNY BEZ ARONIA CZARNA PORZECZKA DZIKA RÓŻA Wszystkie te wyżej wymienione nadały zupie charakteru. Ich rola jednak na tym się nie kończyła. Owoce te to też spory
Wypisz Wymalujkolejnego grzanego wina takiego jak inne ale spróbujemy czegoś zupełnie nowego. Czytając etykiety win nawet tych najtańszych zawsze możemy wyczytać z nich że zawiera nutę porzeczki czy tam dojrzałych wiśni itp itd. W rzeczy samej po otwarciu zazwyczaj już wiemy że to była fajna bajeczka ale czuć tylko alkohol i kwaśność. Zainspirowany tym pomyślałem że sami możemy dodać te nuty
Kuchnia PROzdrowotnaowocami i warzywami, które są dostępne w sklepach. Dziś u nas propozycja, która zawładnie waszymi sercami, a już na pewno wszystkim kubkami smakowymi. Clafoutis to deser tradycyjnie przygotowywany z wiśniami. My postanowiłyśmy nie używać mrożonych i zastąpiłyśmy je gruszkami. A jako, że ostatnio u nas królują czekoladowe słodkości to nie chcąc nikogo zaskakiwać dodałyśmy... duuuużo czekolady. Gruszki i czekolada
Symfonia Smakówowsianych, 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, mus owocowy: 450 g owoców mrożonych (u mnie mieszanka jagód, malin, wiśni, truskawek i porzeczek) 1/3 szklanki miodu lub słodzik w odpowiedniej ilości 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Mus owocowy: W rondelku gotujemy na małym ogniu owoce wraz
Powiedz dietom nieChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości
Luźna Kuchniajabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka soku z cytryny Cynamon, bakalie i orzechy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkapapierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął w zawrotnym tempie. Szczególnie sobota była intensywna! Razem z Brownie z orzechami i wiśniami odwiedziliśmy Wujka Olka w nowym mieszkaniu, potem moją babcię czyli Prabcię jak mówią dzieciaki. Istny maraton! Wróciliśmy dopiero ok 20ej śpiący i zmęczeni. Dzień zaczął się jednak zupełnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypuszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie na przemian dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWalentynki. Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy
mojewypiekiinietylkosoli 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny
Przepisy i porady kulinarne