wiśnia - 6835 przepisów (strona:352/456)

La Rotisserie 116

dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy,  po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah 2010. I oczywiscie deser - sorbet Earl Grey z bezą truskawkową i Mülheimer Sonnenlay Riesling Auslese 2008. To była uczta dla podniebienia

królestwo garów
Costantino - winnica z Palermo 104

czyli Nero d'Avola. Piliśmy już różne wina z tego szczepu, od wodnistych po przesadnie ciężkie i alkoholowe. To z degustacji znalazło się gdzieś pomiędzy. Bardzo owocowe z wyczuwalną wiśnią, sprawiało wrażenie jednocześnie świeżego i mocnego. Nie da się go zapomnieć choćby ze względu na etykietę ze zdjęciem założyciela winnicy.   Kolejne wina czerwone to już inny świat czyli zbocza

królestwo garów
agrest marynowany z pieprzem 122

łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć, „ogolić” - odciąć pozostałości dna kwiatowego

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 120

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć

królestwo garów
Czereśnie w occie 166

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 120

regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino we francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach. Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla. " Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne

królestwo garów
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 112

Laulan Ducos Medoc 2010 (33 zł ), kupaż cabernet sauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 152

burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 120

suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos

królestwo garów
Wino do gęsi 110

gęsi. Svatovavřínecké jest winem z dość wysoką kwasowością. Modry portugal jest szczepem, z którego często robi się młode wino.   Kolby, Modry portugal 2011 – Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną

królestwo garów
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 161

kurczaka myśliwego zostało podane Chianti Classico DOCG Gallo Nero, Fortezza dei Colli, wino w kolorze ciemno czerwonym z tendencją do odcieni granatu. Dominują w nim aromaty jagód i wiśni jest aksamitne w smaku z miękkimi taninami. To samo wino użyte zostało do przygotowania tego kurczaka. Do deseru Michał Jancik zaproponował Asti Spumante DOCG 2013 Wszystkie produkty, użyte podczas warsztatów, pochodziły

królestwo garów
5 ćwiartka podroby 160

policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych   sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 107

Garda założył tę wspaniałą winnicę. Kolejne wina z tej części to mocne i cieliste wina o zawartości alkoholu ponad 14,5 %, charakteryzujące się mocno owocowym bukietem, z wyraźnymi nutami wiśni, wanilii z czekoladowymi refleksami w tle i bardzo dobrym stylu. Czwarty set, obejmujący aż pięć win Amarone della Valpolicella to dość intrygująca wyprawa w zakamarki regionu Reneto w roczniki

królestwo garów
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 99

które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby się z pieczonym lub gotowanym mięsem czy też makaronami np. autorstwa Joanny. Najciekawsze wino oczywiście było na koniec, czyli Barolo Tradizione 2008. Głęboki

królestwo garów
Befsztyk mielony 117

się nadaje czerwone Giro Rot z winnicy Kühling -Gillot. Świetny reński kupaż Cabernet Sauvignon, Merlota i Shiraz. Wino starzone w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie można wyczuć zapach wiśni oraz akcenty karmelowo -waniliowe. W smaku i kolorze ciemno czerwone owoce leśne. W połączeniu z befsztykiem świetnie się uwydatniają lekko pikantniejsze nuty (głównie dzięki Shiraz). Wzajemnie się uzupełniają. Podawać

królestwo garów