wiśnia - 6835 przepisów (strona:343/456)

Tort z samochodzikami 140

środku cztery warstwy czekoladowego ciasta przełożone bitą śmietaną i wiśniami

Maślane ciasteczko
Ciasto jogurtowe odmierzane kubkami 183

rzepakowego  4 jaja  3 łyżeczki proszku do pieczenia  kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego.  ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam

Proste Potrawy
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 143

ucieknie.W tym tygodniu kolokwium już będzie. Toteż student mrużąc oczy i leniwie oblizując usteczka niczym kot na swą ofiarę-przewraca kolejne kartki konwencji i podręczników wcinając pierogi z wiśniami. Pierogi jednak nie sycą na długo,prawo morza co chwilę się pojawia to tu,to tam... Człowiek musi sięgnąć po rybę. A ryba to już wyższy poziom jazdy. I potrzebne

Fiolka w kuchni
Ciastka,którymi udobruchasz współlokatorów 139

maja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki pszennej 1/2łyżeczki soli 1łyżeczka sody tabliczka czekolady 1szklanka orzechów i żurawiny/kandyzowanych wiśni cynomon/przyprawa do piernika chociaż i bez są pyszne! *rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w czasie rozgrzewania...* 1. Miękkie masło zmiksować wraz z cukrem i jajkiem. 2. Dodać przesianą

Fiolka w kuchni
Serniki - warto wypróbować 181

Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SERNIK PIERNIKOWY SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI SERNIK Z RODZYNKAMI NA KRUCHYM SPODZIE SERNIK Z MUSEM MALINOWYM SERNIK CZARNO- BIAŁY SERNIK Z BRZOSKWINIĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Przekładaniec biszkopcikowy 130

łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie 1 słoik dżemu z wiśni 1 paczka biszkoptów okrągłych polewa 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 1/2 kostki masła Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku

kgwjanczewo
Naleśniki cynamonowe z serkiem i karmelizowanymi jabłkami - „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego” 121

naleśniki. Nie jest to może najszybsze śniadanie, ale zadowolone miny dzieci to widok bezcenny. Można je podać na wiele sposobów. Moi synowie przepadają za ich czekoladową wersją z dodatkiem wiśni lub pomarańczy . Czytaj więcej

Wiem co jem
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 190

myśli. To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu.  Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słoikiem jestem! 246

butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu  8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki

KUCHARNIA
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 174

Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory

AZgotuj!
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką 223

Puszyste ciasto drożdżowe nadziane truskawką, obsypane słodką kruszonką. A to wszystko pieczone w formie na muffinki...przepysznie <3 Oczywiście, babeczki można nadziać innymi owocami- jagodami, malinami, wiśniami, śliwkami... Możliwości jest mnóstwo i każda z pewnością wyśmienita. Polecam! Składniki: (na 10 babeczek) Ciasto: 230 g mąki pszennej tortowej 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 50 g cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Dżem z wiśni 180

wyśni  500 g cukru (użyłam trzcinowego jednak może być zwykły) jeżeli chcecie bardziej słodki to dodajcie więcej cukru Świetne uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Czyste i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 2-3 h. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub dnia następnego znowu zaczynamy gotować na małym

Niezły Młynek
Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów 153

twarde, jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy obić. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, tak jak na to zasługują te pyszne owoce. Do zimowych ciast i deserów mam przygotowane też wiśnie w syropie - będzie smacznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 138

Czereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach.  Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie.  Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej.  Dokonałam zmian kilku.  Małżona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche babeczki z budyniem i owocami 140

Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru  2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko

Szefowa kuchni