Racuchy... uwielbiam:) I te z jabłkiem i te z wiśnią i te bez dodatków... wszystkie uwielbiam! I wciąż szukam idealnego przepisu:) Ostatnio trafiłam na ten przepis i wszystkim posmakowało. Może to właśnie ten będzie ten idealny przepis? Może? Zobaczymy, bo chociaż ten jest niczego sobie to ja i tak nadal będę szukać tego... jeszcze lepszego:) A nuż trafię? Składniki
In my kitchenczubate łyżki mąki ziemniaczanej; cukier kryształ do smaku; białka z 2 jaj ubite na sztywną pianę; skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy; Dekoracja: cieniutkie plastry pomarańczy; kandyzowane wiśnie; Wykonanie: Sok, żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotować około 4 minut. Mieszając, wystudzić ugotowany krem. Do wystudzonego kremu dodać ubite na sztywną pianę białka
In my kitchenupieczeniu i wystudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem. *semolina t o rodzaj gruboziarnistej mąki lub drobnoziarnistej kaszy otrzymywanej z twardej pszenicy zwanej durum. *mahlab to przyprawa w postaci suszonych nasion wiśni wonnej używana głównie w kuchni bliskowschodniej do wypieków. Na zdjęciu foremka, której użyłam do formowania ciastek
In my kitchenśmietanę, wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto. Moje uwagi: 1. Ciasto można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie winniejsze. 2. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni
In my kitchenKolejny tort ze starszej mojej kolekcji:) Dzisiaj Jubilat ma już 19 lat:) Czekoladowa rozkosz... z wiśniami moczonymi w rumie:) Mniaaammm
In my kitchenzagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy
In my kitchenszczypta soli opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee) duża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo szczypta gałki muszkatołowej albo 3 łyżki stołowe posiekanych drobno orzechów Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki Smacznego :) Co potrzebne ? dobre chęci :) najlepiej Yamashita Tomohisa , który nam to ugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazawartość tłuszczu tym lepiej) 1,5 litra wody 1- 2 płaskie łyżki stołowe soli opcjonalnie 2 łyżeczki nasion czarnuszki lub kminku opcjonalnie 1/4 łyżeczki rozdrobnionych jąder pestek dzikich wiśni lub ich zamienników ( tutaj link ) Przygotowanie Podgrzać wodę do temperatury 85 - 90 stopni, dodać sól i wymieszać. Mozzarellę rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź inne owoce, 250 g sera z wiaderka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego / u nas domowej roboty cukier waniliowy/, Wykonanie; Ser miksujemy ze składnikami, dodając
Anioły w kuchnipieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiposmakiem czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka
CookYourselfmąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą
Apetyczna babeczka