Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 1/2 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl. ulubionego mleka łyżka wiórków kokosowych po garstce orzechów włoskich i laskowych oraz posiekanych suszonych fig, wiśni i rodzynek Do słoika wsypujemy płatki i bakalie. Zalewamy mlekiem. Zakręcamy i wstrząsamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Zjadamy rano na zimno
Dzieje kuchennej Wiewióryowocami S kładniki : 1/2 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia + owce( u mnie jagody, drylowane wiśnie i jabłko) Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Podawać z owocami, buta śmietana lub cukrem pudrem
Garnkowe fanaberierobiłam pierwszy raz, dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrza Składniki na 25 czekoladek: 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem) Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa i do niej wrzucamy
IMPRESJA SMAKUjajka 2 żółtka 20 g masła 20 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do głębokiego smażenia kandyzowane wiśnie lub dżem Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodaj sól i cukier waniliowy. Dodaj jajka masło rozdrobnione, śmietanę , spirytus. Wszystko razem zagnieć do momentu aż ciasto będzie elastyczne
O kuchni z uczuciempierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza: kcal: 396 białko: 36,4 g węglowodany
Zdrowie na języku :Pnawet nasze ukochane, soczyste pomidory. Jest również "kącik" kosmetyczny . Skupiony głównie na dobroczynnym działaniu przeróżnych rodzajów olejów. Wiedziałyście, że istnieje olej z pestek malin, arbuza, truskawek, czarnej porzeczki czy wiśni? Bo ja nie! I dzięki "Dojrzałej i szczupłej" miałam takową okazję, aby je poznać i dowiedzieć się o ich cennych zaletach. Autorka poświęciła także kilka stron na zbawienny dla skóry
Zdrowie na języku :Powoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni lub drzewa klonowego Do przygotowania naszego Ganache najlepiej używać grilla węglowego lub wędzarni ale grill gazowy również doskonale sprawdzi się do przygotowania tego kremu. Nasze urządzenie rozgrzewamy przez około
naRuszcieusłyszałam:) Deser jest po prostu boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód
Magiczna kuchnia DariiZamęczam najbliższych obiadami z owocami. Były pierogi z wiśniami, jagodami i śliwkami. Przyszła pora na knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym
bistro mamaciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę przyznać, że uwielbiam ten specyficzny smak!Czytaj więcej
bistro mamadobrym filmem. Wychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!"Składniki:kostka margaryny5 łyżek cukru waniliowego3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia3,5 szklanki mąkizmielone orzechy włoskie - duża garśćsuszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )listki mięty koktajlowejSposób przygotowania:Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia
Słodkie Przyjemności" Jak tam świąteczne obżarstwo? U mnie pozostały jeszcze tylko słodkości. Fakt, faktem, zrobiłam wszystkiego bardzo dużo, ale ciasta powędrowały do czterech rodzin, więc było warto :) Każdy
Słodkie PrzyjemnościNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie
Słodkie Przyjemnościciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skórki pomarańczowejkruszonka : 100 g masła, 100 g mąki, 50 g cukruSposób przygotowania:Do szklanki z mlekiem wrzucamy pokruszone drożdże i rozrabiamy.Do robota kuchennego (albo do miski
Słodkie PrzyjemnościDzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że nie będzie miał kto mi zbierać jagód, heh. Dobrze, że jeszcze mi ich trochę zostało po ostatnim wypadzie do lasu. Lubicie w ogóle jagody? Jeżeli tak, to mam dla Was nową, smakowitą propozycję
Słodkie Przyjemności