warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie. W tym wypieku użyłam mleka kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się uda, okazało się że niepotrzebnie. Do pełni szczęścia brakuje tylko
Wanilia i KardamonDziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie martwcie się, są absolutnie niewyczuwalne. Dodatkowym atutem ciasta jest to, że długo zachowuje świeżość, chociaż nie wiem, czy będzie Wam dane się o tym przekonać ;) Polecam serdecznie ;) Składniki: 50 g kakao
Czerwona PorzeczkaPrzepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Olej kokosowy nadje im cudownego aromatu i delikatności. Zrobiłam test świeżości i jedną babeczkę schowałam na 2 dni. Dłużej nie mogłam jej tak trzymać, bo strasznie kusiła i przyznam, że była tak samo smaczna - jak bezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (9 sztuk) 100g mąki
Di gotujedrożdżowego), w których naprawdę jest niezastąpiony. Przepis na bułeczki można znaleźć w podstawowej bazie przepisów TM5. Ja go przetworzyłam na własne potrzeby urozmaicając skórką pomarańczową. W efekcie otrzymałam, puszyste, wilgotne i aromatyczne bułeczki, które zniknęły szybciej niż się pojawiły ;-) Dla osób nie posiadających Termomixa zamieszczam równie wskazówki do wykonania tych pysznych bułeczek w sposób tradycyjny. Bułeczki maślane z nutą pomarańczy
peggiwkuchniwielbicieli czekolady gorzkiej. Od dawna nie przepadam już za słodką czekoladą, choć kiedyś potrafiłam zjeść od razu całą tabliczkę ;) Tort jest jest bardzo mocno czekoladowy, ciężki, wilgotny i miękki. Uwielbiam takie czekoladowe desery, jeśli Wy też to zachęcam do spróbowania! Tort Sachera /na tortownice 20 cm/ 140 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biały fartuszekpieczenia. W mokrych składników dodać suche dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min. Ciasto będzie wilgotne po włożeniu patyczka, ale tak ma być. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić na kwadraty. Czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do worka cukierniczego uciąć rożek rękawa, aby dziurka była bardzo
moj przepis naEkspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek
Kulinarne PrzebojeDelikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Moja foremka ma 20 cm średnicy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 jajka 1 szklanka puree z dyni
CiastkozercyMarchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :) Składniki: 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z notatnikażadnej styczności z powietrzem, co uniemożliwia bakteriom dotarcie do żywności. W efekcie żywność zachowuje właściwy wygląd i świetną formę. Korzyści płynące z próżniowego przechowywania żywności Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnej żywności, gdyż odcina jej dostęp do powietrza, które pochłania wilgoć. Z tego samego powodu jedzenie suche, np. cukier trzcinowy, nie staje się dzięki takiemu przechowywaniu twardsze. Pakowanie próżniowe jest rewelacyjnym
Kuchcik gotujeCiężki wilgotny, aromatyczny. Pachnie przyprawami korzennymi i jest prosty w przygotowaniu. To taki słodki chlebek, który równie dobrze można zjeść na deser lub śniadanie. Spora zawartość słodkiej marchwi sprawia, że dodatkowo jest pełen witamin:) POTRZEBUJEMY 6 średniej wielkości marchewek startych na tarce o drobnych oczkach 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych
WYSPA SZCZĘSLIWAsię to zmieniło. Do wykorzystania mam póki co 2 ogromne dynie.. i masę pomysłów na ich przygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest
CzarnawisienkaZapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej
Mała Cukierenkamożna. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 3/4 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujeJesień to czas gruszek. Wiele odmian właśnie teraz smakuje najlepiej. Te twarde, jędrne, nie mocno dojrzałe warto zapiec w mocno kakaowym, wilgotnym cieście..które wręcz rozpływa się w buzi i tak kusi..aż do ostatniego kawałka. Gruszki smakują wyjątkowo, a ciasto dzięki nim nabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;) Składniki: kostka margaryny 6 jajek
Z Majeczką w kuchni