wigilia - 5847 przepisów (strona:49/390)

TERRINA ŚLEDZIOWA (keto, LCHF, bez glutenu) 234

tych, którzy podobnie jak ja „ze słodyczy najbardziej lubią śledzie”. Terrina śledziowa to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub dekoracyjną przystawkę podczas różnego rodzaju uroczystości czy Wigilii. Nasi goście są zawsze zachwyceni jej smakiem i formą podania więc znika ekspresowo ze stołu. W oryginalnej wersji podawana jest na kromeczce chleba, ale ten element pomijam i nawet nie używam

Ola la LCHF
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 177

polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami

mojewypiekiinietylko
Wigilia 2017... 188

Nowym Rokiem. Tym razem się nie udało... Trochę z powodu generalnego zamieszania, a trochę zamieszania z blogiem i jego przenosinami. Zdarza się, nie ma co narzekać! :)  A Wigilia? Spokojnie było... Relatywnie spokojnie... Tak spokojnie, jak może być przy czwórce lekko już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę po grecku, ziemniaczki puree na bardzo bogato (z duża ilościa śmietanki i masła), kapustkę

Lejdi of the house
Jaglana kutia - deser marzeń 200

Jaglana kutia, punktem docelowym tego deseru jest oczywiście wigilia ale czemu nie zjeść jej także w ciągu całego roku, wtedy kiedy potrzeba nam dużo energii i mocy. Zapraszam na deser marzeń, jest w nim wszystko co jest pyszne i warto go sobie czasami zrobić, polecam. Nie zjecie tego dużo bo jest mega słodkie ale dodaje "kopa" i energii

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami 156

pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do pieczenia, idealnie nadają się do czerwonego barszczu np. na wigilię ale nie tylko, zawsze smakują obłędnie. Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
RYBA W ZALEWIE POMIDOROWO- OCTOWEJ 687

Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś kolejna propozycja, tym razem w zalewie pomidorowo- octowej. Idealna na Wigilię, sylwestra, na imprezy karnawałowe lub tak po prostu bez okazji :) Najlepiej smakuje po około 2 dniach "leżakowania" w lodówce.  Tak przygotowaną rybę można również zamknąć w słoiki, wystarczy zalać gorącą zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować około 10 minut.  Ryba jest

Zrób to smacznie
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 211

polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami

mojewypiekiinietylko
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) 177

Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały rok (u nas dokupienia na razie

Moja Delicja
Wigilijna zupa grzybowa czysta 283

Polska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną – i ja taką również preferuję). Najlepsza jest na prawdziwkach, czyli borowikach, które są słodsze od podgrzybków, lepsze gatunkowo i najbardziej cenione (zupa grzybowa na podgrzybkach zawsze wychodzi mi gorzka). Wybierając grzyby suszone

Moja Delicja
Zupa grzybowa z mrożonych borowików 310

lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od suszonych, szczególnie jeśli wybieramy całe borowiki (co Wam polecam), ale smak i konsystencja

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 185

Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki

Moja Delicja
Szybki piernik czekoladowy – bez miksera 223

Szybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Śledzie po sułtańsku 207

Przepis na śledzie po sułtańsku jest obecny w mojej rodzinie od lat. Tak przyrządzone Matyjasy pojawiają się obowiązkowo na każdej Wigilii i ważniejszej uroczystości rodzinnej. Nic dodać nic ująć...trzeba je po prostu zrobić i spróbować - na pewno je polubicie tak samo jak my Śledzie po sułtańku 0,5 kg dobrze wymoczonych Matyjasów 2 cebule 2 łyżki rodzynek

sierotka maRysia w kuchni
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 319

przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka

To co kocham
Śledzie w majonezie 166

śledzi nie ma dla mnie Wigilii, po prostu muszą pojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki

Zasmakuj Kuchni