pragnę inaczej niż zwykle… Niech Święta w tym roku przyniosą Wam wszystko to, o czym mówi autor… Gdyby cztery lata temu zapytano ją, czym jest dla niej Wigilia, to bez wahania odpowiedziałaby, że wzruszającym dostojeństwem i magią bycia razem. Dostojeństwem? Bo świat spowalnia, łagodnieje, staje […] Post Świąteczne życzenia… pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostawspomniałem przy okazji przepisu na śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej
Wyprawy kulinarnezlep końce Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia Gotowe :) Ja uszek nie gotowałam od razu. Zamroziłam je na surowo - do Wigilii przecież jeszcze 2 dni ;) Jak mrozić uszka/pierogi: Surowe uszka ułóż na tacce oprószonej mąką, tak by się nie stykały, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach można
pyszne zdrowościświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję
Karo in the Kitchenszukałam inspiracji na śledzie na wigilię-chciałam zrobić oprócz moich tradycyjnych w śmietanie jakieś nowe-trafiło na te-wypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka
Swojskie jedzonkoProsty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin
Bernika - moj kulinarny pamietniktemat pierogów ruskich, bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych
Mango PapajaZłocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest to potrawa jak najbardziej całoroczna, a z racji atrakcyjnego wyglądu i szczególnego smaku doskonale pasuje też do naszych przepisów na „kolację we dwoje”. Przepis luźno inspirowany innym
Kulinarna Pokusaprzepis na moją ukochaną zupę wigilijną, czyli grzybową. To jest ta zupa, na którą czekam przez cały rok, bo w moim domu gotuje się ją wyłącznie na Wigilię. Tym razem proponujemy podać ją w towarzystwie bardzo zdrowej kaszy jęczmiennej. W Polsce przed laty jadało się mnóstwo kasz i dodawano je niemalże do każdego dnia (tych na słodko również), może wrócimy
Przepysznik - BLW i nie tylkozabieganych mamy propozycję szybkiej zupy grzybowej która nie tylko pasuje na Wigilię ale i w codziennym jadłospisie :) Składniki
Kuchenne WariacjeDziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed Wami śledź pod buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy go też przygotować bardziej elegancko, czyli podać każdemu gościowi jego porcję. Śledź pod buraczkiem Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia) Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 upieczony burak 2 filety śledziowe 2 jajka ugotowane
Kulinarne przygody Gatityczas temu. I jest taka potrawa, której z pewnością nie zabraknie na naszym wigilijnym stole. Ma tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana
Mango Papajaprzypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się.. Kociołek smaków ma w swojej ofercie taki barszczyk ..wystarczy
Moje domowe kucharzeniezostał przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim rodzinnym domu od lat w Wigilię jada się pierogi na słodko w twarogiem polane słodką śmietaną. Nie wiem czy dla Was to równie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał
Mango Papaja