postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą : ) Do przygotowania potrzebujemy: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1,5 szklanki cukru (lub mniej
Szybko Tanio Smaczniepyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco SKŁADNIKI: 1 kg filetów ryby na ciasto: 1 szkl.mąki 1 jajo 2 łyżki oleju 0,5 szkl. wody łyżeczka vegety na zalewę: 3 szkl. wody
Swojskie jedzonkoSzybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę
Swojskie jedzonkoNajbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno posiekać. Grzyby
Szybko Tanio Smaczniedelikatnego ciasta pierogowego, które nie wymaga używania siły podczas wyrabiania i, co najważniejsze, nie rozkleja się w czasie gotowania. Uszka z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i w dniu Wigilii zaoszczędzić sporo czasu. Surowe uszka należy ułożyć w pojemniku, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki. Będą dobre przez 4 kolejne dni. Jeśli mają być mrożone, surowe, wrzucamy
cool and mintytradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki
cool and mintyprzyjemność i relaks. Dzięki leżakowaniu nie kurczy się i nie pęka podczas wałkowania. Przygotowanie pierożków można rozłożyć w czasie i farsz przygotować dzień wcześniej. Polecam szczególnie na Wigilię, ale i na codzienny obiad w chłodne, zimowe dni. SKŁADNIKI / ok. 100 małych pierogów FARSZ 800 g kapusty kiszonej 80 g suszonych grzybów 2 cebule 25 g masła
cool and mintyKarp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy
Kulinarne Fantazje MarioliKarp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliBlueberry Corner by "jagodzianka" Solone śledzie z różnymi dodatkami to popularna przekąska. Są świetne na postny piątek, wigilię, imprezę karnawałową, pod wódeczkę. Przepis na … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie w stylu śródziemnomorskim pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerspierają 3 kto 4 nie przejmuję się tym 5 tylko 6 przepis 7 mamie 8 lat 9 piekła 10 ja 11 wziąłem 12 miękkie 13 Wigilia 14 octu 15 babcia 16 mówiła 17 pół 18 mleka 19 włóżcie 20 nie przypaliło, nie było za brązowe 21 dużej 22 pomieszajcie 23 małą 24 wsypcie 25 ją 26 gotowało 27 schłodzony
Chop w kuchniPrzepis na te śledzie dostałam od koleżanki przed samymi Świętami. Słyszałam o nich same pochlebne opinie, więc postanowiłam je przygotować dzień przed Wigilią. Były tak dobre, że niemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi
Rozpustne gotowaniewyobrażam sobie Wigilii bez kutii. Ponieważ nie cieszy się u nas powodzeniem stawiam na małe, nie za słodkie porcje i szybkie wykonanie :) Składniki: ( 10 małych porcji ) pół szklanki kaszy pęczak 400 g masy makowej z bakaliami garść posiekanych orzechów włoskich i połówki orzechów do dekoracji szklanka mleka pół szklanki wody szczypta soli ewent. miód Kaszę wsypujemy na sitko
Atlas Smakówbyły bardzo udane i smakowite Święta. Dość tradycyjne i pyszne. W Wigilię oczywiście dania rybne, grzybowe i kapuściane. Żarłoczek zajadał swojego ulubionego śledzia w oleju , ale ja wolę takie z dodatkami. Śledź po kaszubsku to jedna z moich ulubionych śledziowych potraw - aromatyczna i pełna smaku. Z powodzeniem możecie przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne
Smaczna PyzaTutaj znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie i dekorowanie piernika. Piernik powinniśmy upiec 4 dni przez Wigilią. Piernik staropolski dojrzewający Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dni Opis wykonania: we wpisie tutaj Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa
Kulinarne przygody Gatity