prosta to bardzo pyszna i aromatyczna. Warto trochę pomieszać w garnku aby potem cieszyć się pysznym daniem. Przemek stwierdził że smakuje jak kapusta z grochem czyli danie idealne na wigilię, polecam. Czerwona soczewica i bakłażan w pysznej paście. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWigilia już lada moment, a potem Sylwester i Nowy Rok... Wielkimi krokami zbliża się też Karnawał. To czas kiedy na naszych stołach bardzo często gości śledź. To prawdziwy festiwal śledziowych potraw, bo przecież my Polacy, kochamy go ponad życie, szczególnie przy takich okazjach. Dlatego wychodząc Wam na przeciw, w dzisiejszym wpisie zebrałam wszystkie moje najlepsze
Kulinarne przygody Gatitylnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około 5 płatów śledzi solonych * 1 cebula * 1 łyżka octu * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka miodu * 3 ziela angielskie (użyłam Skworcu ) * 3 liście laurowe (użyłam
Zrób to smaczniebardziej konserwatywnych gospodyń jest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka
babka w formieśledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo
Życie ze smakiempierogów i komponowania wigilijnego menu. To w końcu moment kiedy przy wspaniałej atmosferze spędza się wspólnie czas. Od lat znacznie bardziej cenię sobie magię czasu poprzedzającego święta aniżeli samą Wigilię. Świąteczne menu kompletuję z dużym wyprzedzeniem, w ten sposób przygotowując się do tego pięknego czasu. W tym roku postanowiłam rozpocząć od przygotowania pysznego torciku korzennego z kremem pomarańczowym
Mango PapajaŚledzie pojawiają się na moim stole raczej na wyjątkowe okazje ale na Wigilię z pewnością nie mogłoby ich zabraknąć. Dziś proponuję Wam prosty przepis na śledzie w oleju z dodatkiem żurawiny i czerwonej cebuli. Może okażą się rarytasem na świątecznym stole? składniki: 4-5 filetów śledziowych typu matias 5-6 łyżek suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula olej rzepakowy
babka w formiektórą cała moja rodzina czeka cały rok. Przygotowuje go moja babcia i zawsze jest pyszny, ciemny i kwaśny. Więc jeśli ktokolwiek zapytałby mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne Żur wigilijny z suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki
PatiGotujePuszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona
MamaOskarkaZbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki
królestwo garówpołączonego z oliwą. Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu, by nie spalił się na zewnątrz, a w środku pozostał surowy. Można go usmażyć szybciej, a na chwilę przed Wigilią tylko odgrzać w piekarniku. Jeśli kupujecie karpia w całości, to najpierw trzeba go wypatroszyć, potem ostrym nożem pozbawić łusek (usuwając w kierunku od ogona do głowy), kolejno odciąć wszystkie płetwy
Kulinarne Przebojeśledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo
Życie ze smakiemjesiennymi i zimowymi dniami, kiedy to nasz organizm domaga się od nas tłustszych i bardziej sycących dań. Tak więc w moim domu jadamy śledzia, nie tylko przy okazji Wigilii, Sylwestra, Karnawału czy Wielkiej Nocy, ale także tak po prostu bez specjalnej okazji. Dlatego na moim blogu znajdziecie sporo różnych przepisów na śledzia , dziś dołączy do nich kolejna bardzo smakowita propozycja
Kulinarne przygody GatityWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's world