zapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną. Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń. Przedświąteczne porządki odświeżają naszą
Raj dla Podniebieniaprzezroczystą galaretką. Sernik jajko sadzone przygotujesz z dodatkiem brzoskwiń lub moreli z puszki. To ciasto, które swoim wyglądem przypomina jajko sadzone, stąd jego nazwa. Sernik świetnie nadaje się na Wielkanoc i wszelakie inne okazje, szczególnie podany w ciepłe dni. Sernik jajko sadzone przed podaniem można posypać posiekanymi pistacjami, które wyglądają jak szczypiorek na jajku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis
Zasmakuj Kuchnikilku lat na Wielkanoc piekłam babki drożdżowe z różnych przepisów, szukając tej doskonałej. Słyszałam opowieści i widziałam przepisy na babki z 12 jaj, jednak uznałam za lekką przesadę taką ilość w jednej małej babce. Kilkukrotnie także spotkałam się z opinią, że najlepsza jest babka na samych żółtkach i taki przepis wybrałam w tym roku. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę
Cynamonowe szczęściepomarańczy - 1-2 łyżki oliwy z oliwek - sól/ pieprz biały świeżo mielony z młynka - garść marynowanego białego lub różowego imbiru wraz z zalewą - świeże zioła: majeranek ( w Wielkanoc: rzeżucha) Wykonanie: Buraki, jabłka, imbir potnij/ poszatkuj, wymieszaj w/w składniki, podawaj od razu. Daj znać, jak Ci smakowała! Smacznego
SMYKWKUCHNImnie przygotowania do Wielkanocy dobiegły już końca, a teraz tak naprawdę czekam tylko na miły czas, który spędzę z rodziną. W tym roku na moim wielkanocnym stole poza sałatkami, ciastami oraz daniami na gorąco, królować będą jajka. Przygotowałam selekcję jajek faszerowanych, po to aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jednymi z jajek, na które postawiłam w tym roku
MeCooksjogurtu naturalnego - 2 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka skyru naturalnego - sól, pieprz - sos sriracha - łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego - *opcjonalnie starta na tarce rzodkiewka lub ogórek zielony (ale ja na Wielkanoc robię bez) - 1 mała łyżeczka majonezu tylko do smaku - pastę można wzbogacić kaparami lub oliwkami zielonymi lub sparzonymi orzechami włoskimi Polecam pyszna
SMYKWKUCHNIlekko kwaśna przyprawa, które świetnie pasuje do kebabu. Sumak można również znaleść w różnych mieszankach przypraw jak zaatar . Taki ziołowy sos można również wykorzystać do makaronu zamiast pesto. Wielkanoc to wiosna! Tak podane wielkanocne jajka odzwierciedlają jej barwy, prawda? Dodam jeszcze, że to danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast jajek ugotowanych na twardo, lub w moim przypadku na pół
codojedzeniaPowiem Wam, że wyszła naprawdę bardzo smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taka sałatka tatarska będzie idealną alternatywą dla jajek w sosie tatarskim i świetnym pomysłem na świąteczną sałatkę, szczególnie na Wielkanoc. Sałatka tatarska jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Jestem pewna, że zachwyci podniebienia Waszych gości. Zapraszam na przepis! SAŁATKA TATARSKA – PRZEPIS Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania
Przepiski.plWielkanoc bez żurku, raczej sobie komukolwiek ciężko wyobrazić. Żurek na Święta Wielkiej Nocy być po prostu musi! Zamienie żurek podawany jest z barszczem białym, czym tak na prawdę różnią się te zupy? Cały szkopuł tkwi w szczegółach a dokładnie w rodzaju użytej mąki, żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim (choć niektórzy eksperymentują i mieszają mąkę żytnią z gryczaną), barszcz biały
SMYKWKUCHNINasz świąteczny hit: biała kiełbasa pieczona w sosie cebulowym z piwem. Wracamy do tego przepisu nie tylko podczas Wielkanocy. Wychodzi niezwykle smaczna, a robi się ją naprawdę prosto. Przygotowaliśmy dla was wideo krok po kroku. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy , 4 większe cebule, 4 ząbki czosnku, 250 ml piwa – jasnego lub ciemnego, olej, majeranek, pieprz, sól. Jak zrobić
Kulinarna Polskaświąteczny stole nie może zabraknąć różnego rodzaju sałatek. Oczywiście królową jest klasyczna sałatka jarzynowa . U nas na Wielkanoc pojawia się też s ałatka z kukurydzą i ananasem lub sałatka szwajcarska . Natomiast dziś mam kolejną propozycję, tym razem dla wielbicieli selera konserwowego. W środku znajdziemy również żółty ser, a żeby sałatka nie była zbyt ciężka, majonez wymieszałam z jogurtem naturalnym
Kulinarne przygody Gatity