wielkanoc - 15663 przepisów (strona:62/1045)

NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU ŻURKU WIELKANOCNEGO 63

Wielkanoc bez żurku, raczej sobie komukolwiek ciężko wyobrazić. Żurek na Święta Wielkiej Nocy być po prostu musi! Zamienie żurek podawany jest z barszczem białym, czym tak na prawdę różnią się te zupy? Cały szkopuł tkwi w szczegółach a dokładnie w rodzaju użytej mąki, żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim (choć niektórzy eksperymentują i mieszają mąkę żytnią z gryczaną), barszcz biały

SMYKWKUCHNI
Biała kiełbasa pieczona sosie cebulowym z piwem. Nasz sprawdzony przepis teraz jako wideo krok po kroku 71

Nasz świąteczny hit: biała kiełbasa pieczona w sosie cebulowym z piwem. Wracamy do tego przepisu nie tylko podczas Wielkanocy. Wychodzi niezwykle smaczna, a robi się ją naprawdę prosto. Przygotowaliśmy dla was wideo krok po kroku. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy , 4 większe cebule, 4 ząbki czosnku, 250 ml piwa – jasnego lub ciemnego, olej, majeranek, pieprz, sól. Jak zrobić

Kulinarna Polska
Sałatka z selerem konserwowym i kukurydzą 63

świąteczny stole nie może zabraknąć różnego rodzaju sałatek. Oczywiście królową jest klasyczna sałatka jarzynowa . U nas na Wielkanoc pojawia się też s ałatka z kukurydzą i ananasem lub sałatka szwajcarska . Natomiast dziś mam kolejną propozycję, tym razem dla wielbicieli selera konserwowego. W środku znajdziemy również żółty ser, a żeby sałatka nie była zbyt ciężka, majonez wymieszałam z jogurtem naturalnym

Kulinarne przygody Gatity
Polecam na Wielkanoc terriny, paszteciki i inne 51

Wielkanoc już tuż tuż. Podrzucam więc sprawdzone przepisy na terriny, paszteciki i inne ciekawe potrawy.   Terrina ze śledzi      Paszteciki z łososiem i chrzanem       Śledzie w sosie musztardowym      Terrina z łososia      Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem      Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem

Passions hobbies life
Szynka parzona domowym sposobem. Sklepowe wędliny mogą się schować. PRZEPIS 73

wystudzenia. Garnek włóż do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plastry i podawaj. Jest pyszna z dodatkiem chrzanu. Przepisy na Wielkanoc Artykuł Szynka parzona domowym sposobem. Sklepowe wędliny mogą się schować. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Zakwas na żurek 59

Święta już w najbliższą sobotę, to już więc ostatnia chwila, by zacząć przygotowania do świąt. Ja proponuję zacząć od przygotowania zakwasu - bo co to za Wielkanoc bez klasycznego żurku na świąteczne śniadanie? 😉 Zakwas na żurek - przepis Do przygotowania zakwasu będą Ci potrzebne: 6 łyżek mąki żytniej typ 2000, 5-6 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, pół

Z notatnika dietetyka
Babka drożdżowa 62

gdyż zajadałam się nią posmarowaną masłem. Babkę można jednak udekorować cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem. Polecam poniższy przepis na babkę drożdżową i zachęcam Was do upieczenia tej babki na Wielkanoc . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Babka Składniki na babkę drożdżową. 30 dkg mąki pszennej 7 gr suchych drożdży 100 ml mleka 5 dkg cukru

MeCooks
Mazurek pistacjowy 52

Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto jest mocno pistacjowe i smakuje wybornie. Świetna propozycja na Wielkanoc, ale sprawdzi się też bez okazji Dzień wcześniej rozpoczynam od przygotowania bazy do kremu pistacjowego. Składniki na bazę pistacjową: 400 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady 200 g pasty pistacjowej (jeśli nie masz dostępu do pasty pistacjowej, możesz zblendować

Słodki sentyment
Jajka faszerowane oliwkami 72

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami w związku z czym postanowiłam przygotować dla Was kilka nowych przepisów idealnych na świąteczny stół. W pierwszej kolejności polecam jajka faszerowane czarnymi oliwkami . Muszę przyznać, że jajka nafaszerowane oliwkami skradły moje serce i będę je często przygotowywać, bo są po prostu przepyszne! Gorąco polecam! Z pewnością przypadną do gustu Wam, waszym rodzinom i gościom zarówno

Codzienne Gotowanie
Z ŁĄKI NA TALERZ: Błękitne jajka z pokrzywą 65

głowy kaptury, to spod ziemi coraz śmielej wychylają się kwiatowe łebki, wyciągają do chłodnego słońca swoje zielone ramiona pierwsze listki, a ziemia pachnie nowym życiem. Już za kilka dni Wielkanoc, święto odrodzenia i nowego życia, dlatego przychodzę dziś do Was z przysmakiem, który w te święta ma na stole szczególne miejsce :) Błękitne jajka wypełnione kremowym nadzieniem z młodziutką pokrzywą, którą

Kuchnia w Słońcu Skąpana