wielkanoc - 15663 przepisów (strona:59/1045)

Biała kiełbasa z płatkami czosnku 42

Biała kiełbasa kojarzy mi się nierozłącznie z Wielkanocą. W mojej rodzinie nie było tradycji przyrządzania białej kiełbasy, praktycznie w ogóle się jej nie jadło. Dopiero od niedawna doceniłam jej walory smakowe, ale i tak bardziej odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku i przyprawą, jest bardzo smaczna i powinna zagościć na wielkanocnym stole

To co kocham
Mazurek Pina colada 46

Wielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z hiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 36

roku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: ? kilka kawałków białej kiełbasy parzonej ? po 1/4 jabłka zielonego

To co kocham
Pasztet z królika 39

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła

To co kocham
Babka biszkoptowa z olejem 46

trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku

To co kocham
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 42

roku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem

To co kocham
Sałatka „Ptasie gniazdo” 42

Sałatka, która wyglądem i smakiem zawojowała nasz tegoroczny stół wielkanocny. Prawdziwa królowa wśród sałatek! Intryguje i przyciąga wzrok. Myślę, że to nie była jej ostatnia Wielkanoc! Smażone ziemniaczki sprawiają wrażenie prawdziwego ptasiego gniazda. Wizualizację sałatki znalazłam na rosyjskojęzycznej stronie, a przepis jak zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja

To co kocham
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 47

Kruche babeczki w mojej rodzinie są pieczone na Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie

To co kocham
Kruche ciasteczka Wielkanocne 37

Wesołego Alleluja! Wielkanoc to radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka

To co kocham
Żurek wielkanocny na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. 61

taki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 1.5 l zimnej wody 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 por 1 cebula kilka ziaren angielskich kilka ziaren pieprzu

Pani M - kuchnia smakowita
Roladki z szynki z serkiem 45

proste rozwiązania. Roladki z szynki i sałatka jarzynowa, idealny duet. A jeszcze prościej będzie na liściach sałaty. Obok przekąsek na ciepło roladki z szynki na zimno będą idealne na Wielkanoc. Jak zrobić roladki z szynki? Imprezowe roladki z szynki Roladki z szynką i sałatką jarzynową to zaraz po roladkach z tortilli najpopularniejsza przekąska imprezowa. Rolowane plasterki szynki to doskonały pomysł

Dieta moja pasja
Babka czekoladowa 49

Babka czekoladowa to bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Goście z przyjemnością będą się nią zajadać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na babkę czekoladową nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nawet osoba początkująca z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem. Babka ma głęboki czekoladowy

Przepiski.pl
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CZOSNKOWYM (keto) 164

ocen) Biała kiełbasa to niewątpliwie jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu gotowaną z wody lub z barszczem, to zdecydowanie tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego. Biała kiełbasa w sosie czosnkowym! Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobrej jakości wyrób mięsny. Niewątpliwie jest to zapewne największe wyzwanie

Ola la LCHF
Gotowana pascha 312

wielkanocna, która do dziś króluje w Wielką Niedzielę na świątecznych stołach w całej wschodniej Polsce. Jej nazwa wzięła się od słowa Pascha, które w chrześcijaństwie obrządku wschodniego jest synonimem Wielkanocy - to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Tradycyjna pascha przygotowywana jest z twarogu ucieranego z żółtkami i cukrem z dodatkiem innych składników, np. bakalii, czekolady czy wanilii. Są dwa podstawowe sposoby

Z notatnika dietetyka
Babka budyniowa 45

Share Pinterest Print Wspaniała babka budyniowa , idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g) 1 szklanka cukru 5 jajek 230 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka

Oryginalny smak