Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto do kiełbasy
To co kochambabce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 czekolada gorzka ? 2 łyżki kakao ? 1,5 szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki mleka Polewa ? 1 czekolada gorzka ? 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamczasów PRL-u, chociaż nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc to czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika
To co kochamwyobrażacie sobie Wielkanoc bez chrzanu? Chyba raczej nie, bo chrzan zgodnie z tradycją symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki
To co kochampięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy! W Wielkanoc witam Was ptasimi gniazdkami z paluszków w czekoladzie i cukierkowymi jajeczkami. Składniki: ? 1 duże opakowanie niesłonych paluszków Junior 250 g ? 2 mleczne czekolady ? cukierki w fornie pisanek Wykonanie: ? Paluszki pokruszyć
To co kochamBiała kiełbasa kojarzy mi się nierozłącznie z Wielkanocą. W mojej rodzinie nie było tradycji przyrządzania białej kiełbasy, praktycznie w ogóle się jej nie jadło. Dopiero od niedawna doceniłam jej walory smakowe, ale i tak bardziej odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku i przyprawą, jest bardzo smaczna i powinna zagościć na wielkanocnym stole
To co kochamWielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z hiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem
To co kochamroku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: ? kilka kawałków białej kiełbasy parzonej ? po 1/4 jabłka zielonego
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła
To co kochamtrzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku
To co kochamroku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem
To co kochamSałatka, która wyglądem i smakiem zawojowała nasz tegoroczny stół wielkanocny. Prawdziwa królowa wśród sałatek! Intryguje i przyciąga wzrok. Myślę, że to nie była jej ostatnia Wielkanoc! Smażone ziemniaczki sprawiają wrażenie prawdziwego ptasiego gniazda. Wizualizację sałatki znalazłam na rosyjskojęzycznej stronie, a przepis jak zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja
To co kochamKruche babeczki w mojej rodzinie są pieczone na Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie
To co kochamWesołego Alleluja! Wielkanoc to radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka
To co kocham