Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki :* kg schabu bez kości* łyżka majeranku* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki* łyżka soli
Magiczne Życie MartyDomowa wędlina z drobiu. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Niektórzy pewnie określą mnie mianem "zwariowana eko mama". Nie zgodzę się. Ja po prostu czytam etykiety. Skład dzisiejszych wędlin ze sklepowych półek jest dla mnie nie do przyjęcia. Poza tym, niestety skutki spożywania drobiu z dużą ilością hormonów bardzo źle wpływa na gospodarkę hormonalną małych dzieci, o czym(...)wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła
IzaGotujelepszego na śniadanie, jak własnoręcznie przygotowana domowa wędlina z piersi indyka. Wyróżnia ją od tej ze sklepu, jest zdrowa, delikatna, soczysta pyszna w smaku pozbawiona chemii, konserwantów. T co ją dodatkowo wyróżnia jest dietetyczna, szczególnie polecana dla dzieci i osób które zdrowo się odżywiają :) Składniki 2x ok. 1 kg piersi z indyka Przyprawy
Kulinarne pyszności MolkiJakość sprzedawanych wędlin w sklepie,ma wiele do życzenia. Nie wiemy z jakich składników została zrobiona. Uczę się robić domowe wędliny, które w ocenie innych są pyszne i zdrowe. A teraz przyszedł czas na zrobienie kiełbasy na kanapki. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Przyznaję to nic trudno,satysfakcja wielka i zadowolenie. Trochę słabo się przygotowałam z wyposażeniem w sitka
Kulinarne pyszności MolkiMówi się, że „przypadki chodzą po ludziach”. U mnie przypadek porządził ostatnio w kuchni, a dokładnie, namieszał trochę podczas pieczenia wędliny domowej. I tak wyszła… najlepsza szynka drobiowa. Składniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon(...)przez 20 min. Szynki studzimy w zamkniętym naczyniu. Wystudzone wyjmujemy z siatek (nie zrażajmy się, że zejdzie marynata, aromat i tak pozostanie). Najlepsza szynka drobiowa, to kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą
mojewypiekiinietylkoPrzedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" ! Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe, tym razem od Halusi.Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską(...)też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg pręgi wołowej 90 g peklosoli 5 g cukru 10 g czarnego mielonego pieprzu
Kulinarne przygody GatityOstatnio na blogu pokazałam mój nowy sposób na przygotowanie pysznej, domowej wędliny drobiowej ze słoika, przygotowuje się ją bez szynkowara. Takim samym sposobem przygotowałam teraz mięso z karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy. Kiełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet do słoika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCoraz częściej piekę mięso na kanapki, coraz rzadziej kupuję wędlinę w sklepie.Dobrze mi tak. Domowa wędlina ma same plusy, bo mam większą kontrolę nad tym co dodaję. Ma smak jaki sobie sama wymyślę. Co jest najfajniejszym plusem? Takie pieczone mięso jadamy nie tylko na zimno w kanapkach, ale i na ciepło w sosie z ziemniaczkami jako drugie danie obiadowe. Wykonanie
Blondynka GotujeDawno nie robiłam domowej wędliny, więc kiedy wpadł mi w oko przepis na szynkę konserwową ze strony Wyroby domowe szybko pobiegłam do sklepu po składniki. Z przepisów z tej strony korzystałam już nie raz, byłam pewna, że i ten się sprawdzi. Przepis oryginalny jest przeznaczony do szynkowaru, nie mam takiego urządzenia, szynkę zrobiłam w osłonkach. Niestety
Stare GaryWędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż(...)przetestować. Przed wykorzystaniem do wędlin taką osłonkę białkową należy zamoczyć w osolonej wodzie na ok. 15 minut (1/2 szklanki soli na 1 litr wody o temp. ok. 25 stopni), potem bez problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj propozycja domowej wędliny. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane a w smaku na pewno o wiele smaczniejsza od sklepowej i na pewno zdrowsza. Polecam :) Moja propozycja kiełbasy na kanapki :) Tutaj wykorzystałam mięso mielone, udziec z indyka, sól, papryka ostra, ze 3 łyżeczki żelatyny, posiekany koperek, majeranek, drobno posiekany ząbek czosnku. Oczywiście przyprawić mięso można według uznania. Wszystko razem wymieszać
Zrób to smacznieKolejna znakomita domowa wędlina. Baleron wyszedł bardzo smaczny - delikatny, wilgotny, wcale nie wysuszony. Wymaga nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowaru na 2,5 h, na program low. Sprawdziło się znakomicie. Mięso starałam się znaleźć nie za grube w przekroju, i o podobnej grubości na całym kawałku
Stare GaryDziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez konserwantów czy innych zbędnych zapychacz y. Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować polędwicę z szynkowara . Domowa szynka z szynkowara Czas przygotowania: 3 doby Składniki: 1500 g szynki wieprzowej 1500 ml wody 4,5 łyżki peklosoli
Kulinarne przygody GatityDomowa wędlina = najlepsza i najzdrowsza! A jeszcze jeśli tak jak u mnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli(...)Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę się z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso
Kolorowy PrzepisownikDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Jej wykonanie nie wymaga żadnych specjalnych narzędzi, wędzarni ani szynkowaru. Przyda Wam się za to siatka masarska lub gruby bawełniany sznurek wędliniarski, żeby szynkę elegancko uformować. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę
Karo in the Kitchen