Mam ten przepis od znajomej Angielki. Bardzo często taką szynkę robi i zawsze mi coś uda się dostać Szybko, prosto i pysznie. Szynkę włożyć do dużego
Kuchnia PokoleńOstatnio w ramach współpracy z firmą http://www.tradismak.pl/ otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny.Ogromnie mnie to ucieszyło,gdyż uwielbiam takie swojskie smaki,kupne wędliny Nam nie smakują i praktycznie kupujemy je bardzo sporadycznie. W ramach testowania otrzymałam zestaw http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373 to zestaw dla jednej osoby,ale dla Nas jest idealny.Wolimy częściej robić wędlinę i mieć
Niespełnione zdolności kulinarneSchab dojrzewający cieszy się ogromną popularnością nie tylko w okresie świątecznym. Ta wspaniała, domowa wędlina często gości na moim stole. Przepis „krąży” po rodzinie oraz znajomych i ciągle mu przybywa nowych zwolenników. Po raz pierwszy zrobiłam go trochę inaczej, nie tylko pod względem przygotowania, ale także doboru przypraw. Tym razem schab dojrzewający paprykowy. Składniki: - schab bez kości
mojewypiekiinietylkopowodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :) Składniki 1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w siatce
Pyry na Gazwiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej
Humanistka w kuchniLubię domową wędlinę z kilku względów. Ograniczam drogę faszerowania mięsa chemią, bo omijam etap nastrzykiwania i szpikowania wędliny różnymi środkami, którego składu nie do końca rozumiem. Wędlina jest smaczniejsza i dłużej zachowuje świeżość. Przepis, jakiś czas temu znalazłam u przesympatycznej blogerki Kulinarne Szaleństwa Margarytki i tak mi się spodobał, że został u mnie na dłużej, teraz tylko sobie coś
Blondynka GotujePasztet z boczku to doskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.) - 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości - 2 duże ząbki czosnku
Kuchnia z widokiem na ogródNiedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje w przyprawach i zostawia do obsuszenia. Podaje się ją krojąc w jak najcieńsze plasterki, paski - im cieniej tym lepiej więc nie sugerujcie się tym co na zdjęciu. Po ususzeniu i rozkrojeniu najlepiej przechowywać
Smaczna PyzaDziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć
Kulinarne przygody GatityDzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam, że warto. U mnie jest wersja dość pikantna więc dla wielbicieli łagodniejszego smaku trzeba zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Porad w sprawie przygotowania udzieliła mi Jola.Koniecznie wypróbuj przepis na świetną Łopatkę peklowaną, parzonąROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej
Kulinarne przygody Gatitywędliną ze sklepu nie przepadam, pełno w niej chemii konserwantów. Najlepsza ze sklepu nie zastąpi nam domowej. Od dłuższego czasu robię domowe wędliny podając je różnej obróbce. Zamarzyła mi się polędwica łososiowa wędzona bez parzenia. Były kilka prób mniej lub bardziej udanych do czasu aż powstał idealny przepis na polędwicę łososiową wędzoną. Muszę się pochwalić smak, aromat wygląd
Kulinarne pyszności MolkiNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy
Ogrodnik w podróżyCzas skończyć z kupywaniem tanich wędlin!, czy wiecie że kilogram własnej domowej szynki możecie mieć już za około 10zł!?. Jeżeli wybierzecie mięso wieprzowe po cenie promocyjnej która często wynosi 9.99zł/kg to od dziś możecie sporo oszczędzić! - pieniążków w portfelu i zdrowia. Choć nie polecam w diecie mięsa wieprzowego i polecam droższe z pewnego źródła to jednak wiem(...)wielu wędlina jest to przyzwyczajenie w codziennym jadłospisie. Tak czy inaczej robiąc nawet tą za 10zł domową szynkę unikniecie bomby chemicznej w przemysłowych wędlinach, a jest tego od GROMA!, przemysłowe tanie wędliny to jedno z najniebezpieczniejszego pożywienia w codziennej diecie. Smak wędlin to mocno skondensowane ekstrakty przypraw z dużą dawką glutaminianu i jego pochodnych - to niszczenie kubków smakowych
Kuchnia PROzdrowotnaDomowa,kiełbasa wiejska to pyszny przysmak świątecznego stołu. W sklepach trudno spotkać dobrą kiełbasę, która by w smaku przypominała tę domową. Przygotowując w domu, wiemy z
Kulinarne pyszności Molki