wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:38/147)

Karkówka Z Szynkowara 222

wynalazku który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 łyżeczki(...)szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie i nie może się gotować. Mięsko

Gotowanie...to proste !
Domowa biała kaszanka 235

Domowa kaszanka tak naprawdę jest prosta, do jej przygotowania potrzebujemy tyko trochę czasu. Robiłam ją po raz pierwszy, wyszła bardzo smaczna, moim zdaniem jest dużo lepsza

Bajeczna Kuchnia
Domowa polędwica łososiowa. 244

Bardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę :)  Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)  zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy

chleba naszego
Szynka gotowana i zapiekana z glazurą. 155

domowe wędliny  nie mają sobie równych, nie podlega dyskusji. Dziś chciałam przedstawić propozycję dla tych, co nie mogą ( ze względów zdrowotnych) lub nie lubią, takich długo wypiekanych wędlin. Moja szynka jest gotowana, a później przez 10 minut tylko zapiekana, aby złapała ładny kolorek i zyskała innego smaku, niż taka wprost wyjęta z wody. 1,5 - 1,8 kg szynka

Dieta moja pasja
Domowa mielonka w słoikach 275

Domową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw  przewertowałam

W kuchni u Moniki
Boczek pieczony - domowa wędlina 122

domowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc

Kolorowy Przepisownik
Szynka gotowana 15-minutowa 202

Ostatnio zapanowała piękna moda na przygotowywanie swoich domowych wędlin, mięs na zimno idealnych do chleba, na śniadanie. A wszystko zgodnie z zasadą wiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
WĘDZONA SZYNKA 156

Święta nieodłącznie kojarzą się z domowymi wędlinami. Nie żadnymi kupnymi, wybejcowanymi smakiem i zapachem wędzonki, tylko prawdziwym domowo uwędzonym mięskiem, które można jeść i jeść. Minusem jest fakt, że mięsko musi troszkę poleżeć w solance, ale smak wynagradza. Składniki: szynka- ok 7 kg u mnie 5 litrów wody ( aby zakryła mięso)  sól- tyle aż wypłynie jajko 5 dag saletry(...)desce od  DESECZKOWO  . Pan Michał zwykły nawet kawałek drewna potrafi zaczarować i stworzyć coś niepowtarzalnego. Zapraszam na jego stronę. A przy okazji zobaczcie jak pięknie prezentują się wędliny i sery na desce wykonanej przez pana Michała

Z Majeczką w kuchni
Wędzony schab z rozmarynem 281

lepiej , ale zrobione samemu i tak smakuje najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moje chłopaki kochają domowe wędliny , ja i Japcia zresztą też . Wiadomo , zdrowe i mięsne na 100 % , bez konserwantów, soi itp Namawiam wszystkich do wypróbowania przepisu lub stworzenia własnego , naprawdę warto poświęcić czas dla zdrowia

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa czosnkowa, domowe wędliny bez wędzenia. 311

Bardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam.  Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej niejodowaej, 15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, można dodać paprykę. Świeże mięso płuczemy

chleba naszego
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2186

dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą

Karo in the Kitchen
Czosnkowa kiełbasa, drobiowa ,parzona 184

które mogły by nam zaszkodzić , bo i po co sabotować , samego siebie , skoro , wielkie koncerny i tak dbają ,żeby naszym ulubionym , miejscem przechadzek , były apteki Namawiam Wszystkich , do wyrobu domowych wędlin , kanapka z takim rarytasem jest smaczna i daje dużo satysfakcji , bo jak , by nie było , jest naszym własnym dziełem . Czosnkowa kiełbasa , drobiowa , to doskonały przepis dla początkujących ,uda się

Ogrodnik w podróży
Chrzan śmietankowy 166

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.   Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko ugotowane

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWA KARKÓWKA 154

dziś wiadomo że domowe wędliny i mięsa są najlepsze. Przynajmniej wiemy co jemy.Składniki:1,3 kg karkówki30 g soli peklowej 1 łyżka majeranku Kamis2 łyżeczki żelatyny10 ml wodyWykonanie:Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony, jeśli chcemy mieć bardzo chudą wędlinkę usuwamy tłuszczyk, ja pozostawiłam wszystko razem - wędlina jest soczystsza. Mięso kroimy na małą kosteczkę , posypujemy solą peklową dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Boczek z chrupiącą skórką do chleba 151

Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Boczek pieczony 119

już jestem przy temacie domowej wędliny to od razu pochwalę się kolejnymi poczynaniami :) otóż - dla mojego Męża kochanego upiekłam ponownie boczek. Tym razem trochę inaczej, bo na przykład (wstyd się przyznać) zapomniałam naszpikować czosnkiem :P co więcej - do marynaty też go nie dodałam... Tak to jest jak się jednocześnie coś robi i gada do Dziecka :D lubię gadać do mojej

Kolorowy Przepisownik