Szynka wyszła bardzo smaczna i soczysta, a dzięki obsypce Bosforskiej od Skworcu jest bardzo aromatyczna. Uwielbiam domowe wędliny, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, polecam na święta lub inne uroczystości rodzinne. Składniki: 2 kilogramy szynki Zalewa: 3 litry wody 100 gram pektosoli 2 łyżki cukru 15 ziaren pieprzu 8 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca
Bajeczna KuchniaJakiś czas temu dostałam paczkę od Tradismak , a w niej zestaw "Słoikowa" - słoiki i przyprawy do wyrobu domowych wędlin w słoikach :-) fajna sprawa :-) Korzystając więc z okazji, że mam już co trzeba, zrobiłam mielonkę słoikową, o której dziś mowa :-) Trochę się bałam jak wyjdzie, bo mieszanki przypraw są naprawdę mocne, pachną obłędnie, aż wierci w nosie ;-) Obawy moje były jednak
Czary - gary w kuchniZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam sobie(...)zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynam od włożenia do zamrażalnika kiełbasy ( kiedy jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab ) Umyty i osuszony schab przekłuwam ostrym i długim
Kuchnia z widokiem na ogródSmacznego! PS . Jeśli nie masz wędzarni niczym się nie przejmuj. Na pewno w Twojej okolicy jest ktoś kto wędzi i z chęcią użyczy Ci o pomoże w przygotowaniu pysznych domowych wędlin
Kuchnia bezglutenowa Lolitalerz. 9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , indyk , kurczak , na śniadanie , Tradismak , Wielkanoc , żelatyna , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki
Kuchnia PaulettesBoczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska. Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona - sól
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj zapraszam Was na domową, pyszną i niesamowicie aromatyczną wędlinę z udek kurczaka. Musicie(...)uwierzyć, że w smaku jest o wiele lepsza niż kupne wędliny. Do przygotowania poniższej wędliny użyłam szynkowara. Wbrew pozorom nie jest to drogi sprzęt, a dzięki niemu możecie "wyczarować" domowe wędliny na kanapki. Poniższa wędlina z wyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa w szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;) Składniki na szynkowar o pojemności
UgotowaćKiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało
Kulinarne przygody GatityBlueberry Corner by "jagodzianka" Rewelacyjna wędlina do zrobienia w domowych warunkach. Sprawdzony przepis, zawsze wychodzi. Należy pamiętać żeby nie przedłużać czasu marynowania, bo wędlina … Przeczytaj cały artykuł Post Domowa wędlina surowo dojrzewająca pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerRozkręciłam się z domowymi wędlinami na dobre-bo te które kupujemy ostatnio w sklepach to sama chemia.Więc ciągle coś robię i wypróbowuje nowe przepisy,i na pewno jeszcze powstanie wiele wędlin w mojej kuchni bo wychodzą znakomite-no i najważniejsze-wiem co w nich jest.... Przepis na tą szyneczkę dostałam od Anety Lipowskiej -dziękuję bardzo bo wyszła przepyszna. Polecam
Swojskie jedzonkoPyszne, miękkie i soczyste mięsko na kanapkę. Bo tak najczęściej jemy. Po raz kolejny przekonuję się, że zakup szynkowaru to była bardzo dobra decyzja. Kolejna odsłona domowych wędlin, zapraszam serdecznie! 1 kg fileta z indyka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać ze sobą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach Wieprzowa pieczeń rzymska Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 1 jajko 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki
PatiGotujenaszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:)Łopatka pieczonaSkładniki:około 1,2 kg łopatki wieprzowej6 ząbków czosnku3 liście laurowe (rozrobnione)1 łyżeczka rozmarynu3
UgotujmyTo.plnakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości
Kuchnia z widokiem na ogród