warzywa - 14856 przepisów (strona:165/991)

Pyszne warzywne placuszki (47 kcal) 221

Składniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka oleju Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze startych warzyw odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety sojowe z warzywami po włosku 263

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Obiad wegetariański wcale nie musi być nudny! Dla potwierdzenia polecam wam moją bardzo smaczną propozycję, kotlety sojowe z żółtym serem z mieszanką warzyw na patelnie. Polecam wypróbować nawet tym co dotychczas nie smakowały w tradycyjnej wersji Post Kotlety sojowe z warzywami po włosku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pierś kurczaka z boczniakiem królewskim i winogronami z parowaru 220

W weekend nie miałem nic większego zaplanowanego, więc mogłem się skupić na gotowaniu nowych potraw na bloga :) Słońce coraz częściej i dłużej świeci, także i w

Parowar Faceta
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 287

godziny, aż będzie gotowa. Odcedzamy i studzimy. 2. Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone

Kulinarnie z Polką na Kresach
Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej z parowaru 237

Zbliża się Wielkanoc, postanowiłem więc wymyślić coś prostego z jajkami na twardo :) Zawsze można zrobić jajka z majonezem, ale jak ktoś lubi podać je ciekawiej, to

Parowar Faceta
Włoskie Naleśniki 346

oregano pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, smażymy na maśle z kroplą oliwy z oliwek na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i cynamonem oraz ostrą papryką warzywa mieszamy na jednej patelni, kurczaka smażymy, dodajemy do warzyw. Farszem nadziewamy naleśniki, zawijamy, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy na patelni lub w piekarniku. Możemy posypać tartym serem twardym dojrzewającym SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 185

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze(...)góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry

Moja Delicja
Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 216

wiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki

SzczyptaSmaQ
Sałatka amarantusowo - marchewkowa z parowaru 208

Weekend spędzałem w rodzinnym mieście. Tym razem obiadem zajęła się moja mama, a ja zrobiłem sałatkę  :) Nie samym parowanym jedzeniem żyję, choć to zdecydowana większość

Parowar Faceta
bulion warzywny – przepis podstawowy 140

pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól 1,5 l wody PRZYGOTOWANIE Warzywa obrać, opłukać (ja cebulę zostawiam w łupinie, wtedy bulion ma ładniejszy kolor, dodatkowo można ją opalić ogniem, wtedy dodatkowo będzie bardziej aromatyczna), wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać przyprawy(...)sól do smaku), zioła, natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie

zabawa smakiem
Kabaczek duszony z czosnkiem 149

Moim ostatnim odkryciem jest fakt, że kabaczek znakomicie komponuje się z czosnkiem. Czosnek sprawia, że warzywo to nabiera zupełnie innego charakteru i walorów smakowych.   Dodam tylko, że kabaczek należy do warzyw nisko kalorycznych.  1 młody kabaczek 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Kabaczka pokroić w dużą kostkę (jeżeli jest młody to nie trzeba obierać

Jadło i czytadło
Jarmuż zasmażany z kabaczkiem (lub cukiną) 130

znacie jarmuż? Bo ja nie znałam i nigdy nie jadłam, a szkoda, bo czytam że: "Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K , witamin, C , karotenoidów ( β-karotenu , luteiny , zeaksantyny ), a także wapnia . Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan , związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym

Jadło i czytadło
Miodowe buraczki przekładane serkiem z dodatkiem świeżego chrzanu 164

Dziś chciałabym ocalić od zapomnienia buraczki. Często zachwycamy się egzotycznymi warzywami zapominając, że na naszym ogródku lub straganie mamy tak wspaniałe warzywa, a buraczki z długą listą swych dobrodziejstw z pewnością do takich należą. Z dzieciństwa buraczki zapamiętałam jako nieestetyczną, aczkolwiek dobrą papkę, podawaną do kaczki i pyz. Dziś buraczki na moim stole prezentują się nieco lepiej ;-). Na dwie porcje

Jadło i czytadło
Sałatka warzywna w kolorze zielonym 240

Mrożone warzywa maja równie dużo witamin tym bardziej jak mrozimy je sami. Do tego warzywa świeże i pyszna sałatka gotowa. Sałatka sycąca, aromatyczna z mnóstwem witamin. Zapraszam na sałatkę warzywną w kolorze zielonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kalafior gotowany w mleku 161

Jeśli lubicie kalafiora, to polecam takie jego gotowanie.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: _________________________ 1 kalafior około 1,2 kg 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej szczypta soli świeży tymianek Przygotowanie: _________________________ Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do garnka(...)Dodać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko i sól. Gotować na małym ogniu około 15 minut . Lubię gdy jest al dente. Podawać z bułką tartą  i masłem, posypany świeżym tymiankiem. Smacznego

Gosia gotuje