Pyszne placuszki z warzywami pieczone w piekarniku. Danie niskokaloryczne, jednak smaczne i sycące. Jeden placuszek ma tylko 70 kcal. Składniki (ok 9 sztuk): 6 średnich ziemniaków 3 marchewki cebula ćwiartka selera jajko łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrębów pszennych łyżka posiekanych ziół (pietruszka, lubczyk czy inne ulubione) sól, pieprz łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarnesłodycz (w szczególności z odrobiną cukru lub miodu). Z grillowanych cytryn możemy przygotować przepyszną lemoniadę. Ich charakterystycznego smaku nie jesteśmy w stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać
naRuszcieprzez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka(...)kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki, których się nie lubi lub zwiększyć proporcje tych, które
bistro mamapokroić w kostkę, podsmażyć wszystko na maśle w większym garnku ok 15 min. Wlać Cydr, trzymać na ogniu jeszcze z 5-10 min. Wlać bulion (tak aby przykrył warzywa). Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miękkie warzywa dokładnie zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, koperkiem i posiekaną natką selera... Smacznego
Gaździnka warzyposiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz do smaku, - 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie). Do podania: - jajka na twardo, - grzanki. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę. Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa
SzczyptaSmaQlistki laurowe 5-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz szczypta lubczyku 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku cztery kostki rosołowe Moje domowe Przygotowanie: Kości razem z obranymi warzywami i przyprawami (sól na samym końcu dodać) gotować do miękkości na malutkim ogniu ok 2,5-3 godz. Warzywa wcześniej wyciągnąć, a ogonki do momentu, aż mięso samo będzie się oddzielać
Gaździnka warzyUlubiony obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich
wegetalerzełyżeczka posiekanej mięty PRZYGOTOWANIE : Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w pół plastry lub w ósemki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w słupki około 3 cm - przekładamy warzywa do miseczki. Ser camembert kroimy w plastry wraz z wędzonym kurczakiem -dodajemy do warzyw. Całość oprószamy posiekanym szczypiorem z miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW takie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej
Parowar Facetamoich chlopaków. Na pierwszy ogień przygotowałam danie z mleczkiem kokosowym ( moim ulubionym) oraz makaronem błyskawicznym von ton. Wszystkie składnikibez problemu kupicie w sklepie Lidl. POTRAWKA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I MAKARONEM: Składniki: 1 opak makaronu von ton pół puszki mleczka kokosowego 500 g piersi z kurczaka 2 marchwie 1 mały brokuł 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy garść(...)osolony wrzątek, gotujemy ok 10 minut. Odcedzamy. Na niewielkiej ilosci oleju obsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oprószone solą, pieprzem i słodką papryką. Kiedy się zetną, dokładamy wszystkie warzywa ( marchew kroimy w plastry, paprykę również). Obsmażamy ok 5 minut, dolewamy bulion. Po ok 5 minutach dokładamy makaron, kiedy wchłonie płyn dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy niewielką ilością pasty curry
Z Majeczką w kuchniTrochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki
Smaczna PyzaNajwięcej na moim blogu jest przepisów na pierś z kurczaka :) Ale oprócz tego, że najbardziej ją lubię, to i Wy najczęściej szukacie i wchodzicie w takie
Parowar FacetaFaszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych kapeluszach. Połączenie kilku prostych rzeczy, które pewnie każdy z nas ma w lodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw
KasiaiKrzysiu.plprostym i aromatycznym daniem, które przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten cudowny jednogarnkowiec zapewni nam pyszny obiad na kilka dni. Przygotowanie leczo zajmuje trochę czasu, jednak w czasie gdy warzywa duszą się na patelni, my możemy zająć się swoimi sprawami i od czasu do czasu zajrzeć pod przykrywkę wypełniając nasza kuchnię zapachem wędzonej papryki i warzyw
wegetalerze