warzywa - 14856 przepisów (strona:158/991)

Zielony koktajl z kiwi i kalerosse 176

pączków! Wręcz przeciwnie, teraz coś lekkiego a potem później poświętuję bo przecież w ten dzień chociaż jednego pączka trzeba zjeść , na szczęście. O kalerosse już Wam pisałam . To smaczne warzywo, które polubiłam. Jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie. Póki go nie ma na rynku możecie zastąpić je jarmużem bo te dwa warzywa są do siebie bardzo podobne

Smaczna Pyza
Zupa z kalarepy 139

Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście, marchewki, pietruszkę wrzucić do gorącego bulionu. Dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku

Tagebuch po polsku
Risotto z zielonymi warzywami 181

Risotto to jedno z łatwiejszych i pysznych dań. Można je wykonać w wielu kombinacjach i zawsze bedzie smakowało! Moja dzisiejsza propozycja jest pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Mniam! Składniki na 3 porcje: 100 g ryżu - brązowego lub do risotto (brązowy należy gotować przed szkleniem na patelni) 1/2 brokuła 1/2 cukinii 1,5 papryki zielonej ( ja dałam pół czerwonej) 2 łyżki(...)porozdzielaj; cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę. Dorzuć do ryżu, wlej jeszcze jedną szklankę wody i duś pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie całą wodę. Risotto pełne warzyw

Czarnawisienka
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 146

pork tenderloin 80 g hummus 65 g (8 slices) chorizo 50 g (6 slices) cheddar fresh basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię(...)pustego słoiczka wlewamy/wrzucamy/wsypujemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i mieszamy wstrząsając aż składniki się połączą. Jest to według mnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie sosów czy marynat Gdy kasza i warzywa z patelni przestygną mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na bok, żeby sałatka się trochę „przegryzła”. Teraz mięso. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy ze wszystkich widocznych błon. Kładziemy na desce

Martyna Cooks
Ryż carry z warzywami 157

carry sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę,  podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy(...)miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Zupa jarzynowa-jesienna 186

karmić dziecka taką dawką tłuszczu ;) siebie zresztą też nie chcę tak karmić, bo nim się obejrzę łatwiej mnie będzie przeskoczyć niż obejść :))) dlatego często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem drobno pokrojonych, bo przecież można je zjeść, to nie trucizna ;) Składniki: 3/4 selera 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku duży pęczek natki pietruszki(...)Sposób przygotowania: Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i cukinią 396

Jeżeli lubicie zapiekane warzywa, to ta propozycja jest właśnie dla Was. Przygotowanie tej potrawy jest dość czasochłonne, jednak gwarantuję zadowolenie po jej przygotowaniu i spałaszowaniu:) Brokuł, cukinia, kurczak i makaron w towarzystwie aksamitnego sosu z wyczuwalną nutą białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 mała cukinia 1/5 opakowania makaronu (ja użyłam malutkich różyczek) bądź(...)masa. Wszystko doprawiamy białym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Nie żałujcie przypraw! Dodajemy również jeden ząbek czosnku i wszystko mieszamy na małym ogniu. Dwa naczynia gliniane nasmarować masłem, wyłożyć warzywa, makaron i wlać sos. Wszystko zapiekać w temperaturze 160 stopni przez kwadrans. Sos powinien utworzyć przepyszną pierzynkę Smacznego

Ania i Marcin gotują
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli 240

Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań

Parowar Faceta
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 372

buraczek nadający całości pięknego koloru. Jak to z tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących. Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet(...)się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle nie oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 251

minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski,  fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym. Makaron zalewamy wrzątkiem, nakrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzamy i przelewamy(...)zimna wodą. Warzywa, makaron i kurczaka mieszamy i podsmażamy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 211

Wiosna, grill, warzywa ....;-) leciutko, delikatnie i smacznie. To jest to! Trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez bakłażana .   Pochodzi z Indii a w Europie do niedawna warzywo to uważano za egzotyczne.   Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych.   Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów.    Zawiera

potrawyregionalne
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 195

Następnie dodałam plastry cebuli. Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Następnie odlałam sok,który puściły warzywa. Składniki zalewy wymieszałam w misce. olej, ocet, cukier, wegetę, koncentrat pomidorowy, dodałam pieprz i wymieszałam. Wlałam ją do ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego

potrawyregionalne
SURÓWKA Z PORA 339

większość warzyw przyszedł do nas z Włoch. Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną .... To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.  Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu  jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Zawarte w porze(...)poziom cukru we krwi. Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Jedzmy więc pory bo zdrowe;) Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem. Składniki: por biała część 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Większą - białą część i mniejszą zieloną

potrawyregionalne
FLAKI SOJOWE 144

Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie

potrawyregionalne
ZUPA OGÓRKOWA 166

kiszoniaki jak najczęściej!           Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze(...)pora na paseczki i dodałam do zupy  wraz z podsmażonymi warzywami. Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów) starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Część przecieru z ogórków zmiksowałam i dołożyłam do zupy wraz z pozostałym

potrawyregionalne